用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

叩門成功 [複製鏈接]

今日11:30 叩門 ,夜晚7:00 收到學校電話,已取錄了~
   1    0    0    0

醒目開學勳章

我都係呀,勁開心呀!

我都ok左, 勁開心..

Congratulation!
I have same feeling last year, even I cannot believe it's a fact when I recvd the call from school, haha!

恭喜晒^.^
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

你哋好!! 我女女出年升小一, 九月開學要唸定, 想問一問你哋係几多分叩入呢間小學架??
係住呢區嗎??
因為我都係得15分, 不知如何好, 聽聞好難會抽到......

hi,我女女係6月4號派位之後,自行叩門入學~

回復 8# ivylee313 的帖子

是否要之前有選過它才叩門成功? 是這個區住嗎?

叩門

may i know how you prepare the child for knock door? do you need to prepare portfolio and what extra curricular activities your child has to undertake? which kindergarten is she/he from?

回復 2# edithl1117 的帖子

我冇選過它~

想請問一下叩門成公既mama..小朋友本身係讀邊間kindi出身既呢. 可分享一下嗎.

請問扣門大約會問些甚麼問題? 要準備些甚麼呢?

我仔不是叩門入的,叩門是後補位,即係有d家長放棄學位,由其他小孩補上,而叩門要考試,考咩我就唔知,要問其他家長,讀邊間幼稚園無關,當然我會覺得讀九龍塘o既會優勝d
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

上年我地叩過門, 不過唔收...最後叩入咗首志願...
真正面試時間用咗約20分鐘, 等候及帶小朋友遊佢學校多law...

我記得好似有4 part, 因有張紙仔的, 有普通話, IQ題, 英文, 數學...

普通話-問亞囡個樣物件係咩, 它放在那個地方?
IQ題-唔知, 亞囡話唔知...
英文-係填表, 一行好多星星, 圓形, 正方形咁...我見亞囡填顏色係某D圖案上...老師還有其他問題, 係簡單問題...問幾歲...
數學-係雙位數加減...

希望幫到你地...加油!

回覆 1# win_bb 的文章

你好!
想問問叩門是否在大抽獎結果當天要帶埋子女去叩門及即時有面試?

在大抽獎個日, 即刻可以去佢學校拿表填(可能上網有得download), 交表後, 大約一星期內會收到電話約面試...

我記得今年係6月4日睇派位, 跟住星期日及紅日, 我6月7日才拿表, 即填即交表... 之後幾日收到call, 約6月18日面試.

交表果日唔洗帶子女去, 面試果日先要...

P.S.面試最好爸爸, 媽媽都一齊去...GOOD LUCK~

原帖由 edithl1117 於 11-11-23 07:52 發表
你好!
想問問叩門是否在大抽獎結果當天要帶埋子女去叩門及即時有面試?

回復 1# win_bb 的帖子

多謝你的回覆啊!
因為阿女是本區得15份自行入不到, 現在要計劃應該如何叩門....
係呢你小朋友現在讀那間小學?
現在頭痛緊應如何排位, 你是本區嗎? 有沒有意見可以給我, 因為我不太熟本區的學校

回復 1# edithl1117 的帖子

其實選邊間, 好睇個人喜好, 家長同間學校教育意念相唔相同...冇話邊間好好, 邊間唔好...
只有講熱門吧, 如上年~
呢區熱門有:
協和
荔天
瑪利諾神
比較熱門的有:
基福
旅港

你好啊,囡囡現讀K2,都快要先學校啦,由於只有15分,預左要叩門,但對本區學校不太清楚,可否分享下你點解會選呢間學校嗎?和瑪利諾神父教會小學各校的優點是咩呢?因為呢兩間學校都系天主教,都系熱門,可否給點意見呢,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題