用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs 九龍塘宣道
樓主: yinglongma
go

天神 vs 九龍塘宣道 [複製鏈接]

醒目開學勳章

回復 20# MrPAUL 的帖子

好明白當人有選擇時, 總會有十五十六之時. 都想問yinglongma你是派位入天神嗎?排位好後都派比你定係排頭三志願? 首先, 你可以想一想為何當日你選天神, 但今日派比你你又唔似好想讀. 你在爭扎什麼??要清楚這一點, 可能幫助你作最後決定, 因為你對宣小好似又不太了解, 但又不會有太多像讀天神的doubt, 如果你對學校未讀都有咁多憂慮及不認同,他日女兒在學校生活你可能更容易因不認同學校而不開心同不客觀地了解女女在學校的情況.

另外, 我想你也可以想一想, 直資的學生主要是來自有政府津貼(如有很多紀律部隊的人), 有財力的中產或以上的人, 他們的生活文化, 價值觀, 做人態度, 家庭背景就正正會影響你的女兒校園生活.  如今做到港孩的港爸港媽又是從哪兒來? 不過, 家庭教育是最最最重要, 不可放鬆的其實是家庭對孩子的愛和時間, 學術是可以學到回來, 但人品素質就看家人的付出啦!

希望你有好的決定.
祈禱啦, 天主自有安排!
原帖由 yinglongma 於 11-6-13 06:20 發表
大家原來很支持天神的,多謝各位表態。
但除了一條龍外還有什麼原因嗎?
我不是單揀名校的,我希望學校真的能給予女兒最多的學習機會。包括語言,朋輩等。
有人認為津校收生冇得揀,學生質素參差,單一性別也影響難與異性相處,而 ...

宣小真係好好, 但升中係一個非常重要既issue, 要知5,6年後政府又會唔會有cut班.  如讀天神, 聖瑪莉中學係好多學生既dream school, 有咁好既back up, 仲要考慮什麼, sorry, 我唔洗要好深好高程度既學校, 但一定要間校風好的中學, 中學才是小朋友既反叛期, 入到間唔好既學校就慘啦.

而家好多讀緊小五,六都為了呈分試而擔心, 幾多家長幾後悔當初唔揀間有back up既中學讀而現在要面對比考小學更慘痛考驗.  考試呢家嘢有邊個可以保證唔會失手呢?  其實仲有好多意外架, 如考試期間生病, 大意唔小心做漏卷, 壓力都會令小朋友失手, 咁之前既努力可能會白費, 就算唔係條升中路都較難行.

原帖由 yinglongma 於 11-6-13 06:20 發表
大家原來很支持天神的,多謝各位表態。
但除了一條龍外還有什麼原因嗎?
我不是單揀名校的,我希望學校真的能給予女兒最多的學習機會。包括語言,朋輩等。
有人認為津校收生冇得揀,學生質素參差,單一性別也影響難與異性相處,而 ...

真的很多謝大家的意見, 可能大家有點誤會我不喜歡天神, 如果完全不喜歡天神也不會請大家給意見了.
其實小女今年是k2, 正報緊一些直資和私校, 我讀了之前一些討論, 有媽媽用宣小同不同小學(包括直資和官津)比較, 似乎意見都是傾向宣小多d, 但我因為不清楚宣小有幾好, 所以想大家比下意見.
因為我女天神得20分(機會不是絕對, 但應有點點機會吧), 要報的話其實就要放棄所有直資學校了, 有些直資相對上有d信心入(如真道,播道), 而天神則要講運氣
正如兩間學校在我心中都分別有利弊, post問大家是想知宣小仍會像之前比較般在家長心中較優勝. 如果大家覺得宣小好過天神, 我就不報, 免得要放棄一些pay safe的直資機會. 怎知意見是一面倒, 所以才想進一步了解多些.
老實說, 沒有家長希望用子女的教育機會去博的, 因為是關乎孩子未來至少六年甚至十二年的成長. 要博天神, 其實心中有些忐忑不安.
自己是天神的舊生, 但不是入聖瑪利的, 當年只去了二線學校, 卻由天神的尾幾, 變至頭三名, 會考有2x分, 對天神教出來的學生很有信心, 只是課程不足以使每個學生都有入band 1 中學的水準(但許多家長表示宣小9成是band 1學生, 這點不是較之優勝嗎?), 尤其當年語境不足.
最後很多謝竹葉青的意見, 如現今天神補底工作都做得好, 相信憂慮是少了. 至於是否同宗教, 對我們而言尚在討論中, 暫只是天神和宣小對我們其中一項利弊的考慮.

宣小係私校, 可以抽獎架 !  其他既直資就唔可以抽, 如果係old girl 加宗教分就有25分, 應該第一round sure win, 唔洗咁辛苦出去考直資.

而家天神既程度已經唔同往時, 學校好aggressive, 幾pushy, 受唔到都幾辛苦架, 但讀得掂上中學就一定冇問題, 放心啦.

原帖由 yinglongma 於 11-6-13 16:11 發表
真的很多謝大家的意見, 可能大家有點誤會我不喜歡天神, 如果完全不喜歡天神也不會請大家給意見了.
其實小女是今年是k2, 正報緊一些直資和私校, 我讀了之前一d討論, 有媽媽用宣小同不同小學(包括直資和官津)比較, 似 ...

yinglongma,

如你得20分真係要賭運氣! 因為天神25人一班, 太少位了! 上年20分都收唔晒!

如果有間好的直資收你個女, 要放棄個位,來賭一舖運氣, 好像不值得喔! 萬一抽唔中, 就後悔莫及了

如果講分數,即是第一輪。很多直資在第一輪派彩後,才有取錄結果。根本不需要放棄所有直資學校。當然真道,播道和音小例外。

不過今時今日20分抽天神又有D危險。

如果有其他私校back up, 可以放膽抽天神.
~easybring~

我本來是想以播道和真道做back up, 對女兒考這兩間有d信心。然後努力考其他更好的私校和直資。但要考慮天神就不能用這個plan了。

醒目開學勳章

回復 24# yinglongma 的帖子

播道和真道 are good schools. However, in this case, 播道和真道 are not good back up plan at all.

原帖由 yinglongma 於 11-6-13 19:17 發表
我本來是想以播道和真道做back up, 對女兒考這兩間有d信心。然後努力考其他更好的私校和直資。但要考慮天神就不能用這個plan了。

醒目開學勳章

想補充少少... 學生質素問題, 而家位少, 一半以上是 20 分以上, 如果是舊生女兒和必收生, 我想家長會預早為女兒作好升小一準備. 剩下一半學位, 有很多都是中產以上子女, 成績較差, 在低班階段... 家長已經選擇轉校. 而今年 9 月我都識 3-4  位有 25 分以上家長會為小朋友選天神.
小女都讀左幾年, 除功課較多, 家長有壓力外, 其實小朋友都是開心愉快上學.課外活動也不小, 老師都是有愛心和心機教學.

原來大家都是天神家長,你地真係提供左好多實用資訊比我。多謝哂。

想問下你們的女兒幾年級?學校生活如何?谷成點呢?會否因功課犧牲哂其他野?又會否影響親子關係?

其實宣道雖然好好,但始終無中學backup,所以都系天神好d. 我地當時都有宣道offer,因為已有其他學校backup,所以無交到留位費呀

E! 宣道已經好好。有你的backup便可以放棄宣道。E + 有天神便放棄backupbackup是哪家?可否PM我。

原帖由 share123 於 11-6-14 10:08 發表
其實宣道雖然好好,但始終無中學backup,所以都系天神好d. 我地當時都有宣道offer,因為已有其他學校backup,所以無交到留位費呀

哈哈,好彩考到幾間,宣道系最後一間,要交1000留位費,所以咪唔阻住其他人,無去註冊囉.

天神vs宣道,我一定揀天神

原帖由 share123 於 11-6-14 10:41 發表
哈哈,好彩考到幾間,宣道系最後一間,要交1000留位費,所以咪唔阻住其他人,無去註冊囉.

天神vs宣道,我一定揀天神

Wow,用宣小做backup,當然起碼MCS嘅級數!

‹ 上一主題|下一主題