用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑近況
go

培僑近況

培僑一直係我心儀將來俾小女入讀的學校。一來佢係一條龍,老實講香港教育的制度實在太唔掂,為左小朋友讀乜學校,父毋同小朋友的壓力實在不小,幾年一次的叩門,interview諗起都驚。另外其實我侄女現正在培僑讀書,看到佢英文同普通話程度亦好好,而學校又有好多幾特別有趣的活動安排倒俾小朋友。最重要係佢現在好enjoy睇書。尼樣我覺得好重要,始終書本的知識係無限的。但係最近喺bk睇倒好多關於培僑的消息,換校長啦,行政混亂啦••••,我有問過我侄女換左校镸後覺得學校同以前有無分別,佢又唔覺有問題,仍然讀得好開心。有無家長覺得到底培僑換左校長後有無大改變?另外我記得當年曾陪侄女返陪僑,在校的老師全講英語或普通話,而因為學校係好自由的,所以小朋友都好肯講(我侄女本來好怕羞同無乜自信的,但因學校環境令佢肯講,所以語言進步得好快。到底現在倍僑仲係咪咁?點解會有d人話培僑英文好差呢?雖然小女只係兩歲多,但我仍然想多解此校,有無家長可以share下培僑的現況呢?

原帖由 Fatta 於 11-6-14 15:10 發表
培僑一直係我心儀將來俾小女入讀的學校。一來佢係一條龍,老實講香港教育的制度實在太唔掂,為左小朋友讀乜學校,父毋同小朋友的壓力實在不小,幾年一次的叩門,interview諗起都驚。另外其實我侄女現正在培僑讀書,看到佢英文同 ...

校長換了差不多一個學年, 行政大有改善, 功課多了點, 學生紀律好了些, 英普雙語無變過  -   謠言止於智者.

功課多左, 老師嚴左. 有D家長好鍾意. 不過, 我就有D失望.

原帖由 ptherbal 於 11-6-14 19:08 發表

校長換了差不多一個學年, 行政大有改善, 功課多了點, 學生紀律好了些, 英普雙語無變過  -   謠言止於智者.

sorry!理解錯了!

回復 3# jojolam_ma 的帖子

有個別的老師嚴到當一兩個同學頑皮就全班罰, 有D似紀律部隊訓練, 結果有幾個:

1.  全班的確靜咗
2.  頑皮的同學被杯葛排擠
3.  學生在賞罰不明是非不分的環境下成長

我個人認為這"集體負責制"...可以快速有效改善課堂質素.
是非黑白....本來係呢個社會都吾係咁清楚. 同TEAM做錯野, 搞WOK左個PROJECT. 吾通你可以獨善其身話吾關自己事?

PS: 我不是此校學生家長, 只是小兒K2正考慮此學校, 有感留言而已.

以子之矛 攻子之盾

有趣!
你是在說笑罷!?
因為 "本來係呢個社會都吾係咁清楚" , 就可以不分 "是非黑白", 咁仲駛勿返學呢?

如果同學A和同學B在課室內互相追打鬧事, 被老師發現, 就全班罰企一堂(包括班內的貴公子 - 假設), 這是公平嗎? 有效嗎? 合理嗎?  作為班內的一分子, 根本無法阻止同學A和同學B在課室追打, 卻仍要被罰.

能不能倒轉頭呢做, 假如有一個老師犯錯, 就全級老師被炒? 假如有一個特區司長犯錯, 就全個領導班子被炒?  ....

請參看蘇東坡 刑賞忠厚之至論.

這種罰法我最近聽過, 是出自一個學生都很怕的女老師, 動不動就罰, 以前不是這樣的, 最近可能家裡出了些事罷. 希望她早日...

回覆 1# bjdadishe 的文章

這種制不是個別老師的問題, 而是全間學校的問題. 請往地下小禮堂旁邊的"學生留言"板看看, 很多學生留言反對這種叫"X水"的制度(一時記不起正確名稱), 包括中小學生. 不知校方接收了這麼多一面倒的意見後會否作出改善?

補充:這是我之前回校看到的留言, 不知這些便條式的留言現時給清除了沒有. 不過大家去看看也無妨, 可對學校有多些了解, 尤其是孩子三緘其口的家長和中學部家長.

facebook上都有很多學生在討論...學校改變太大, 讓他們接受不了...以前老師們都很喜歡學校, 現在跟他們聊起大家都欲言又止...臉上的笑容也減少了, 這正是我擔心的所在

原帖由 NormalGuy 於 11-6-20 12:42 發表
這種制不是個別老師的問題, 而是全間學校的問題. 請往地下小禮堂旁邊的"學生留言"板看看, 很多學生留言反對這種叫"X水"的制度(一時記不起正確名稱), 包括中小學生. 不知校方接收了這麼多一面倒的意見後會否作出改善? ...

個別有問題的老師是要處理, 但無需上綱上線一刀切, 不必扣上 "體制" 問題等大帽子 - 不但無助於解決問題(這類問題那間學校都有), 反而會引起誤解.

睇黎都唔似係個別問題.

大家有無覺得好似改變得嚴左,
似公家學校多D呢?

讀直資其中一個原因就係比較開放,
如果變成正苦云云樣板學校其中一間,
似乎唔會係好多人心中既希望.

以前學生一年到晚被批評無紀律, 課室內嘈到堂都上唔到, 而家有紀律了, 就話嚴.

以前家長投訴無功課, 而家就話太多.

以前行政混亂, 而家好咗就理所當然.

總之, 點都有人講.

回復 14# bodadami 的帖子

我地入去之前, 學校講明了對學生的要求會較人性化, 大部份家長都係預左咁. 亦唔覺得好無紀律. 大家知道學習不是靠做功課, 而是要促進思考, 放學後比多D時間小朋友同家長相處, 做下自己鍾意做的野. 反而係少數不了解學校, 有錯誤期望的家長有落差. 依家反而係大多數人唔認同, 唔習慣.

原帖由 bodadami 於 11-6-20 22:11 發表
以前學生一年到晚被批評無紀律, 課室內嘈到堂都上唔到, 而家有紀律了, 就話嚴.

總之, 點都有人講. ...

原帖由 bodadami 於 11-6-20 22:11 發表

總之, 點都有人講. ...

完全同意你(bodadami 於 11-6-20 22:11 發表)的睇法.

有些今年將報讀的人也爭取機會製造一些負面言論. 如JOJOLAM_MA曾話:
[Normal Guy培僑家長, 我上來兩年, 都看過他不少回帖了, 他為什麼要自己中傷自己學校呢? ]

大家來這裏討論是為了甚麼? 是希望知道別人的想法? 找出問題所在? 改善學校?還是來罵戰?
我所提供的資料通常都指明來自那個活動, 誰說, 在那裏可以找到..., 有佷多人出席同一活動的,如果我說假話,其他人是會知道的. 如你們沒有參加那些公開活動, 也可以問問其他家長, 使自已得到正確的信息. 你們有看過我說的學生留言板或者問問其他學生嗎? 你們想知道真相還是吹水而已?
有誠意的討論是要提供資料和分析理據的,例如功課太多或太少, 究竟是多少? X班和Y班的情況是否不一樣? A君和B君的想法有何不同? 如何才能取得平衡? 如何包容? 這樣的討論才有意思, 否則只是在發幅氣吧了.
排除異也有不是好辦法. 有些人胡亂猜想我是誰, 叫人不要信這個那個, 看來仇口真不少, 為何要這樣? 有點胸襟吧! 不為甚麼, 只為兒女作個榜樣, 修身齊家..

是否有點誤會?
我是G2家長. 不是今年將報讀的人.
另外, 我上次這樣說是想說明, 我們不是想中傷學校, 只是實話實說. 說出我們的想法, 希望校方能聽見, 如此而已.

原帖由 ptherbal 於 11-6-21 11:57 發表

完全同意你(bodadami 於 11-6-20 22:11 發表)的睇法.

有些今年將報讀的人也爭取機會製造一些負面言論. 如JOJOLAM_MA曾話:
[Normal Guy培僑家長, 我上來兩年, 都看過他不少回帖了, 他為什麼要自己中傷自己學校 ...

多謝各位的分享!無論各位的意見係正面定負面,多聽,對我地尼d target培僑的家長都係有益既。咁其實現任新校長係咪仍然主張"開心學習"呢?尼個都係我喜歡培僑既其中一個主要原因。另培僑除$2100學費外,多雜費嗎?課外活動又貴唔貴呢?