用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑近況
樓主: Fatta
go

培僑近況 [複製鏈接]

回復 19# jojolam_ma 的帖子

那句話 {[Normal Guy培僑家長, 我上來兩年, 都看過他不少回帖了, 他為什麼要自己中傷自己學校呢? ]} 是你於 {11-6-8 23:42 } 在本討論欄貼文上抄出來的, 如果你看法有改變, 可到你的原貼文刪去或編輯修改.

可能真的有誤會, 因為你只是和其他好多發言者一樣發表看法, 即使看法各有不同, 時有天壤之別, 但你絕非像某人般將問題無限擴大.

Normal Guy, 我支持你.

不是不分 "是非黑白", 而是事情並非"非黑即白". 你看是黑, 而我看來只是灰色而已.

"如果同學A和同學B在課室內互相追打鬧事, 被老師發現, 就全班罰企一堂(包括班內的貴公子 - 假設), 這是公平嗎? 有效嗎? 合理嗎? 作為班內的一分子, 根本無法阻止同學A和同學B在課室追打, 卻仍要被罰."

能不能倒轉頭呢做, 假如有一個老師犯錯, 就全級老師被炒? 假如有一個特區司長犯錯, 就全個領導班子被炒? ...."

世界本來就不公平! 為什麼現時小學係世襲制? 點解係大抽獎? 就是不公平, 不合理!

這種做法其實是真的有效. 因為A以及B, 又或其他的同學都會知道後果, 大家會互相監督, 仲會排擠不合作者, 呢D都係呢個做法既一D結果. 做到左之後, 就算吾使老師在場, 都會有其效用, 而且仲係好快就可以達到目標既一種手法.

你有冇想過, 呢個老師可能只係學校特別為控制一D有紀律問題班級"政策" 而產生的呢?

如果以"公平"來說, 一兩個學生在上課時打架或做其他事而影響了全班學生上課的進度, 也算是一種不公平, 不合理!

"假如有一個特區司長犯錯, 就全個領導班子被炒? ...."集體負責制原本概念的是這樣的吧! 不過, 實行又是另一回事了! 而現實更是犯了錯也不一定會被炒呢!

回復 23# JadeW 的帖子

路過八下, 想問:

-        是否因為 [世界本來就不公平!] 就索性不用維持課室內的公平環境?

-        如果一兩人犯規而罰全班是 [可以達到目標既一種手法], 你會否進一步建議嚴厲體罰以收即時效果?

-        如有些老師可能為某些學生而 [產生], 是否同樣有些穿鑿會為討論而產生嗎?

-        是否因為 [世界本來就不公平!] 就索性不用維持課室內的公平環境?

就是因為 要公平, 所以去用方法去維持課室內的公平環境.

-        如果一兩人犯規而罰全班是 [可以達到目標既一種手法], 你會否進一步建議嚴厲體罰以收即時效果?

你認為體罰可以收即時效果嗎? 我個人不太同意!

-        如有些老師可能為某些學生而  ... [/quote]

咁我又吾知wor. 我又相信各位家長自然有眼睇亦會諗,慢慢就會知.

原帖由 Fatta 於 11-6-21 15:23 發表
多謝各位的分享!無論各位的意見係正面定負面,多聽,對我地尼d target培僑的家長都係有益既。咁其實現任新校長係咪仍然主張"開心學習"呢?尼個都係我喜歡培僑既其中一個主要原因。另培僑除$2100學費外,多雜費嗎?課外活動又貴 ...

答下爹先 :
多雜費嗎 >>>  無乜,雜費一年$300
                >>> 記憶中無其他必收費用
                >>> 一年 total $2,100x10期 + $300

課外活動又貴唔貴
          >>> 印象中無強制課外活動,
                  而D課外活動本身費用唔算貴 lu

個人意用 :
培僑本身既語言環境係一大好處,煲冬瓜會好過
同區另一間直資,洋文就可能另一間強D,
不過差唔幾.

樓上幾位好興高彩烈咁喎~~~

小弟咁睇,入培僑前聽過簡介會,無論當時校長,其它學生家長都有唔少篇幅講過培僑學生會"比較活潑",呢個係小弟幾個意屬培僑原因之一.
試問大家小時,有無試過"比較活潑"?今時今日講番係咪都會有 D 回味?
小朋友無傷大雅既頑皮,唔須要執得咁嚴.

至於連坐法,老實講,好多時辦公室都會見到,通常係 D 無 management 能力既上級先會採用.

no!   G6 going up to G7 directly
原帖由 ha! 於 11-6-23 00:11 發表
PK needs to have TSA ?
[img align=right]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_67.gif[/img]

新校長果然有非常高的領導能力! 將成間培僑書院改變了! 佩服佩服!

原帖由 Zata 於 11-6-23 11:10 發表
no!   G6 going up to G7 directly

回復 2# elle0elle 的帖子

有興趣入讀的家長真的要考慮清楚培僑是否真的是"你杯茶", 培僑也許仍是很不錯的學校, 但今天的培僑已經不是以前的培僑. 變好變差, 各位拭目以待, 但很多老師今年不離開明年也會離開. 了解清楚以免期望與實際不同.

請問有冇人知道校長炒咗幾多個好老師?原因何在!現在的培僑已經唔係以前的培僑啦!

要入讀的話請考慮清楚,如果要現在的模式不如讀間不用交學費的,恐怕入了PK你一定覺得貨不對辨!

前面兩位"新加入"朋友, 你們好像知道很多學校的改變, 不如講清楚點, 詳細點, 不用家長們估估下!

今天與朋友傾談, 真的感到學校與以前很不同, 感到不是當初辦學的那種理念, 培僑是培僑, 當初選她是因為"國際視野", 我們不需要跟人, 學校是獨特的, 不是別校的影子!

孩子不知道太多, 仍舊開開心心去上學, 對他也是好事.

好耐無上來,乜大家咁多吾同意見!我平日係學校都少參與家教活動,但可以分享呀女的事。

我女讀G3,吾覺功課多左,佢每日都係學校做完,除非要默書就係屋企溫下,成續中上。

我覺得曳的學生間間學校都有,兩個學生曳攪到全班受罰呢樣野我女都有講過,係其中一個老師咁做,佢覺得係個老師的問題。

我就覺得個女識得獨立思考呢件事,我己經幾滿意,加上佢仍然係開心返學,我都會比佢繼績讀。

原帖由 Roroma 於 11-7-4 01:46 發表
好耐無上來,乜大家咁多吾同意見!我平日係學校都少參與家教活動,但可以分享呀女的事。

我女讀G3,吾覺功課多左,佢每日都係學校做完,除非要默書就係屋企溫下,成續中上。

我覺得曳的學生間間學校都有,兩個學生曳攪到全班受罰呢樣 ...

有道理, 事實的確如此, 完全同意.

加上佢仍然係開心返學,我都會比佢繼績讀。

My boy's Maths improves a lot this year. I think that's mainly because of the lively way teachers teach Maths.

They have booth games, competitions and gifts for correct homeworks...

My boy's asking us to enroll him into 2 Maths classes this summer!

Good teachers -> arouse interests -> eager learners  

想請問培僑的家長, 培僑是否用英語為主要授課語言, 中文科用普通話?  謝謝!
‹ 上一主題|下一主題