用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs 九龍塘宣道
樓主: yinglongma
go

天神 vs 九龍塘宣道 [複製鏈接]

原帖由 goodmama2003 於 11-6-14 12:01 發表
不過阿女讀宣小都好開心, 其實宣小好少功課, 特別長假期, 有時係冇功課, 你真係估佢唔到.

宣小初小階段真係較少功課,長假期學校就期望家長能鼓勵小朋友多看課外書、練好樂器 + 多出外見識,因此功課較少!

yinglongma,

不用太擔心,又不是讀咗就不能轉,我女兒都是小二轉校的.
幸好真的没有選錯學校,小朋友又不用為升中壓力而讀書反而讀得更好成績,仲可以分到時間學佢喜歡既活動.
希望你都可以同女兒選/派到合適女兒既學校啦!

原帖由 yinglongma 於 2011/6/13 16:11 發表
真的很多謝大家的意見, 可能大家有點誤會我不喜歡天神, 如果完全不喜歡天神也不會請大家給意見了.
其實小女今年是k2, 正報緊一些直資和私校, 我讀了之前一些討論, 有媽媽用宣小同不同小學(包括直資和官津)比較, 似乎 ...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

我都好贊同如果唔洗為了呈分, 壓力係細好多, 小朋友可以有更多時間做其他嘢.
原帖由 竹葉青 於 11-6-14 13:03 發表
yinglongma,

不用太擔心,又不是讀咗就不能轉,我女兒都是小二轉校的.
幸好真的没有選錯學校,小朋友又不用為升中壓力而讀書反而讀得更好成績,仲可以分到時間學佢喜歡既活動.
希望你都可以同女兒選/派到合適女兒既學 ...

系呀,唔洗為左考學校而讀/欏一堆無聊既cert添!

回復 41# magtam0520 的帖子

只要專心學校學業, 可以真正享受學校生活.

原帖由 share123 於 11-6-14 13:43 發表
系呀,唔洗為左考學校而讀/欏一堆無聊既cert添!
~easybring~

YES呀!雖然係多功課d,頭一兩年辛苦dd但習慣左佢地會做得好快,其實如小朋友冇咩功課做時家長都會比練習佢地做架啦!有時多功課做咪當練習囉,所以好似我女咁就算佢要一星期要返4日體操,冇時間會係家温書,但到測驗考試都唔洗點特別温書,都keep到成績.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS

I vote for HACS, my daughter got the seat in first round (Nov 10) and gave up a very good backup school tim.

回復 48# beibeimomo 的帖子

你的女兒是多少分於第一輪入的呢? 是11-12年度入的嗎? 而哪間好好的backup學校又是什麼呢? 如不方便公開說, 可否pm我呢?

回復 47# 竹葉青 的帖子

你的女兒好忙喎, 要做4日體操, 我估相中是女兒, 是高小嗎? 不過好叻呀, 考試都不用特別去溫習都keep到成績. 你說她是小二轉去的, 咁她小一在哪間學校讀呢? 我表侄女都試過考天神插班, 幾年都考不到, 她是黃埔宣道的資優生呢! 你女兒當年怎樣考天神的插班呢? 可以分享下嗎?

另外頭兩年多小小功課, 即是點多法呢? 我女兒現讀kv, 好習慣每天做中英數各一份功課. 我曾問她長大後想做什麼職業, 她竟然說想讀書, 並且很喜歡做功課呢, 我估她不會覺得做功課是苦差. 這樣看來天神應該也適合女兒的. 不過想問問天神給學生的思想空間怎樣呢? 我擔心女兒只懂跟老師, 沒有自己的獨立思考.

ps. 不好意思, 剛才click回覆你的帖子時, 不小心click 錯旁邊report的link, 又冇得取消, 我只能按登出, 但不知會有什麼後果呢?

我朋友個女讀緊天神; 他說D功課/程度真系好多,好深; 有D谷吾起的學生,會好辛苦,好大壓力嫁。 選擇/入學前要有心理準備呀

同埋,如果成續差,未必上到ST MARY嫁。

醒目開學勳章

回復 51# ParcoBabyBaby 的帖子

醒目開學勳章

回復 50# yinglongma 的帖子

係呀,張相係我女兒,佢而家小六喇係第一條龍呀!佢小一係祟真讀,因當時一心諗住讀英小,但津英小實在太少,而當時又唔係考左好多學校,咪讀住先等小二再搵,其實原本想轉去sfa英普架,跟住都係個朋友解開我心結,就最後都決定轉天神,可能果時係第一條龍唔太多人知冇現時咁多人考同埋可能女兒英文方面都ok所以收左,而家我聽女兒講學校多數插班生都係德望,學校好著重英文同數學架!而學校都教得好好令學生好明白,唔洗出去搵補習都ok,同埋都比好多思考空間比小朋友,就算好似做數咁,只要你諗到有另一種方法計,老師都好樂意叫大家一齊諗吓仲有咩方咩睇法同大家分享.
功課多否真係好主觀,好難評定,同埋小朋友做得小心d錯少d就自然少d改正咪少d功課囉,咁中英數堂日日都有堂自然日日都有功課,到高小會有多少少project要做,功課亦會多少少,但應該習慣左都ok,好似我女逢二四都要返3個鐘體操都應付到(睇少d電視都ok啦!),同埋學校有分班制,所以會更跟得足不同程度學生所以家長可以放心驚跟唔上問題,咁當然最重要都要家長一齊配合同鼓勵啦!唔好話一條龍就唔理囉,初初辛苦就難免架喇!先若後甜麻!

原帖由 yinglongma 於 2011/6/14 22:40 發表
你的女兒好忙喎, 要做4日體操, 我估相中是女兒, 是高小嗎? 不過好叻呀, 考試都不用特別去溫習都keep到成績. 你說她是小二轉去的, 咁她小一在哪間學校讀呢? 我表侄女都試過考天神插班, 幾年都考不到, 她是黃埔宣道的 ...

原帖由 天瑜 於 11-6-15 11:55 發表
Quoted: 不過想問問天神給學生的思想空間怎樣呢? 我擔心女兒只懂跟老師, 沒有自己的獨立思考.

恰好相反,我好surprise, 天神小一都有如此多的思考题,所以普通人插班入天神好困难。 ...

我都surprised.我以為天神搬咗返深...tim

yinglongma,

點解你而家講到好似入梗噤,? 我研究過, 20分其實真係有難度, 得太少位, 今年9月果批我都識得有3個25分必收生, 我驚你希望愈大, 失望愈大

另外, 宣道已經收了你個女?? 宣道都好多人爭, 好多人鍾意既喎, 真係收你先算啦!

Sorry, 唔知我邊個post令到你有咁ge反應呢? 我只想向各位有多點資訊的好心家長請教一下, 認識多點兩間學校再作出選校計劃, 女兒的程度如何, 沒有100%掌握, 也心中有數, 也不用公開作什麼討論, 若你願意給予建設性的意見, 我是非常多謝你的, 正如你之前說要放棄一些直資去博天神好冒險, 我很認同, 不過請不要亂猜別人的意思當為真實, 並打擊他人, 好嗎?
如果你也有女兒, 也是target天神的家長, 我祝你女兒也入到, 如有幸一齊入到, 可以繼續交流的.

原帖由 LovelyBB06 於 11-6-15 16:02 發表
yinglongma,

點解你而家講到好似入梗噤,? 我研究過, 20分其實真係有難度, 得太少位, 今年9月果批我都識得有3個25分必收生, 我驚你希望愈大, 失望愈大

另外, 宣道已經收了你個女?? 宣道都好多人爭, 好多人鍾意既喎, ...

醒目開學勳章

原帖由 天瑜 於 11-6-15 17:00 發表
我唔明您话"天神搬左"是什么意思?
D 功课都好有趣同啟发性,用"好玩"来形容比较贴切!

唔好意思,頭先突然想起國民教育...當我無講過la!

Yinglongma

Yes, we have 20 marks (old girl) and got the seat in first round for year 11-12.  Please check PM.

原帖由 yinglongma 於 11-6-14 22:25 發表
你的女兒是多少分於第一輪入的呢? 是11-12年度入的嗎? 而哪間好好的backup學校又是什麼呢? 如不方便公開說, 可否pm我呢?
‹ 上一主題|下一主題