用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學排位(1-5位)
go

直資中學排位(1-5位) [複製鏈接]

我的兒子將會報考以下五間直資中學:-

-保良局顏寶玲
-林大輝
-播道
-李國寶
-深水埗崇真

可否排序邊間最好(1最好,5最差)...Thank you!!!!
   0    0    0    0

1. 保良局顏寶玲
2. 播道
3. 林大輝
-李國寶(suggest not to apply)
-深水埗崇真(suggest not to apply)

唔該哂:D
(1)-(3)也是我心水排序,今天我去過顏寶玲、李國寶和崇真門外觀看,也發覺李國寶環境麻麻,所以删除。至於崇真,我怕小兒未獲(1)-(3)錄取,所以才考慮此校。過两日會埋播道和林大輝參觀。本來也想過培僑但另一半反對(左派)。王錦輝又如何呀?

可以參考呢個POST.有你要嘅答案。
2010全港直資中學排位
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... age%3D1&page=14

.............

香港管理專業協會李國寶中學 – band 1C
保良局顏寶鈴書院- band 1C
聖瑪加利男女英文中小學 – band 2A
基督教崇真中學 – band 2B
播道書院 – band 2B
林大輝中學 – band 2C

Headache again……….!!!!!!  

-保良局顏寶玲...校風好
-林大輝...朋友是police話唔好選
-播道...唔識人讀不清楚
-李國寶...同校2個朋友仔話校風差,越讀越差,最終放洋
-深水埗崇真...校風一般

原帖由 hinhin-mother 於 11-6-14 23:39 發表
唔該哂:D
(1)-(3)也是我心水排序,今天我去過顏寶玲、李國寶和崇真門外觀看,也發覺李國寶環境麻麻,所以删除。至於崇真,我怕小兒未獲(1)-(3)錄取,所以才考慮此校。過两日會埋播道和林大輝參觀。本來也想過培僑但另一半反對 ...

我地都曾經對林大輝有興趣,不過去年九月發現之前在bk問點叩門既家長,成功入讀後好快又問九月轉校搵邊間好 ,就冇再諗了(您可以搵吓之前既link,據講係該校攞到獎既高年級學生喜欺凌,因為有獎在身,老師壓唔住,導致校風不好)。

至於王錦輝,聽講間學校既老師流失率不少,bk都有討論過,仲有疑似該校立場之人出黎解釋過,您都可以搵返黎睇吓。

倒係顏寶玲之前有家長有較正面既分享。至於培僑,我打過電話去問,話佢地冇開放日,只收插班生。

多謝大家的寶貴意見,我現在都無哂方向了,只能夠說顏寶玲中學是大家的正面推介,其它各有優點和缺點。只想選擇三間也這麽困難!!!

點解唔考慮福建?

Thank to all the parents about the comment of the mentioned DSS. After my deeply consideration. I decided to choose the following DSS for my son interviewing:-
(1) 保良局顏寶玲
(2) 播道
(3) 深水埗崇真
if one of them selected my son, i will give up the lucky draw. Keep in touch

Cheers.

any comment of "LAM TAI FAI" College please??

千萬千萬不能讀林大x,
只不過是英語教授課程的b3學校,b3校風,

OK. i give up LTF!!!Thank you

1-保良局顏寶玲 : band 1 尾
2-播道 : 老師有愛心, band2頭, 進步中

-林大輝 : 校風差
-李國寶 :  校風一般
-深水埗崇真 : 校風一般
‹ 上一主題|下一主題