用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑近況
樓主: Fatta
go

培僑近況

主要授課語言 =  普通話

小女巳是G5的學生,試考PET,已孝取pass with merit, 是否代表英文巳跟Band 1 英文可以比較呢?

小女巳是G5的學生,試考PET,已孝取pass with merit, 是否代表英文巳跟Band 1 英文可以比較呢?

Congratulations!
你女兒的英文程度,在班中算是中上?是頭幾名?

應該萛是中上吧,不知是頭幾名,因沒有排名,不能比較

温校長曾經同我地家長講過:

愉快學習唔=有效學習.

新校長上場, 佢會推動勤快學習.
勤力+快樂.

老老實實, 我個人覺得新校長好D.

功課係多咗D, 不過我覺得可以接受.

佢亦講出功課的重要性, 有聽過温校長的簡介的家長們, 就會明白點解新校長上場會多咗功課

勤快學習的好例子

http://hk.news.yahoo.com/%E9%AB%98%E8%80%83%E7%8B%80%E5%85%83%E5%BF%83%E5%BE%97-%E6%84%9B%E7%8E%A9%E6%89%8D%E6%9C%83%E8%B4%8F-220954493.html

希望培僑的小朋友都有好成績!

校網有公布但睇唔明.

原帖由 bjdadishe 於 11-7-10 17:01 發表
校網有公布但睇唔明.

通告話 [家長校董代表亦因此事件懸空], 但又無講要懸空幾耐?

通告話[xx先生所提的指控部不成立], 但又無講是什麼[指控], 為什麼唔成立?

跟住又話[家教會將吸取經驗教訓], 究竟是什麼經驗什麼教訓, 又無講.

又話要[檢討選舉規則], 又話要家長就選舉規則提供[寶貴意見].

家長都唔知發生咗什麼事, 點可能就選舉規則提供[寶貴意見].

家教會主席有必要出來公開澄清.

尋日有個外籍家長係禮堂外聽講後即用手機上校網, 但找不到英文版通告.

回復 16# cancancamcam 的帖子

本人係沉默既一個,個仔讀左三年,好少發表。
培僑同一般津校無分別啦,每個月比2100蚊,不如讀下邊間劉伯乐啦。唔洗比錢。
培僑都有優勢既,有泳池同一條龍,貪佢中學唔洗煩。

原帖由 cancancamcam 於 11-6-30 23:07 發表
請問有冇人知道校長炒咗幾多個好老師?原因何在!現在的培僑已經唔係以前的培僑啦!

好似話20幾個喎。好似話唔止,上邊唔like,咁就炒少左。
乜d老師真係咁廢咩﹖再唔係就…

回復 50# parentwan 的帖子

50# parentwan

繼續作, 橫掂都係不如講大D, 作夠80幾個。

繼續搭, 棚可以越搭越大, 有本事就唔用新國民呢搭.

想知真實情況, 呢兩晚返去聽下問下.

回復 1# lfcdhsbc 的帖子

唔好意思, 呢兩日學校有什麼活動, 可以知道學校近況嗎?

回復 52# rinapang 的帖子

我估是7月8日的通告, 內容有  [... 本校將安排兩場家長會,於7月13日星期三﹙小學﹚及7月14星期四﹙中學 ﹚ ...]

但我剛收工明又沒空, 無法聽.

剛剛聽完校長解釋學校來年的事宜,覺得非常正確,因本女兒成績比較好,如學校再不改變,將打算中一時離開,現可放心一點。在此呼籲,如有家長不接受改變而投訴,可能培橋已不適合閣下的子女,離開是比較好的選擇

回復 54# ringolau98 的帖子

能不簡述一下講話內容, 不方便可以PM. 謝謝.

回覆 3# bodadami 的文章

點解有家長會我唔知架!我真係好想知學校發生之事, 有沒有去過家長會的朋友可以分享一下, 呀囝升小六啦!

不過最新真係好多"新國民"有唔同嘅消息, 愈睇愈混亂!

原帖由 rinapang 於 11-7-13 23:57 發表
點解有家長會我唔知架!我真係好想知學校發生之事, 有沒有去過家長會的朋友可以分享一下, 呀囝升小六啦!

不過最新真係好多"新國民"有唔同嘅消息, 愈睇愈混亂! ...

通告以電郵發, 上校網可以check返.
如果收唔到電郵, 打返學校問下電郵地址有無打錯字改翻就得.

我真係好想知學校發生之事

There's another forum tonight at 7pm, contents will be the same as last night.

聽了校長和副校長, 就明白到校長的魄力.

課程編排上將更有效益, 學生學習上更有針對性, 學生成長將會更為全面, 行政上將更有效率, 資源運用上更不浪費, 時間和節數重新的安排調動應可讓學習和音體藝成績更一步.

回校聽清楚, 絕對好過在這裡聽些流言蜚語.

今晚既講座真係非常精彩,個個家長都好似唔捨得走咁. 值得一讚溫校長和即將上任既梁副校長明顯見到佢哋心中有火.一心為培僑而改頭換面更上一層樓. 個人較喜歡現在的培僑因為教學方針較為實際.
另外我諗真係無邊個校長可以企足三粒幾鐘去回答大家既題問.另外梁副校真係估佢唔到.年紀輕輕來頭也不少.真係絶對唔簡單.