用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 認唔認到啲生字呀
go

認唔認到啲生字呀 [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

中文? N1已經教啦!當然認到啦!
恐龍家

A-Z 未入N已經認到
其他中文同英文自己教N都認到.
K1 自己識讀英文書

冇讀n班,A-Z,中英文生字都認到,小朋友記憶力好驚人....但幾時開始認得字就唔記得,只記得歲半前己認到爸爸,媽媽(當時只教左呢2個字)同自己個名,仲有d英文字~
2歲開始讀d中文書順便教埋d字....

我都想知有什麼方法教小朋友認字

如果中文可以考慮下"基礎漢字500" 呢SET野.

原帖由 NICOLE123 於 11-6-13 16:44 發表
如果中文可以考慮下"基礎漢字500" 呢SET野.

呢 set 我都諗住係書展買番...到時希望有折啦...

我個女而家未夠20個月, 未夠歲數番n, 已認得中文+英文共大約450-500組詞語了, A-Z識背, 自己個名, 父母個名都識.

我用既方法好簡單, 用一般書局買果d認知卡, 字+圖一齊教, 佢認得字又會知道個意義, 平靚正! 最緊要有恆心, 日日教幾個

yes, buy the 字卡from bookstores. They can recognize even difficult words quickly.

for 字卡, will you cover the pictures and ask the kid to tell the chinese word?  sometimes, i found that if there is no picture, my kid cannot recognize the word.  

so how should I train her?  pls share your teaching method.  

Thanks

我好擔心呀, 我個仔而家讀N, 由細到大我都無訓練佢認字, 我諗住佢番學自自然然會識...平時同呀仔對答中英都無問題, 可以背到成首字母歌, 睇圖片/相片問佢都無問題。

近日學校派左D併音教材番黎, 唸住同佢溫吓, 點知佢由A至E都認唔到, 問親佢十次有8次錯, 又或者佢係亂撞一通.... 好多時佢仲扮聽唔到唔理我的發問 .....我已用唔同方法, 唔同教材去問佢, 佢好似無進展......我好驚佢有果D叫「讀寫障礙」認唔到D文字.....九月讀K1了, 真擔心他追不上

請問有無媽媽可以俾D意見我呀??

回覆 12# 小J媽媽 的文章

妳囝囝返咗幾耐N班呀?  我囝囝都係返咗N班之後先認到咋...之前我教佢, 佢係冇心機聽我講架...唔好太擔心, 最緊要依家引起佢興趣, 佢有興趣就好快識架喇...

原帖由 BettyNov07 於 11-6-14 13:29 發表
for 字卡, will you cover the pictures and ask the kid to tell the chinese word?  sometimes, i found that if there is no picture, my kid cannot recognize the word.  

so how should I train her?  pls sh ...

所以我從來唔用有圖既字卡

我用有圖o個d架,但佢又冇乜問題喎...

原帖由 小J媽媽 於 11-6-14 13:56 發表
我好擔心呀, 我個仔而家讀N, 由細到大我都無訓練佢認字, 我諗住佢番學自自然然會識...平時同呀仔對答中英都無問題, 可以背到成首字母歌, 睇圖片/相片問佢都無問題。

近日學校派左D併音教材番黎, 唸住同佢溫吓, 點知 ...
之前我個仔都係咁架, 之後我地同佢講週邊有好多字, 如上停車場有"P",升降機上有"G".......要佢認住,每日放學都問佢學校教咗咩, 當然佢唔會講得出啦, 用反問形式會答我係, 同埋成屋貼上生字, 有意無意間問下佢,用玩的形式, 每星期都溫書,最初唔係好願意, 但而家成為習慣, 都OK架, 慢慢教, 最緊要有耐性.

我d字卡係一面圖一面字既, 教完字先教圖, 佢就會圖同字都認得.

而家我show圖/實物佢會講出中英文名稱, show中文字佢會讀出個中文字, 跟住我問佢"英文係咩?"佢又會翻譯比我聽, 反之亦然.

有時我唔用字卡考佢, 就咁攞張紙寫個字考佢, 佢都答到架.

原帖由 BettyNov07 於 11-6-14 13:29 發表

so how should I train her?  pls sh ...

Yes, a very good choice of cards with words and photos/pictures separately printed on both sides of the cards!

We also adopted a similar approach, and read with our kid every day at bedtime.  Reciprocally, the first thing our kid does every morning is to pick some books to read.  We stopped using the word cards until he confidently builds up the reading habit (which is our ultimate goal).  Fyi, my kid could read (and understand most of the time) Oxford Reading Tree books (even up to Stage 9) when he was in K2.  He loves reading Chinese kids novels even more such as 老鼠記者, 特務喜喜羊, etc starting the summer between K2 and K3.

Keep up the effort. Your kid will definitely benefit from the joy of reading!  :)

原帖由 adaho43 於 11-6-14 17:56 發表
我d字卡係一面圖一面字既, 教完字先教圖, 佢就會圖同字都認得.

而家我show圖/實物佢會講出中英文名稱, show中文字佢會讀出個中文字, 跟住我問佢"英文係咩?"佢又會翻譯比我聽, 反之亦然.

有時我唔用字卡考佢, 就咁 ...

唔使太擔心,最緊要陪佢睇多d書,慢慢佢就會認到字.每個小朋友的發展都唔同,有人快有人慢.我覺得最緊要係令佢對閱讀有興趣.

另外,可以將d生字貼係幅牆壁,日日睇住,好快會記得. 至於A-Z,我就會一路同佢唱ABC song, 一邊show D 字俾佢睇.有興趣佢會望多兩眼!!

回復 19# meipo28 的帖子

同意你所講!
另外,樓主,其實一個小朋友的學習進度都好受父母影響,要是你能安排到多一點點的時間幫助他,一定會見到成果的,方法也不一定是什麼"秘笈",就只是媽媽能給予愉快的心情及表情,陪伴他溫習幾分鐘,這就已經可以累積到不少知識了!
‹ 上一主題|下一主題