用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無非St Rose幼稚園生叩門成功嫁??
樓主: PrincessCat
go

請問有無非St Rose幼稚園生叩門成功嫁?? [複製鏈接]

未考就知,果然有特異功能bor...嘻

原帖由 overview 於 11-6-17 14:22 發表
小學部就係覺得呢位學生咁叻, 入左去盞晒左佢, 知佢應該有更好offer, 唔好阻住佢發展, 用心良苦架.

個個月都有來啊 - - - 捐錢D通告

原帖由 buddy1977 於 11-6-17 14:44 發表
小學校長唔BUY ST. ROSE KG同小朋友架. 佢上年同上上年KG生畢業典禮佢都無黎過. 點會次次都唔得閒?!!

回復 2# koeydadamama 的帖子

唔收係佢既損失啫.

有實力既學生一定有好學校收, 所以一定要好好裝備自己小朋友, 你揀人好過人揀你.

原帖由 koeydadamama 於 11-6-17 15:09 發表
個個月都有來啊 - - - 捐錢D通告

損錢起學校咪KG 幫手囉.

當然啦!

好多SRL幼生不但叩到好學校,重成績好好添!

其實in曬所有叩門幼生部係40-50人,甪得幾多時間呢?

叩得門都預左機會唔高,話知你面試/筆試有幾難,都比個機會小朋友(或者比機會學校),點解要D幼生同家長咁失望呢?

咁樣我地d幼生想叩門咪凍過水?? 仲諗住自己人會有jetso潻~~
你今年要叩門喎, 咁成數咪?? 我都"鄧 "你地今年要叩門緊張呀!

原帖由 buddy1977 於 11-6-17 14:44 發表
小學校長唔BUY ST. ROSE KG同小朋友架. 佢上年同上上年KG生畢業典禮佢都無黎過. 點會次次都唔得閒?!!

我聽返黎都唔同, 之前聽聞扣門位只比幼稚園生. 而家聽你地又話反而唔鐘意幼稚園生. 我仲聽我朋友話有一年大部份收返自己友, 都唔知邊個先係真. 係咪校長唔同就有唔同玩法.

回復 1# ANNAFRIEND 的帖子

小學校長對SRL KG 生, 一定不會優待架.

下!原來係甘. 坊間一直話扣門位只留比幼稚園生, 原來係假既.

回覆 1# ANNAFRIEND 的文章

坊間一直話扣門位只留比幼稚園生, 原來係假既>> 依樣可能係以前d校長先會咁做, 依家現任校長, 要升呢學校級數, 所以要揀d精英中既精英都唔奇!

原帖由 koeydadamama 於 11-6-17 07:45 發表
其實in曬所有叩門幼生部係40-50人,甪得幾多時間呢?

叩得門都預左機會唔高,話知你面試/筆試有幾難,都比個機會小朋友(或者比機會學校),點解要D幼生同家長咁失望呢? ...

社會透明度越來越高,但幼稚園生優先扣門入讀小學部我想大部份人也不反對吧,因幼稚園生三年對口訓練應可和小一接軌,叩門位約十個,留一半俾幼稚園部也不過份。

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-6-17 17:08 發表
我聽返黎都唔同, 之前聽聞扣門位只比幼稚園生. 而家聽你地又話反而唔鐘意幼稚園生. 我仲聽我朋友話有一年大部份收返自己友, 都唔知邊個先係真. 係咪校長唔同就有唔同玩法. ...

真係有一年部收返幼稚園生, 全部"自己友"

今年見有幼生有得Interview,希望你們叩門成功!

Good luck !

原帖由 mvbb2009 於 11-6-17 06:33 發表
根本就係小學校長唔LIKE 自己KG生... 聽講依家個校長由喇沙轉過來.. 有家長話佢想將小學推高至MCS水平..... 咁佢咪嫌KG生唔夠料囉.. 所以寧願收外生都不收自己KG生...... 佢有迫KG去配合... KG校長唔知係唔係唔認同 ...

有全新校舍,校長想學校升呢去MCS水平好似係幾有大志喎。但請佢說服校董會同教育局轉制先。除中文科外全部英語授課,咁先有料同MCS,瑪莉曼齊名,甚至超越!

醒目開學勳章 貢獻勳章

早兩年聽過,有响KG做過嘅教師講,小學校長同KG校長唔啱,話想讀小學,千萬唔好去讀KG!叩門無幫助之外仲會壞大事!
恐龍家

回復 4# koeydadamama 的帖子

應該已經係4年之前嘅事喇.

agree! 我諗好多家長比囡囡讀srl, 都是想多一個機會升番上小學, 如果係咁, 當初駛乜特別揀佢喎!

原帖由 MW9919 於 11-6-17 18:03 發表

社會透明度越來越高,但幼稚園生優先扣門入讀小學部我想大部份人也不反對吧,因幼稚園生三年對口訓練應可和小一接軌,叩門位約十個,留一半俾幼稚園部也不過份。 ...

佢地校長既瓜葛就唔好連累埋幼生同家長啦, 為左咁樣上唔番小學咪好無辜, 雖則叩門未必一定收, 但起碼一視同仁, 自己幼生應該有優先考慮既優勢; 況且之前kg校長都已經離開左, 小學校長就咪咁小氣啦, 此終大家都是同一辦學團體, 做野應該一致同要有共識.

原帖由 小曳人 於 11-6-18 06:36 發表
早兩年聽過,有响KG做過嘅教師講,小學校長同KG校長唔啱,話想讀小學,千萬唔好去讀KG!叩門無幫助之外仲會壞大事!

原帖由 stephanielum 於 11-6-18 11:49 發表
佢地校長既瓜葛就唔好連累埋幼生同家長啦, 為左咁樣上唔番小學咪好無辜, 雖則叩門未必一定收, 但起碼一視同仁, 自己幼生應該有優先考慮既優勢; 況且之前kg校長都已經離開左, 小學校長就咪咁小氣啦, 此終大家都是同一 ...

今日面試完之後, 希望小學校長有改變喇.
‹ 上一主題|下一主題