用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想請教
go

想請教 [複製鏈接]

想請問...
係唔係直資小學係可以無限甘去考既呢??

我看教署網頁話資助及官小, 只可考一間~~ 甘直資是否包括在內呢~

直資收取後又可否參加統一派位呢??

應該是問, 直資是否包括在自行收生階段??

謝謝
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回復 1# cautionchan 的帖子

係唔係直資小學係可以無限甘去考既呢??
好似考幼稚園咁, 自己留意日期報名同面試

我看教署網頁話資助及官小, 只可考一間~~ 甘直資是否包括在內呢~
NO, 資助及官小都係一張表攪掂, 中央派位, 私校, 直資, 國際學校就唔屬於呢PART, 全部另外分開考

直資收取後又可否參加統一派位呢??
唔可以, 一但決定去直資註冊, 就要即時放棄政府派位, 無論去到邊一個階段(例如自行階段已經有學校收, 都要即刻放棄)

應該是問, 直資是否包括在自行收生階段??
答案如上, 唔包括

Thx 直資可以無限考,但係收左又晤可以派位,甘又晤同私校!甘即係直資ok左,無得再博派位!係晤係?

甘即係如果官立有心水就要等派位,而晤可以用直資做後備?

醒目開學勳章 王國長老

有D私校都唔俾準小一生參加派位, 你要問清楚
(正確黎講, 私校唔可以阻止家長去大抽獎, 但佢有辦法從EDB取得資料, 知道邊D學生去左大抽獎, 咁私校就有權取消個私校位, OR從正選擺落WAITLIST喇, 所以家長要睇下值唔值得搏)

YES, 直資唔可以用黎做後備, 不過註冊左直資, 6月一樣可以去官津校叩門
原帖由 cautionchan 於 11-6-24 08:00 PM 發表
Thx 直資可以無限考,但係收左又晤可以派位,甘又晤同私校!甘即係直資ok左,無得再博派位!係晤係?

甘即係如果官立有心水就要等派位,而晤可以用直資做後備? ...

Thx ! 很有用的資料

我常常分不清它們

REG 左直資先再去叩門

機會少過大抽獎呀麻

而且叩門很難入~~~

做人父母真困難~~

可唔可register more than one 直資呢?

醒目開學勳章 王國長老

YES
原帖由 buddygirl 於 11-6-28 02:18 AM 發表
可唔可register more than one 直資呢?

想問如正資已取錄但未正式註冊,無得參加統一派位,剛剛再叩津校成功,津校話要去之前既學校取回註冊証(但其實從來未有過) ,有無人可以告訴我要點做?謝謝!

應該唔會BOR,
點會未註冊呢??
未註冊應該直資個學位唔留俾你呀??
係唔係有D乜野搞錯左??

取錄確認信收到,但正式註冊日期係7月14/15日,所以未正式註冊!

上年已交留位費!

有無人試過或知道點做?

Anyone know?
‹ 上一主題|下一主題