用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV Vs LH
go

KV Vs LH [複製鏈接]

KV pm Vs LH pm (英普)
Which one u would take?
   0    0    0    0

上年我阿仔同你一樣KV vs LH,最後選左LH英普。so far no regret, quite good。但有時都諗如果係KV 又會係點....

出名是KV, LH很多分校, 十年後,KV仍是咁出名

多謝你們的意見。小女活潑好動又喜歡英文,入LH就做個開心快活人。但三年後,我就好頭痛。如果入KV,考直資是否容易呢?
Moominlo,點解你又會想下KV?

原帖由 MoominLo 於 11-6-22 14:48 發表
上年我阿仔同你一樣KV vs LH,最後選左LH英普。so far no regret, quite good。但有時都諗如果係KV 又會係點....

我都好想知LH 點樣令你覺得no regret and quite good.
小兒有幸今年考到LH K1, 好想知道多D關於LH, 尤其係師資上....如果讀LH 第時考傳統小學係咪會難D呢?

KV la!
I have a fd, her son graduated in LH , but no direct school like him ( even the ES's one)
Finally, the boy studying in a Gov Est primary school only ( via the lucky drawn)

回復 6# cacanov06 的帖子

請問你入邊間LH呀?

原帖由 ho_yan2406 於 11-6-22 22:11 發表
請問你入邊間LH呀?

LV Campus!

首先我小朋友未讀過KV或識人讀過KV,所以比唔到有關KV的意見。但試試講下LH比你參考下。
首先佢地有好多環節係以考直資為主,如show & tell, 或參考直資見試的功課比小朋友做。到K2的5月開始有為考直資學校而設的啟迪課程,為期至K3教小朋友見試應注意的事項,如禮儀,對答等。
某程度上,佢地的課程係以考直資作設計。
可能你會問咁實際小朋友會真正學到幾多野,我認為大致上唔會比其他KG少,如果唔係都考唔到直資。

至於點解我話no regret, quite good係因係語言上我覺得佢地教的唔錯,因為我小朋友可以係用英文同老師講同我係屋企打機及講 I have a new story book, it is " the mad teacher" (書名) 。以上係佢英文老師話返比我知,而我無教過佢。
當然我唔知KV小朋友是否一樣可以用英文表達到,不過我滿意。
至於點解會有時都諗如果係KV 又會係點,因為我小朋友係非常活潑型,曾多次接老師電話反映,經過接近1年(K1)的管教,叫做開始幾乖,如果係KV ,可能會快D乖啦。當然個結果唔會有人知啦。

回復 11# MoominLo 的帖子

我仔都好活躍,好驚入到去曳到被趕出校,見你咁講都安心d,你仔係邊間分校呀?
我仔係青衣校~

1)Can check the placement result of P1 from the LH website to have more idea.

2)Kinder is an important factor but not the ONLY factor to determine the future(primary school), parenting is as importance as the kinder you choose.

3)Students from LH (just like other KGs) may got zero to many offers from DSS/private primary school (which you can check from the data by yourself). In 2010/2011, 220 K3 LH students from all branches got totally 336 offers from DSS/private, which the result of VE branch is more impressive as 85 K3 students from VE got totally 193 offers.

4) I think nobody should only blame on the school  if a kid got zero offer. On the other hand, parents should praise themselves too(and not only the school), if their kid got lots of offers. Coz it's the result of their preparation, parenting skill...etc.

5)Of coz, we shouldn't rely on the figures only . With the above official data, it's still possible that several very smart kids got the majority offers. Once again, other than the school, I think parenting, strategy and luck are very important indeed. Figures only telling us the general picture but not telling us if our kids will have the SAME result in the future. But for me , I am pretty happy about the school (LH) and I will do my best .

hope it helps.

有關考直資的結果,我只有講根據一個我識的SC老師講,大致上LH同SC成績相約,除了DGS,DBS,YW等。詳情你自己睇LH網頁
所以如你target 最top1直資,可能LH未必幫到你,當然我相信小朋友的質素同家庭教育最重要。
因為好似我小朋友咁佢大部份成績都係3.5~4分(4為滿分),但有其他小朋友可以1~2分,但佢地係同一班,同一個老師教。所以我都唔敢講什麼,不過我小朋友大部份同學都幾唔錯,幾醒目,所以我相信整體佢地係教得幾好。
我只有講係依度見過有KV家長表示interview9間直資,得2間有second in及全部唔收。不過我相信係個別例子。
最後一定係你平時投資幾多時間比小朋友教佢,佢自然識幾多野啦。

師資我真係唔知,但我小朋友佢讀青衣校,佢2個老師都幾好,我小朋友都幾鍾意佢地。此外我個人覺得LH比較活動教學,我自己都有比街外功課佢做,因為依家d小朋友好西犀,k3已經識背9因歌。

其實KV都有show & tell,  而KV考直資私校都好好, 我識人唔多 ,都識幾個考到英華,聖方濟各等。

回復 16# marcella 的帖子

agreed that KV is a good school too.
而現實是:沒有最好的學校,只有最適合的學校.

Moominlo: 好多謝你咁詳盡既回覆, 我對於LH又多左認識啦!  我並唔係要求我小朋友一定入到最TOP個D DSS, 因為除左個小朋友好大壓力外, 我地做父母都會!

Christi: 很同意你所講, 沒有最好的, 只有最適合的!
我個仔咁活躍又好奇又多手多腳, 比佢入到KV可能都唔適合佢啦!  

不過話時話, 小朋友個感覺很重要, 我記得當日見KV時, 阿仔企係門口等入去時已經話要走, 我問佢鍾唔鍾意間學校, 佢話唔鍾意, 結果見老師時非常之唔合作, 又坐唔定, 但係見LH時, 佢好開心又合作, 其實見LH都幾難又長時間(又要認顏色, 切形狀PUZZLE, 又要聽NET講故事同攞動物係適當位置, 仲要等父母填問卷..同校長傾談..足足一個鐘有多), 但係佢都無話要走, 仲想玩耐D添.........最後, 好希望阿仔係LH讀得開心, 好期待阿仔番K1的日子!

你真客氣!
我覺得無論讀KV定LH都應該重點地補一補
如LH強項係兩文三語,英普聽講,我就會係寫同認字及數學下功夫。希望唔好差過其他人太多。
小朋友生性活躍,就比多D靜態活動佢做,盡量多方面平均及好,因為到佢考小1,你就會知依家D小朋友真係好西犀。
雖未必一定做第1,但真係要下做第1的決心同功夫。
你去睇下"小1選校"果版就知,世界係幾殘酷同做家長係幾辛苦

請問KV英文課堂有幾多?有無教phonics? 國語又如何?
‹ 上一主題|下一主題