用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 子女確診有自閉症, 母親們如何舒緩壓力 ? ...
樓主: JJran
go

子女確診有自閉症, 母親們如何舒緩壓力 ? [複製鏈接]

原帖由 longheifung 於 11-7-4 00:47 發表
唉!我都係以喊舒緩壓力,自我安慰,望住自己個仔,其實佢真係一個天真活潑小朋友,只是......有時會怨天不公平,但仔仔健康已是無價寶,相比很多不幸小朋友,其實自閉又無生命危險,都算不幸中大幸! ...

其實都係, 我地不是擔心隨時失去他/ 她, 而是擔心如何教好他/ 她讓他/ 她失去我們的時候可以有能力自己走下去...
剛失去了工作, 心情反而輕鬆~最近兒子在私人S位返了一個月, 老師和家人都說有明顯進步, 比我預期中好, 所以也哭少了~
前路漫長, 但我們並不孤單, 大家努力 ~

多D同其他家長傾(同路人),我見同學仔的家長大部份情緒都好好,等放學時就一齊講下小朋友D嘢,幾開心。

回復 1# Olympian 的帖子

我帶仔仔返私人S位都成日同其他媽咪傾, 有媽咪都話其實佢初初幾個月都係食唔落瞓唔安, 見囡囡唔受教或無進步, 甚至退步時心情會又差D, 真係大家都背人垂淚...可能都有樂觀既家長...但係我唔係

或者仔仔肯多D開口講野同認知好D, 令我覺得佢智力無大問題才會放D心~

我都是喊為多,不過時間久了會令自己喊少了,但依然不定期地情緒低落。有時我會想是否有些信仰會好些,我見有些人有信仰,心靈似乎寧靜了很多。我并不是慫恿別人去信教等,首先我自己也不是,只不過,我們也可以找一找自己的精神依靠,為自己打氣。你可以信天、信教、信自己、信孩子。。。。。。

我都很贊同以上一些回覆的做法,而另外我自己還有一個很有效的方法,就是多看書,看如何教育這些孩子的書,或者一些家長父母分享的書或舒緩壓力的書,或許對你也是一個不錯的選擇。

開頭真係以淚洗面多, 又好難同身邊既朋友傾, 因為大家既小朋友都無問題, 佢地又怎會明白, 唯有多些同訓練既老師傾同盡量抽多些時間同佢地做訓練, 日子耐左同接受左, 情緒都會好些, 大家加油呀!!!!!!

原帖由 wcbaby 於 11-7-20 16:42 發表
開頭真係以淚洗面多, 又好難同身邊既朋友傾, 因為大家既小朋友都無問題, 佢地又怎會明白, 唯有多些同訓練既老師傾同盡量抽多些時間同佢地做訓練, 日子耐左同接受左, 情緒都會好些, 大家加油呀!!!!!! ...

我識左私人S位的媽咪們, 多左同路人傾下, 又交流下資訊, 感覺好很多~ 我都常睇書同努力調節自己的情緒, 學習欣賞囝囝的優點 - 算很順從, 出街唔會發癲, 老師說他很乖, 雖然理解力真係差, 但單純可愛, 基本上算受教~

我喊到直家都未瞓.間中會咁,唔知點解,兩眼腫腫,老媽子都係我屋企,都唔知點同佢解釋.

回復 1# 蓮心 的帖子

剛確診嗎? 喊就一定, 呢種係切膚之痛, 其他人唔明架~
有機會找些同路人傾傾, 多看書等增進知識也好, 果個係你呀媽, 應該係最會支持你既人, 要同佢講呀~
如果情緒方面真係好困擾或好多時都瞓唔好, 可打去母嬰健康院, 佢地應該會好快安排姑娘及醫生幫你~

原帖由 蓮心 於 11-7-29 05:42 發表
我喊到直家都未瞓.間中會咁,唔知點解,兩眼腫腫,老媽子都係我屋企,都唔知點同佢解釋.

越早安排訓練,情況會改善,將傷心的力量化為睇多d資料的力量,知多d會好d,唔開心就找人傾訴下又會好d。

雖然不是十分切合主題,但我真係要讚吓我老公,雖然我地有時對某些事會有不同意見,但係佢真係十分落力幫個仔做訓練。

佢到咗現在會講:「我唔會理人地點睇架喇。」即使坐緊巴士,佢都唔會放過個仔,不停問佢問題,要佢講沿途見到的景物,反而我覺得個仔太辛苦。

即使我老公咁幫手,我有時都會覺得好大壓力,更何況我見過有些不肯面對現實的爸爸

Me too. 我成日都會諗起就眼濕濕, 如果喊咗出嚟自己都控制唔到, 要喊晒D眼淚, C6見我咁, 話我到而家都接受唔到? 係. 我到而家都接受唔到.  頭頂都長出咗好多白頭髮.

原帖由 蓮心 於 11-7-29 05:42 發表

我兩個小朋友雖然唔係有咩問題, 但我一直有留意呢個topic, 覺得知多d, 小朋友真係有問題時都會快d得到適當的處理. 其實曾幾何時我都被一個不負責任的老師誤導我大女兒有問題, 我心情都一度低落亦曾經喊過. 直至我自己決心成為全職媽咪,自己照顧兩個小朋友, 先知道我的小朋友是十分正常的. 加上另一位家長的提醒才知道出問題的是那位非常教師. 我沒有帶過小朋友去做任何檢查, 但在這短短的懷疑日子裡我也喊過無數次. 所以各位家長的心情我是十分明白的.
‹ 上一主題|下一主題