用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 啲書駛唔駛咁貴呀@^@
go

啲書駛唔駛咁貴呀@^@

今日收到書單, 眼都凸埋. 只係小四, 上學期書要成$1,600.

原帖由 Erco 於 11-6-22 21:10 發表
今日收到書單, 眼都凸埋. 只係小四, 上學期書要成$1,600.

上學期已經$1600?我以為上下學期夾埋

No La. Only for the 1st term.

醒目開學勳章

好似貴左 d bor, 舊年買書買左幾 $, 係咪都差唔多咁貴 ar

我囡囡升小三,只係上學期$1800

問高年級的取二手書, 盡量用二手書啦, 尤其係d story book, 音樂書/宗教書/普通話書等

果啲常識書, 一個学期拆3本, 於是3本課文, 3本作業. 數學加練習3本,中文加練習5本, 英文又係5本, 仲有普通話,聖經、音樂等..... 足足34本。 仲未計輔肋教材 & 有關 CD。

簡直人都癲......  

大佬你教得曬, 我個囡都讀唔曬 !!

你學校都用好多書wor,我仔今年升小五,但未收到新書單,之前最貴書價都係$13XX,原來其他學校咁貴,我朋友個仔讀東華三院某小學,,買書最貴都係$11XX,有時$9XX,可能是因為你學校買了很多補充練習吧!

原帖由 Erco 於 11-6-22 22:41 發表
果啲常識書, 一個学期拆3本, 於是3本課文, 3本作業. 數學加練習3本,中文加練習5本, 英文又係5本, 仲有普通話,聖經、音樂等..... 足足34本。 仲未計輔肋教材 & 有關 CD。

簡直人都癲......  

大佬你教得曬, 我個囡都 ...

Erco,

從小學一覽內得知你小朋友同我仔一小學,今年我仔小一,也不知如何處理舊課本,如你不介意的話,PM我書單List,我可以送出舊書給你。

我有P.5同P.6的書,有誰要?請聯絡本人:[email protected]

王國會長

我也收到了, 小四上學期 $1250

原帖由 Erco 於 11-6-22 21:10 發表

我個仔今年小一都係岩岩收到書單, 要成1100.  想死.

我仔都係升小四, 上學期都再17xx

今年貴咗, $1700第一學期, 還有第二 & 第三個學期, 貴過中學生呀.

我仔9月小一,書單係$12xx﹗﹗仲未計買練習簿d 錢喎~ 上學期only~

我個仔升小四, 都要 1,4xx 呀!!

唉, 叫特首先壓抑樓價, 減低通脹, 唔係真係樣樣都貴 (只有自己份人工唔貴)

我好回味沙士個年, 1蚊1隻雞, 賤物鬥窮人的日子, 相比起果時, 我而家仲窮困, d錢好唔見駛呀

我仲未知小一幾多書錢, 因為學校話老師未揀定書, 所以唔知幾錢

簽名被屏蔽

亞仔今年升p.1書簿費要$1371.50, 佢k3書簿費一個學期都要$1200幾, 仲要得果幾本書, 都唔知買左咩....