用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 請幫忙俾意見,想為小朋友做準備
go

請幫忙俾意見,想為小朋友做準備 [複製鏈接]

其實今年囡囡先升k2,自己想做下功課了解多d培僑~
1. 我見呢間學校係直資,咁係咪只可以叩門唔係統一派位架?因為我見佢website話不限網區都可申請...
2. 同埋入去讀書嘅係咪比較小普通家庭??
3. 學校嘅課程係咪都可以升本地大學或出外升學??
4. 宜家有冇咩可以準備為小朋友容易入讀??
希望有小朋友就讀家長可以幫幫手答下我~~多謝你哋嘅意見先喇!
   1    0    0    0

點解冇人回架...

1. 好似所有直資都不限網區申請
2. 上市公司主席娛樂圈政界人仕都有, 住屋邨的也有, 專業或行政人員家庭也有, 中產家庭也不少, 總之, 自己讀書唔駛理人咁多. 有需要時在考入後可以申請助學金, 大把銀紙的可以捐錢啤學校加建泳池上蓋(上年電影籌款, 講講下無咗影).
3. 程度當然可以可升本地大學或出外升學
4. 要準備就要學好英普, 就算考唔入培僑也對小朋友有好處, 對嗎?

少數會分享的培僑Mami,Thanks a lot .

原帖由 candice_emily 於 11-6-19 02:54 發表
其實今年囡囡先升k2,自己想做下功課了解多d培僑~
1. 我見呢間學校係直資,咁係咪只可以叩門唔係統一派位架?因為我見佢website話不限網區都可申請...
3. 學校嘅課程係咪都可以 ...

我係 papa ... ha ha...

1. 我見呢間學校係直資,咁係咪只可以叩門
    唔係統一派位架?
    因為我見佢website話不限網區都可申請...
    >>> 直資係自已申請,然後面試考入去故喎
    >>> 叩門係面試唔收先至自已去叩門既

>>> 無做統計,無得答.但一定不限家庭環境如何如何.

3. 學校嘅課程係咪都可以升本地大學或出外升學??
    >>> 香港學校就一定可以上本地大學
    >>> 出外升學自已度 lu

4. 宜家有冇咩可以準備為小朋友容易入讀??
     >>> 唔知...因為見過咁情況.
             考唔到o個位係好o力,傳統學校面試完
             就即刻安排入資優班.
             所要真係要睇當時細路既表現.
             http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2298949&page=1#pid33844573

考模擬上堂,普通話英文各一節,小朋友要舉手搶答。有些小朋友明明識,都唔舉手的。 Lee 方面要train up 一下。

仲要睇下小朋友鐘吾鐘意的,如果咁岩佢係面試吾鐘意都無辨法。

我就係開放日帶女去參觀校舍等佢習慣一的,面試時會放開的。

祝無好運。
‹ 上一主題|下一主題