用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村學校是否適合等排I位的小朋友就讀? ...
go

又一村學校是否適合等排I位的小朋友就讀? [複製鏈接]

小兒現在在村校讀N1,又一村學校收讀9月K1。報讀又一村學校是此校口碑不錯,環境很好,老師校長有愛心。但是我和現在學校的班主任瞭解過,覺得小兒讀又一村可能會比較吃力,她說又一村學校是比較傳統的學校,程度比較深。最近小兒做過評估,懷疑發展延遲,尤其是語言,已接受言語治療約4個月,也在等心理學家的報告,看是否需要排I位元。但I位學校起碼需要等一年,即最快明年9月才有學位。如果讀又一村,一來不知是否能跟上程度,二來若等到I位,明年又要轉校,到不如繼續留校就讀N2。我是很喜歡又一村學校,也已經註冊,現在心大心細,大家意見如何?

0    0    0    0

有點奇, 我聽回來的COMMENT 是又一村程度比較淺. 開心學校.(和另一邊九龍塘的K比較) .朋友仔仔讀k緊K1.很少功課.  註冊時,我看到k1的課室.教a-z, one-ten. 生果英文字. 如你囡囡有讀n. 應該都識曬.
我囡囡都有言語delay 問題. 兩歲8個月做testing 時, 結果是遲半年. in 了很多k .完全答不到問題. 只有in 又一村時,老師沒有要囡囡答題 . 只叫囡囡完成簡單指令.
不用擔心.

我個仔而家k2, 係明顥比k1深咗的. 但我都覺得你應該比你小朋友讀又一村因為先生好有愛心.

我囡囡好百厭. 坐唔定. 周圍走..希望又一村既老師有愛心+耐性...

如果你一心諗明年9月會轉校,我倒反而覺得不如留下原校讀N2,,原校老師對小朋友本身各項發展已有一定的了解,,,,如果要小朋友轉來轉去,,,會出現從新適應問題~

原校好些, 不要再讓小朋友又要適應... 太多佢會好辛苦....

‹ 上一主題|下一主題