用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無非St Rose幼稚園生叩門成功嫁??
go

請問有無非St Rose幼稚園生叩門成功嫁??

請問有無非St Rose幼稚園生叩門成功嫁??唔該各位媽咪報下料??因之前有人話非ST ROSE生連叩門機會都無,但今日又聽到人地話唔係讀SRL Kinder 同乙部無填都有得Interview??咁即係邊句先係真嫁??

我女係ST ROSE KG生.. 都係今年升P1.. 之前校長同我哋家長講如果派唔到, 叫我哋唔使自己去叩門.. 只要將自行表, 派位表&派位註冊證COPY俾KG.. 咁KG就會幫我哋交去俾小學... 以我所知.. KG生18/6開始INTERVIEW..

其他嘢我就唔係咁清楚啦.. 不過KG校長有叫我哋將ST ROSE小學放首位....

至於乙部唔填都係正常的.. 如果係唔係住係34 NET.. 係唔可以將ST ROSE 小學填上去的. 只可以係甲部填...

原帖由 PrincessCat 於 11-6-16 09:35 發表
請問有無非St Rose幼稚園生叩門成功嫁??唔該各位媽咪報下料??因之前有人話非ST ROSE生連叩門機會都無,但今日又聽到人地話唔係讀SRL Kinder 同乙部無填都有得Interview??咁即係邊句先係真嫁?? ...

都好有人情味吖,唔需要家長走來走去,有時間叩其他,Good!

舊年我朋友都係咁講,後來小學約咗佢嗰班其中四個同學面試,四個都唔收。

非St Rose幼稚園生都有得Interview. 我有朋友不是讀St Rose幼稚園,都在6月18日interview.

原帖由 karen55407 於 11-6-16 20:11 發表
舊年我朋友都係咁講,後來小學約咗佢嗰班其中四個同學面試,四個都唔收。

唔係呀嘛...有無人叩門成功的....能分享吓.....

見完嗰四個之後,其他都無份見。
原帖由 viviyu 於 11-6-16 20:28 發表

唔係呀嘛...有無人叩門成功的....能分享吓.....

原帖由 karen55407 於 11-6-16 20:56 發表
見完嗰四個之後,其他都無份見。

吓!唔係咁得人驚呀!咁其他kg生點呢?應該唔止4個去叩呱~~

原帖由 MW9919 於 11-6-16 10:03 發表
都好有人情味吖,唔需要家長走來走去,有時間叩其他,Good!

等我仲講St.Rose有人情味,實情原來幼稚園生咁淒涼。
唉!讀得該校幼稚園,九成都想一條龍入小學再上中學,希望入到幼稚園可以一帆風順。
第一階段計分,有心嘅家長都會有宗教分掛,但有不幸抽唔到後,又唔係住34網,只得甲一搏希望。照足老師指示都冇運行就真係連叩門機會都唔俾。四位有得見但一個都唔收,真係令小朋友同家長好失望架,幼稚園生同小學部同一校址成日見住小學生,點都想原校返學,同一班共渡三年嘅同學一齊升小一,估唔到學校淨想搵有特異功能人仕,忽視佢地幼稚園部學生。所以我收番之前話St.Rose好有人情味呢句。

我覺得kg校長係有人情味的,起碼幫我哋交表,無人情味係個小學校長就真~~

原帖由 MW9919 於 11-6-16 21:28 發表

等我仲講St.Rose有人情味,實情原來幼稚園生咁淒涼。
唉!讀得該校幼稚園,九成都想一條龍入小學再上中學,希望入到幼稚園可以一帆風順。
第一階段計分,有心嘅家長都會有宗教分掛,但有不幸抽唔到後,又唔係住34網,只得甲一搏希望 ...

原帖由 mvbb2009 於 11-6-16 13:36 發表
我覺得kg校長係有人情味的,起碼幫我哋交表,無人情味係個小學校長就真~~

Agree!我係指小學部。

回復 1# MW9919 的帖子

講開又講, 今年高班畢業典禮, 中學部楊校長都有來做嘉賓, 但奇怪小學部鍾校長無來, 唔知係唔得閒定唔比面幼稚園部??

幼稚園李校長直頭出心出力啦! 好有人情味既校長~~

(一條龍)學校,幼稚園畢業典禮對小朋友好重要回憶黎架,中學部係沙田但校長都出席撐場,但同校址小學部校長閃咗就大合照唔完美囉!
俾唔俾面就唔清楚,冇意見。

就算有特異功能,幼生己經係死罪啦。

曾有幼生可以"考入"天神,但在小學部連interview機會都冇.....

咁樣講,好似係小學部不滿kg水準,但咁攪學生同家長唔公平囉!
溝通上小學要俾足指引kg先啱數,用三年嘅時間訓練小女孩,但小一叩門連面試機會都冇就真係講唔過去。
大家同一個牌頭又同校址攪成咁,校董局都應該了解吓,如我係kg家長會好氣頂!

小學部就係覺得呢位學生咁叻, 入左去盞晒左佢, 知佢應該有更好offer, 唔好阻住佢發展, 用心良苦架.

原帖由 koeydadamama 於 11-6-17 13:00 發表
就算有特異功能,幼生己經係死罪啦。

曾有幼生可以"考入"天神,但在小學部連interview機會都冇.....

根本就係小學校長唔LIKE 自己KG生... 聽講依家個校長由喇沙轉過來.. 有家長話佢想將小學推高至MCS水平..... 咁佢咪嫌KG生唔夠料囉.. 所以寧願收外生都不收自己KG生...... 佢有迫KG去配合... KG校長唔知係唔係唔認同佢的教學理念, 所以舊年辭職唔做tim......

原帖由 MW9919 於 11-6-17 14:16 發表
咁樣講,好似係小學部不滿kg水準,但咁攪學生同家長唔公平囉!
溝通上小學要俾足指引kg先啱數,用三年嘅時間訓練小女孩,但小一叩門連面試機會都冇就真係講唔過去。
大家同一個牌頭又同校址攪成咁,校董局都應該了解吓,如我係kg家 ...

回復 5# stephanielum 的帖子

小學校長唔BUY ST. ROSE KG同小朋友架. 佢上年同上上年KG生畢業典禮佢都無黎過. 點會次次都唔得閒?!!

我好奇一問聖羅撒幼稚園生唔夠料? 我朋友個女以前讀St. Rose Kg, 佢話好深下架喎. 我另外有個朋友個女今年派到入St. Rose, 佢個女係讀活動教學幼稚園, 如果個校長要求o甘高, 我朋友個女咪要追得好辛苦羅? 呢間學校個校長好似麻麻, 我有個細女, 都有諗過抽呢間津小, 如果係o甘, 仲揀唔揀得過呢?

回復 8# stephanielum 的帖子

小學個校長可能以為由副校長升做校長, 覺得不可一世喇. 我尼3年都未聽到一次關於尼位校長正面嘅評價. 可想而知她有幾得人鍾意....