用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網......請分享派位結果......及叩門面試資訊 ...
樓主: hkfsic
go

11網......請分享派位結果......及叩門面試資訊 [複製鏈接]

回復 58# gor_gor 的帖子

如果你小朋友中文既理解和讀寫唔好的話我覺得你真係要趁暑假同佢"惡補"一下,唔係嚇你,小一的中文程度比英文深好多,小一已經有閱讀理解、句子重組....,般小係一間中文小學,隨了英文之外其他所有科目都會係用中文教,中文真的很重要,就算係英文小學都一樣有中文呢科,除非你讀國際學校,如果唔係中文唔好其實都幾大問題。

有無人叩般小收到CALL INTERVIEW???

ST. Peters interview finished.... Result announced at 22-24/6/2011....

中西區聖安多尼叩門者仲多過聖彼得???

聖彼得上下午校統一面試於上星期五上午舉行, 因為坐最後一行, 所以數到大約35人叩門.....

中西區聖安多尼面試於上星期六下午舉行, 採取流水作業式分批約見, 見主任揸住張名單有成40人......

聖彼得上下午兩校夾埋先得35人叩門, 但一間中西區聖安多尼已經40人, 唔係聖彼得好D咩? 點解咁少人叩門?

中西區聖安多尼有人話第二志願入到, 反而仲多人叩門?

我的諗法如下:
1. 中西區聖安多尼係全日制, 較受家長歡迎;

2. 中西區聖安多尼硬件較新/齊/大;

3. 中西區聖安多尼位處半山, 感覺較高尚;

4. 聖彼得星期五上午面試, 多數家長小朋友都要請假, 機會與成本唔成正比, 所以好多人交了表但無去面試, 相反, 中西區聖安多尼星期六下午面試, 多數家長小朋友唔使請假, 視面試為放假的生活體驗, 吸收經驗......

有無人可以解釋一下?

會唔會係聖彼得位較少,所以少d人去扣門?

會唔會係, 聖彼德在之前已經shortlist左一批人, 唔係每位叩門申請者都有得interview?

原帖由 shootingstar 於 11-6-20 17:01 發表
會唔會係, 聖彼德在之前已經shortlist左一批人, 唔係每位叩門申請者都有得interview?

一交form即時會收到一張紙話幾時INTERVIEW

回復 7# sunnygirl 的帖子

小一有閱讀理解,句子重組....好正常吖。當年我囡幼稚園都有啦。

回復 5# hkfsic 的帖子

聖彼德是中西區名校搖籃, 估唔到咁少人爭, 可能中西區太多好學校...

我中左金多寶呀!!!!!!
電話收左阿仔啦!!!

唔止頭奬仲係多寶, 睇左咁多日, 都係鄧你高興. 我係你一定取回原校註冊證, 跟住去XXX交證.  點解? 機會成本囉!  你原校個成本, 已經好低架啦! 聖XX反悔事件好個別, 咁耐見EK 都好少有呢類事情發生.

如果唔介意, 正式註冊後再告訴大家你入到邊間.

回復 1# hkfsic 的帖子

梗係去取回張証去新學校註冊, 學校反口呢個個案, 我至今只聽過一次咁大把, 仲係同你一樣同一case;

個case話某名小學某校長親自打電話俾你然後又反口...你細心想會問點解個校長要咁做, 點解要親自來玩你, 有事點解要自己上身孭?  所以我會姑且一聽, 聽完就算...

你再打電話去confirm, 問佢貴姓, 問佢係咪真的可以取回証等註冊, 佢話OK, 咁你等到最後一或二日先取回証.  我當年都係咁.

呢個制度行咗好多年, 如果啲學校玩反口, 死咗好耐...

不過, 話說回頭, 世事無絶對, 當然後果自負呢句免責一定要加...

嗰間好好呀.

係呀, 通常多人爭的學校, 臨到呢類關鍵時刻, 總有許多傳言, 大家要小心.

各位大家好! 本人既囡囡o黎緊升k2, 有小小野唔太肯定, 我想問問大家係米得15分既話, 聖彼得/般小(band 1)係米諗都唔諗, 甲部死硬呢? 如果係o禁既話, 為安全計, 係米填英皇二/中西區/基恩等會安全d呢? 我上網查佢地上年既中學派位成績, 三間都係o禁上下 (基恩上年差小小), 所以唔知佢地既程度&校風係米都唔錯呢? 係米屬於band 2頭呢?  同埋如果得15分, 會唔會都好難入到呢? 很多問題, 不好意思, 希望各位可以解答, 因為親戚d女全部唔係P4就P5, 所以我手上d資料好似唔太update. 參觀過佢地既開放日, 又好似呢三間都o禁上下, 所以有d亂.

我想問去攞返張註冊證係唔係就咁WALK-IN就得, 使唔使打電話通知左先, 或使唔使寫信唔要學位先可以攞返張註冊證?

先打電話俾學校約時間攞番個証,因為Keep証嘅人未必喺咁啱學校。

我會寫番封退學信俾番學校。

各位:
請問如果係女仔, 將聖心放第一, 抽到的機會大不大?  機會會否大過聖士提女子?

恭喜, 放心晒!

原帖由 hkfsic 於 11-6-21 11:36 發表
我中左金多寶呀!!!!!!
啱啱收到XXX電話收左阿仔!!!
書記叫我聽日上午攞張註冊證去學校註冊...............點解唔係7月2日?

1. 見ABC, 個校長講左教育局7月2日先俾學校收轉校生, 所有 ...

應該係易過聖士提反女, 因為下午校好多人唔方便.

原帖由 marcella 於 11-6-21 23:48 發表
各位:
請問如果係女仔, 將聖心放第一, 抽到的機會大不大?  機會會否大過聖士提女子?

thank you so much for your reply !

原帖由 w_y 於 11-6-22 09:18 發表
應該係易過聖士提反女, 因為下午校好多人唔方便.
‹ 上一主題|下一主題