用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2010中學排位更新(校網排位分析已上載)
樓主: khmama
go

2010中學排位更新(校網排位分析已上載)   [複製鏈接]

Can not be download today

Cannot download....max download limit exceeded.

How about put it on Google Doc which has no limit on sharing?  www.google.com/doc

Khmama, 多謝你的回覆。其實我都覺得真係要好好運先至會係甲部抽中。
我想請教,灣仔網非band頭的band1仔有甚麼可从選擇,阿仔小學的聯繫中學是皇仁,但我覺得以阿仔嘅程度就算入到皇仁,都未必讀得好。如果一過唔覺意,墊底仲會打擊佢嘅自信心,所以想聽吓妳的高見,萬分感激。

原帖由 khmama 於 11-6-17 23:01 發表

甲部好少位, 如果你個隨機NUMBER好, 咪機會大o的, 運氣既o野冇得估.

回覆 Khmama 的文章

Dear Khmama,
請問  「步驟2:輸入見到既4位數字」是那4位數字?
按下free down load 後,出現
〝This file reached max downloads limit〞字句,
是否表示滿額,不能再download.
請告知,thank you.

回復 42# newuser 的帖子

睇黎要再搬過, 超過一千次就唔俾DOWNLOAD.

原帖由 sau2005 於 11-6-20 10:52 發表
Can not be download today

原帖由 newuser 於 11-6-20 11:32 發表
Cannot download....max download limit exceeded.

How about put it on Google Doc which has no limit on sharing?  www.google.com/doc

好似這裡有得下載

http://www.sendspace.com/file/ymbr5q

elbar, 你咁叻既, 咁都搵到, 唔知邊個放上去呢? 我仲諗住去GOOGLE試下UPLOAD.

原帖由 MdmFung 於 11-6-20 19:46 發表
Khmama, 多謝你的回覆。其實我都覺得真係要好好運先至會係甲部抽中。
我想請教,灣仔網非band頭的band1仔有甚麼可从選擇,阿仔小學的聯繫中學是皇仁,但我覺得以阿仔嘅程度就算入到皇仁,都未必讀得好。如果一過唔覺意, ...

其實你要先瞭解仔仔屬邊類人, 皇仁都好講自動波, 功課唔忙, 灣仔區抽獎唔選聯繫的話, 選擇實在唔多, 似乎你都冇必要去選其他學校. 男仔開咗竅就會叻, 我認為皇仁都應該試下, 你仔仔未必讀唔掂.

it can't be downloaded. Please help me. Khmama

原帖由 peggylee123456 於 11-6-20 22:52 發表
it can't be downloaded. Please help me. Khmama

你用住樓上條LINK試下先, 我聽日先再搬.

thank you khmama

請問, 已去到download file, 但按不進去 (之前沒有看數字倒數)

回復 47# khmama 的帖子

Done.  Thank you Khmama & elbar

Hi Khmama, 如果阿仔自動波能力麻麻,而家成績一般,但我覺得谷下佢可以再好D,是否應選擇band2呢?

原帖由 CPLau129 於 11-6-21 16:51 發表
Hi Khmama, 如果阿仔自動波能力麻麻,而家成績一般,但我覺得谷下佢可以再好D,是否應選擇band2呢?

咁要視乎你谷完之後係BAND幾, 等你考完兩次呈分試知道實際BANDING先再算啦. 如果佢係BAND1生, 冇理由專登去選間BAND2學校.

回復 35# khmama 的帖子

Downloaded, thank you.

醒目開學勳章

Hi Khmama 多謝你為我地呢班迷迷羊ge付出 辛苦哂

不過我DL唔到呵
"This file reached max downloads limit"

回復 57# Gobbie 的帖子

搬咗位, 可以再DOWNLOAD過.

校網排位分析2011

校網排位分析已放咗上樓上下載區, 家長可以去樓上或CLICK呢條LINK下載.

http://www.sendspace.com/file/hwh30f

有關內容如下:

校網排位分析2011
家長於選擇是否轉校網參加大抽獎時, 都會擔心轉網會否導致跌BAND. 其實跌BAND主要係BAND尾既邊緣人由弱區轉去強區才會發生. 而強區/弱區既分野, 係根據小學生考中一編班試既成績. 有些地區小學生水準高, 可能中一編班試要80分以上先算BAND1, 而某些區可能70分以上已屬BAND1. 所以強區既學生, 假如有75, 在本區屬BAND2, 轉去弱區有機會升BAND. 而強區既BAND2, 亦有機會全港屬BAND1, 可以在甲部抽獎優先選校.

但係中一編班試成績並沒有人會知道, 另一個評估方法, 可以根據區內BAND1/2/3中學既中一學額去假設. 當然呢個假設有一定既偏差, 因為本區既小學生唔一定入番本區中學, 有些會轉區抽獎, 有些大抽獎入咗他區中學, 有些自行收咗他區學生, 又或本區學生自行去咗他區中學. 而一些有聯繫小學既BAND1中學可能會收小學既BAND2. 而有些學生亦會錯配BAND1/2既中學.

雖然有以上種種偏差, 但相信有70%係本區小學生派往本區中學, 以中一各BAND既數目去推選各區既強弱, 仍有可取之處, 不過呢個分析只可以作參考, 不能作為轉區升跌BAND既準則, 因為呢份唔係官方文件, 只係個人意見. 亦唔保證一定升/BAND.

下面個表左面係各區BAND1(英中加中中, 包括升呢中中及降呢英中)學額佔區內學額既比率, 比率越高就越強. 當然中西區有些學額會收BAND2, 同灣仔區可能唔係相差太遠. 如果與其他區比較, 西貢區既BAND1尾想轉去油尖旺抽獎就要考慮過, 因為弱區轉強區, 有機會跌BAND. %超過33.33%既校網, BAND2頭學生有機會全港屬BAND1.

個表右面係BAND1BAND2學額所佔比率. 如果屬BAND3, 由強區轉弱區可以搏下升BAND, 不過差距其實唔係太明顯. 除非係頭尾幾區先有大差別.

Band 1 School %
Band 1&2 School %
中西區 (75.61%)
中西區 (85.37%)
灣仔區 (54.72%)
灣仔區 (84.91%)
油尖旺 (48.44%)
東區 (73.85%)
九龍城 (45.32%)
北區 (73.08%)
沙田區 (39.47%)
沙田區 (72.37%)
深水埗 (37.36%)
深水埗 (70.33%)
東區 (36.15%)
九龍城 (69.78%)
北區 (35.90%)
西貢區 (68.60%)
大埔區 (32.88%)
官塘 (64.57%)
官塘 (31.50%)
元朗區 (64.43%)
荃灣區 (29.63%)
屯門區 (64.14%)
元朗區 (28.86%)
黃大仙 (63.83%)
葵青區 (28.80%)
油尖旺 (60.94%)
黃大仙 (28.72%)
荃灣區 (59.26%)
屯門區 (27.59%)
葵青區 (58.40%)
西貢區 (23.26%)
南區 (55.56%)
離島區 (14.81%)
大埔區 (54.79%)
南區 (11.11%)
離島區 (48.15%)

KHMAMA 如按你所計算, 小女在油塘區小學 199人考 平均 54名 (27.13%), 低於官塘區的 BAND 1 生的31.5%, 是否代表她是 BAND 1生 ? 但去到九龍城區差距BANDING 有多大 ?
‹ 上一主題|下一主題