用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 進取型家長, 請指教
go

進取型家長, 請指教

小囡9月升k3, 自己區心宜小學只得一間,
如派唔到心宜小學, 會讀直資或私校.

請問有幾多家長與我情況一樣?
最終成功派番自己區心宜小學?

由於學校未教填表, 請問是否在各部份只填心宜小學?
請指教!

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你已經揀定嘅話,係可以响每個部份第一志願填哂呢間學校架!

咁做~ 唔算好進取啫~
話哂心儀係本區,機會好大呀!
恐龍家

請注意直資一旦註冊, 你便失去第二輪大抽獎資格. 個別私校亦唔容許你去抽, 佢地會取消你個位或者將你放到waiting.

Deleted

原帖由 w_y 於 11-6-22 04:26 發表
請注意直資一旦註冊, 你便失去第二輪大抽獎資格. 個別私校亦唔容許你去抽, 佢地會取消你個位或者將你放到waiting.

Deleted

直資唔理邊一間, 一定要放棄抽獎的, 係一定
有d直資早收生, 可能連只行收生都冇得去, 留意
上面家長提你的, 係有d就算係私校都唔比你抽獎.

大抽獎的9成位都係比本區學生的, 所以比較容易d (相對跨區抽得1成)

應該係所有直資一旦註冊,都要放棄大抽獎的.
進取家長應該從學習出發,如抽不中亦可憑囝囡實力叩門而入.

回復 1# jojo1234 的帖子

實力..有時可能識多個人好個識多隻字。

回復 3# 哈比 的帖子

我女有真光小學backup ,net34 填表時只填了3間(我當時想只會考慮第1,2志願,因為有中學backup),唔得就讀私校,第一志願填左協恩, 第二志願聖羅撒,第三志願獻主會 , 結果中左第一志願

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 哈比 於 11-6-22 12:35 發表
何解本區便機會好大?

聽完uncle dos個talk..
佢話,間間學校都有世襲生,就算你有份抽,都可能係幾百人受10-20個位
但係同區嘅話,係幾百人爭一半學額!係成個遊戲裡面最高百份比嘅一個部份
至於點解係幾百,佢講咗一大堆數字架,我唔記得喇..
恐龍家

原帖由 哈比 於 11-6-22 12:40 發表

直資之中, 只知高主教要放棄第二輪大抽獎,
請問還有那間直資要放棄?
謝謝!

高主教是私立呀.
全部接納直資學校學位都是不可參與統一派位,  有部份會第1階段自行分配學位前一星期已公佈收生名單 , 所以有部份連自行都不可參加的.

醒目開學勳章 王國長老

回復 11# katrinafu 的帖子

一係一早去考私校用直資, 寧願放棄政府派位
一係放棄直資, 只考可以抽獎既私校, 如真光, st louis, 蘇浙嶺南, 然後dip埋心水等派位, 派得好就去, 派得唔好就讀私校

唔好唸住派得唔好至去想辦法, 好多學校, 大把人申請自己都一大條waitlist, 你6月至去叩門, 好可能連表都唔收

無惡意,但其實樓主對升小呢個遊戲有d認識不足

還有小小時間去學,問多d,呢道好多過來人!

原帖由 hugub 於 11-6-22 05:47 發表
我女有真光小學backup ,net34 填表時只填了3間(我當時想只會考慮第1,2志願,因為有中學backup),唔得就讀私校,第一志願填左協恩, 第二志願聖羅撒,第三志願獻主會 , 結果中左第一志願 ...

請問,你個 case 是否如下:
1) 家住net 34,
2) 有真光小學backup
3) 自行分配:選協恩
4) 純一派位:
A) 10%不受學校網限制: 第1選協恩,其餘留空
B) 90%學校網限制:第1填協恩,第2填St. Rosa,第3填獻主會.

結果中左第一志願的協恩. 

原帖由 miffy 於 11-6-22 07:17 發表
反正其他果d抽到你都唔會讀, 索性唔好填

請問那部份唔好填?

請問,你個 case 是否如下:
1) 家住net 34, 係呀
2) 有真光小學backup 係,我女讀真幼100%直上真小
3) 自行分配:選協恩 係,我地係第2個小朋友所以只有適齡10分
4) 純一派位:
A) 10%不受學校網限制: 第1選協恩,其餘留空 no,A1我填左net35 天神(因為一條龍好吸引,反正2間都係得2-3個位,好彩既得1個位都夠入啦),其他留空
B) 90%學校網限制:第1填協恩,第2填St. Rosa,第3填獻主會. Yes

結果中左第一志願的協恩.係呀中左B part 第1志願協恩

醒目開學勳章 王國長老

乙部只填一間, 入就最好, 唔入的話, 會派間"剩蔗"俾你, 因為佢一定要俾一間你讀
咁不如填多幾間啦
原帖由 miffy 於 11-6-22 03:24 PM 發表
即係甲部同乙部第一志願, 都填心儀小學, 其他唔填