用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人叩九龍塘聖家收到通知面試呀?
樓主: PoPoMom
go

有無人叩九龍塘聖家收到通知面試呀?

回復 79# 277177 的帖子

唔係既, 而家好多幼稚園都好高程度, 大家相距應該唔會太遠

其實雙位加減及借位,對現今k3小朋友來說,已經無問題,因為我識好多家長嘅小朋友都已經學到乘數,甚至除數,分數呢!小女上年k2都學到3位數加減了。所以叩門份卷可能對好多小朋友來說唔太難!

原帖由 天雪 於 11-6-18 12:53 發表
其實雙位加減及借位,對現今k3小朋友來說,已經無問題,因為我識好多家長嘅小朋友都已經學到乘數,甚至除數,分數呢!小女上年k2都學到3位數加減了。所以叩門份卷可能對好多小朋友來說唔太難! ...
 that's why my girl can't get a good offer.

天雪,

請問係學校教 or 係出面學 3位數加減/ 乘數,甚至除數?

又想問現時小學課程,應該係幾時教乘數及除數?
原帖由 天雪 於 11-6-18 12:53 發表
其實雙位加減及借位,對現今k3小朋友來說,已經無問題,因為我識好多家長嘅小朋友都已經學到乘數,甚至除數,分數呢!小女上年k2都學到3位數加減了。所以叩門份卷可能對好多小朋友來說唔太難! ...

實在太恐怖啦!咁英文一定學緊tense,中文要做閱讀理解............點解會變成咁

老實講我識既小朋友真係唔識呢d,佢地好多都係名校學生。(我覺得自己都好似好大鄉里咁)

唉!

我個小朋友係公文式學,唔係因為特別叻,只係因為早開始學,佢又ok肯做, 而家差不多學完乘數,暑假應該可以學完除數。正常乘數好似小一下學期先開始學,但聴d媽咪話升到上小學,老師問有邊個未學乘數,通常大部份都已經識。
因為而家d小朋友真係學野學早好多,本來小女讀kv,課程已經深,但我又打算叩門,為咗增加成功機會,連主科都有係岀面補,小女上年尾已開始讀小一課程的補習班。

我個女都學左公文幾個月,佢唔肯做,做左幾個月都係加1加2,你個女咁叻

我個囡3歲開始學到而家,所以學得快d~其實唔關你個囡事,係公文式係比較悶,你個囡而家學o既仲要係係學校已經學o左,真係會無心機做,可以試o下轉enopi, 學林or 奧數,會好玩d,我遲d都會幫阿囡轉!

你試o下買d小一中英數補充練習,因為應該叩門都係考差唔多,就算唔會即刻學識,就當比你個囡接觸o下,到時考筆試見到,佢都唔怕,仲可能諗得返你教佢點做o既方法~

原帖由 wu_winky 於 11-6-18 20:26 發表
我個女都學左公文幾個月,佢唔肯做,做左幾個月都係加1加2,你個女咁叻

都唔知放棄定唔放棄好,個女又唔想做,不過見到你女有咁好成績,我都想繼續堅持...每日叫佢做都想 ,而家仲要準備聖家筆試 ,唉,......

回覆 1# wu_winky 的文章

我個女成5歲先學公民數,現在背乘數表先去到7,但公民數真係幾boring.佢同爸爸一齊可以串兩個小時英文,但一做公文就!

剛剛先角力,做完公文

回復 1# wu_winky 的帖子

咁睇黎我要好好為阿細準備!

我個女都是學唔到公文,  做公文數最慘是我,  要鬧要氹才肯做,  所以最近學enopi囉  .

katrinafu:可唔好以詳細講講enopi,而家學會唔會太遲

原帖由 wu_winky 於 11-6-19 10:29 發表
katrinafu:可唔好以詳細講講enopi,而家學會唔會太遲

我唔識詳細介紹Enopi 喎 , 我只是見到囡囡同學仔學得幾好,  又沒有公文式咁悶 ,  除了計數外, 又有 推理的, 所以暫時都OK ,  但有朋友是小學老師, 她說如果我小朋友第日小學是中文數, 建議我可轉學林數喎 .

回復 2# wu_winky 的帖子

我囡囡有學過幾個月enopi,係英文數,有文字題,分兩部份。
數學技巧訓練
- 教導子數學概念、運算技巧,鞏固他們的數學根基。學習範疇:數字、算術、度量衡和方程式
思考訓練
- 訓練孩子的邏輯、推理、空間感覺、解難和抽象思考能力。課程範疇:規律模式及關係、幾何學、度量衡、解難技巧及推理

http://www.enopi.com/Chinese/Pro ... .aspx?sMainVisual=2

學林數

中文數,較接近香港小學的教材。

不過,如果學校係教英文數,就跟enopi 都吾錯。因為練習簿好多圖畫仲要好colorful.....小朋友會喜歡多點。

希望幫到你la!

多謝各位提供,我地離哂題啦,返來返來,星期二筆試啦!大家點,係咪由佢地自由發揮....

原帖由 luiluimama 於 11-6-18 09:03 發表
咁我又唔知呀, 不過我係第一次見個女考完試後笑哂咁出黎, 仲好輕鬆咁話好易

不過聽講聖家係好鍾意收根德既學生, 上年已經有幾個根德既女仔叩入到啦, 其中一個仲係根德全年考第一咖
...

聽聞嗰個女仔入到聖家都依然好勁! 唔知我地係咪講緊同一個人呢! :loveliness:

smsss:唔明你講咩