用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) 有無來緊9月入P1 既家長, 可以交流下..
樓主: erikalo
go

有無來緊9月入P1 既家長, 可以交流下..

如果3:05至開車,點可能3:15返到太古城?

原帖由 erikalo 於 11-7-5 16:43 發表
sillybabyq

好可怕, 我打去問校車EE... 2:40放學, 要3點至3點05分才可以開車, 再由caine road, robinson Road, then Admiralty, hennessy road, Sogo to electric road to City Garden, 再入和富再去寶馬山, 再向下 ...

已另開Post 商量校車問題。

原帖由 Chole 於 11-7-6 21:07 發表
如果3:05至開車,點可能3:15返到太古城?

架架車開車時間應該唔同

My son is Blue colour.  Do anyone living in Western District?  I would to have a gathering to the parents and kids.  

If interest please email me [email protected]

各位好^^我仔仔升小二啦!希望我可以幫到大家!
飯單是開學派,大家不用心急。午飯有義工EE幫手,大家要相信仔仔。至於飛鷹班,我仔參加了一學期,仔仔是很開心,但建議大家當他是"做功課班、代默書測驗及非補習班",所以大家要認清需求。飛鷹班老師很好,也很樂意跟家長溝通。除了第—次測驗會讀卷,在第一次考試便不會讀全卷(仔仔講)大家要注意!
明人不作暗事!

Hi See,

Thanks for your information.  Can you share the opinion of the homework and test?  How many homework per days?  The maths was taught in English, do we need to find the tutor because the principle said there has a test per 2 weeks.

See,

Thank you so much for your infomation.

All the kids look very happy while i've been there,I saw a snack bar selling cooked food there,do Primary section allow to buy food there?

功課小一不算多,最多好似都係5-6樣,一般3-4樣,每樣一兩頁左右,好似話三年級開始多。默書大約一星期一次,特別注意係數學,每兩星期一次,學校又教得比教快,大家預習定啦!不過如要測驗數學,好多時那星期會默小一科書。但開學第二星期便會開始默書,大家要小心。數學因為教得快,我英文又不好 ,所以下學期我仔仔開始去'學林'補數,下學期的測驗也真的有進步了
以我仔仔為例,讀書好辛苦,但佢話在學校好開心,很賣歡學校。而且校長及副校長也很好人,很關心學生。有次我打去學校幫仔仔告病假,剛好是副校聽電話,我問仔仔學校狀況,他竟可很快告訴我呢!
學校的小食部大家也可以在小息買小食,不過小一只可每日帶5蚊回校,燒賣$4,薯片$4-5左右。
希望幫到大家. 因我很小去學校,有很多事不清楚,這裏又冷清......很多事情我也是問同校車的六年級家長
明人不作暗事!

Many thanks for your useful information.

原帖由 See 於 11-7-7 18:00 發表
功課小一不算多,最多好似都係5-6樣,一般3-4樣,每樣一兩頁左右,好似話三年級開始多。默書大約一星期一次,特別注意係數學,每兩星期一次,學校又教得比教快,大家預習定啦!不過如要測驗數學,好多時那星期會默小一科書。但開學第二星 ...

各位同學仔, 明天見啦... 我想問大家
1. 是否明天只係穿自己衫, 而明天會派校服
2.  另外校車通知你地上下車時間未呀...
亞仔好緊張, 佢話有D 驚.. 因為唔識人....

原帖由 bkychan 於 11-7-7 22:30 發表
Many thanks for your useful information.

原帖由 erikalo 於 11-8-24 17:14 發表
各位同學仔, 明天見啦... 我想問大家
1. 是否明天只係穿自己衫, 而明天會派校服
...

係掛,明天派校服,你提一提我要搵返張單先.........

2.  另外校車通知你地上下車時間未呀...
亞仔好緊張, 佢話有D 驚.. 因為唔識人....

...

我都未知實際上車時間,只知大約,
好緊張呀................我...............但我個仔唔想返學

明天見啦
[url=http://www.snugglepie.com][img]http://www.snugglepie.com/ezb/362025.png

我個仔仔都係小一, 家住九龍, 比保姆車攪到頭都痛, 到而家返放學時間都未定, 點算
有無九龍或新界同學仔想組隊搭的士呀?