用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 有冇2011年9月小朋友升小一o既家長一齊傾下計?? ...
樓主: tsimtsim
go

有冇2011年9月小朋友升小一o既家長一齊傾下計??

考試了, 大家的囝囝囡囡溫書情況如何?
我個囝溫書時hea hea 下, 問佢時總有D careless mistake, 不過考完問佢, 佢說ok喎, 唔知真唔真,激死.
星期一數學, 希望佢小心D, 上次數學評估好唔小心, 錯了最後2絛.  本來單位加減好簡單, 但老師轉個彎問, 即刻死...
仲有中文乙是否只有作句呀?
其實D小朋友幾時至可以自動波溫書 ?

第二次考試過了一半..

第二次考試過了一半..

囡囡話部份考得深, 中文 listening 讀得好快... 英文有一 part 做句好難..

囡囡平時做數學最唔小心, 難題答到一半半, 最慘係淺o既錯 careless mistake, mug都補唔番 ...  激死...

今次要 tune 埋佢o既集中力....

hi! 很久沒有上BK, 有位1A家長在facebook開了個YCPS Group, 不如你都add呀!

Ktfk 發表於 12-3-4 12:04
第二次考試過了一半..

囡囡話部份考得深, 中文 listening 讀得好快... 英文有一 part 做句好難..

終於考完試了.....我囡囡話

第一日中文唔難
第二日英文好難, 最後一part要作6句, 她只作了1句.....
第三日常識, 同佢溫習時, 叫佢寫晒d字, 考試時居然有得俾佢選擇答案, 佢話唔識做2題, 牛奶用咩做....唔識答! 兒童節係幾多號, 佢答左4月1日!
第四日數學, 都識喎! 都唔知係唔係, 因在家做練習時, 加數計左減數, 減數計左加數! 真係激死!

我囡囡集中力, 專注力都好差!

tsimtsim 發表於 12-3-5 13:45
hi! 很久沒有上BK, 有位1A家長在facebook開了個YCPS Group, 不如你都add呀!

係呀! 我開左個facebook YCPS Group呀! 如果想多d交流, 就PM個email俾我呀!

回復 missak 的帖子

hi, my son is in 1C class,

回復 vv8chan 的帖子

hi, my daughter is in 1A class.

第三次考試派了試卷...

又再一次證明囡囡...屢犯 careless mistake...

d 分扣完再扣..... 激死.... 尤其是中文科..... 但係囡囡話有人 100 分 !

回覆:Ktfk 的帖子

係啦!我亞女中文作句漏左寫「。」
數學,直式計啱寫50,橫式唔知點解寫5,唉!抄都抄錯!
佢今次考試中文閱讀及聆聽兩份卷考得好差。
反而英文考得幾好,好似容易左。

我們1A班內應有人100分的, 全班第一個位呱, 不過唔係我囝囝....

2012/13 升中分佈

http://www.ycps.edu.hk/guest/secondary1112.htm

好似舊年彪炳dd..

^__^

終期考出了成績, 小囡雖然總分比上次多左, 但名次依然不變...

常識 97 分都排 2x....

競爭真係好激烈... @_@

小 2 再來過..... 大家努力!