用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 有冇2011年9月小朋友升小一o既家長一齊傾下計?? ...
樓主: tsimtsim
go

有冇2011年9月小朋友升小一o既家長一齊傾下計?? [複製鏈接]

我地不可以報課外活動(Mon-Fri), 因為校車唔接, 好彩琴晚有份體操班, 星期六有! 我都係撞咗其他活動, 難得可以參加, 要安排調一下...

有無人報咗體操呀!

原帖由 tsimtsim 於 11-9-20 13:23 發表
報咗樂器的回條已經收到, 但撞咗其他current的課外活動, 點好?

大家報什麼樂器呀, 我仔仔報咗大提琴, 唔知難唔難? 因為confirm咗就唔可以唔上堂.

你仔仔有冇學過大提琴架?
我幫仔仔報小提琴, 希望可以安排我想的日子啦!

原帖由 tsimtsim 於 11-9-20 13:23 發表
報咗樂器的回條已經收到, 但撞咗其他current的課外活動, 點好?

大家報什麼樂器呀, 我仔仔報咗大提琴, 唔知難唔難? 因為confirm咗就唔可以唔上堂.

我冇報體操, 因為冇甘多時間 !

原帖由 Rosi_kero 於 11-9-20 13:32 發表
我地不可以報課外活動(Mon-Fri), 因為校車唔接, 好彩琴晚有份體操班, 星期六有! 我都係撞咗其他活動, 難得可以參加, 要安排調一下...

有無人報咗體操呀!

...

我都報咗大提琴, 以後可以一齊番美孚, haha

亞女今日有通告話入選音樂尖子培訓班--長笛,要$1000/10節,時間係逢
一,二,四或五,放學後學。

甘即係邊日學即?  洗吾洗買樂器先?  都吾知學吾學好?
Friday 撞左"游水"???? 煩 !!!

關於小一第一次默書

Hello,

老師話默中文第1及第2課,唔知係咪淨係默老師圈住課文果D詞語, 定係成課都要呢?

好久沒上來了, 大家返了個半月學, 感覺如何?
我覺得除數學好似淺了D外, 其他科已經開始深.  (其實是不是間間學校都差唔多呢?)不過有時同一科, 又做下worksheet,又做下Welnet, 又每日一篇, 家長角度覺得有D煩; 不過D小朋友就覺得幾好玩.
大家有沒有意見交流下?

我覺得超級 busy!! 太多功課, 默書, FA.......對於一個小一學生嚟講係好有困難.......係難為了家長!

對一個小一生黎講, 每個星期都有2科默書或評估, 真係唔係咁容易…而且我唔係full time mum, 搞得功課, 都冇咩時間溫書…

係忙, 好彩我老公早過我返屋企 (但其實都8時), 可以同阿囝check功課先, 到9時, 我再接力, 有時間先看書 or 玩.  係忙, 但可能好多官校都係差不多busy.

不過, 我地就少D時間陪細佬.

回復 4# miffy 的帖子

係呀, 真係好busy.......放學返嚟, 倏完功課都已經(掉晒魚), 見到佢咁都好心痛.

無法, 話就話是蜜月期, 但都想打好個底, 唔係第日佢慣咗, 想追到難.

原帖由 rachelyan 於 11-10-21 16:37 發表
對一個小一生黎講, 每個星期都有2科默書或評估, 真係唔係咁容易…而且我唔係full time mum, 搞得功課, 都冇咩時間溫書…

我都係呀! 我個囡之前讀活動教學幼稚園, 宜家就慘了, 有排追.

個囡話鍾意返學......

明顯忙o左, FA, dictation, spelling test 一個接個, 中文科筆劃字體要求好嚴格 (大人一個不留神都會錯), FA 考部首仲冇上限...派卷番黎好似會考放榜咁.....緊張.

學校紀律要求高, 做運動都話有指標, 好彩個囡都算適應, 話鍾意返學, 唔抗拒做功課, 上 Welnet 玩都 Okay, 仲同同學仔去 library 借書 (希望唔係三分鐘熱度)...

功課以外, 我地都好留意個囡既學校生活, 聽佢講小息/食飯情況及瑣碎事, 應該同同學仔 (J1A) 都夾得來, 放心好多..

不過, 我地又要分身, Kinder K1 interview 又開始, 要同細佬溫故知新...

下個月十七日旅行我o地都會去...  到時見 :loveliness:

- 是呀, 雖然busy, 但阿囝對學校的確已經有了歸屬感, 成日提油天的全名.
- 做運動都話有指標呢樣就唔知,是什麼呀?
- 阿囝都有說同同學仔去 library 借書,會唔會同你個囡呀?我個囝姓甄...
- 我個細囝又是Kinder K1 interview, 真是忙上加忙, 佢仲要是細囝,未會講說話,真頭痛.

回復 97# tsimtsim 的帖子

tsimtsim,

check pm..

運動都話有指標 >>> 相信不是體育科 FA..

噢.. exam 將近..

Ktfk,
己回覆PM.

考試了, 大家加油呀!
‹ 上一主題|下一主題