用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友學鋼琴&芭蕾舞(有考試),對升中派位有幫助嗎? ...
go

小朋友學鋼琴&芭蕾舞(有考試),對升中派位有幫助嗎?

阿囡今年升小一,現已有5、6課外活動,如果將來加埋學校嗰D,驚時間上應付不來。

彈琴&芭蕾舞都是阿囡自己喜歡的,但芭蕾舞一個星期要學2堂,花最多時間上堂。其實佢間小學都有芭蕾舞課外活動,但我諗都係大班人玩吓、表演吓 OR 代表學校比吓賽。如果FOR考試,始終無跳舞學校咁專業(雖然唔係最出名嗰幾間)。

所以想知小朋友學鋼琴&芭蕾舞(有考試),對升中派位有幫助嗎?

有無媽咪可以分享吓呀? THANKS

如果讀書好叻,咁就係錦上添花啦!
大多數中學都係睇成績先,除非間中學好需要那種特異功能,又或者你叻到無你唔得,否則都係一般姐。
不過你都係要打聽吓你心誼的中學要唔要特異功能先再諗。
提提你,首要係小朋友夠瞓夠精神先有本事學其他野,重要能夠溫好習讀好書考好試先得,咪到時兩頭唔到岸架。

醒目開學勳章

原帖由 靚靚C9 於 11-6-11 10:05 發表
阿囡今年升小一http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=561&cb=1102,現已有5、6課外活動http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=601&cb=1120,如果將來加埋學校嗰D,驚時間上 ...

我女有琴, BALLET (GRADE 6, INTER), FLUTE
但我吾覺得對升中有幫肋, 都係看成績
上到中學, 真係兼顧吾到, 最後CUT 左FLUTE
還有, 有D 學校, 普通GRADED EXAM 就可以一星期上兩堂(BALLET), 但考INTER FOUNDATION 呢D 深D 既試, 就要一星期三堂

我女岩岩考完GRADE 7, 佢自己都REQUEST 吾考INTER FOUNDATION, 因為佢話無時間一星期上三堂, 上兩堂都好忙

同意, 如果學校覺得你小朋友可以為學校爭光的, 你小朋友當然多點機會, 否則如果你只是鋼琴七八級, 芭蕾舞六級, 大有人在, 用處或許有一點, 是在履歷表上多一點東西, 少個藉口被rejected.

音樂與舞蹈一世受用

當年那管只是玩票性質,現在對我來說也十分有用。音樂和舞蹈是另一種語言。只要學得開心,長大後一定有用。

醒目開學勳章

回復 1# 靚靚C9 的帖子

當然興趣行先啦.. 無興趣而只因升學需要, 唔好啦.. 慳返時間金錢好過啦.

回復 1# 靚靚C9 的帖子

阿女有興趣可以比佢學, 只要時間安排得到, 升中既幫助唔大, 除非有比賽既獎項.

除非d興趣係已有成就 / 獎項, 否則只係學緊, 冇用的~

回復 2# 兔仔得媽 的帖子

夠溫好習讀好書考好試....@@真係細路唔易做