用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網......請分享派位結果......及叩門面試資訊 ...
樓主: hkfsic
go

11網......請分享派位結果......及叩門面試資訊 [複製鏈接]

You already interview SKH呂明才.
Should be no problem to get in right?? Is that hard?

原帖由 yeungsan 於 11-6-12 22:03 發表
The hottest 般小, so disappointed that can't get it!!

Anyone knows how many back up space for it??

如果無人留班, 基本上每班有2個叩門位, 般小有2班即係有4個叩門位, 但官校會唔會用盡叩門位真係唔知.

另外如果有人無註冊, 該學位過往都可以變叩門位, 但今年教育局唔俾學校自己收, 因可能有大陸新移民在7月2日前以單程證到港並要求入學, 並可以要求入讀指定學校, 這沒有人註冊的空缺便會由教育局派給新移民, 如7月2日教育局都無派給新移民, 這空缺學校便可自行處理
.

原帖由 yeungsan 於 11-6-12 22:05 發表
You already interview SKH呂明才.
Should be no problem to get in right?? Is that hard?

因本區面試仍未結束, 所以面試內容不便透露, 以免影響小兒叩門機會.請諒

原帖由 hkfsic 於 11-6-12 22:40 發表

如果無人留班, 基本上每班有2個叩門位, 般小有2班即係有4個叩門位, 但官校會唔會用盡叩門位真係唔知.

另外如果有人無註冊, 該學位過往都可以變叩門位, 但今年教育局唔俾學校自己收, 因可能有大陸新移民在7月2日 ...

你好熟d官小運作.

I'm not asking for the question.
Just wondering is that hard to get into the school?

原帖由 hkfsic 於 11-6-12 22:42 發表

因本區面試仍未結束, 所以面試內容不便透露, 以免影響小兒叩門機會.請諒

原帖由 hiellen 於 11-6-12 22:01 發表
但李陞總比潮商好,揾多一間做保險比較好d;英皇二校係開放日個校長都講明,如果自行、大搞珠唔係揀佢第一自願,後補既機會係好低;所以最好魚翁散綱,到時間間都收你個小朋友,你到時再唸,你揀學校好過學校揀你,Good luck. ...

講真, 個個校長都係話"如果自行、大搞珠唔係揀佢第一志願,後補既機會係好低", 我希望佢地真係講得出做得到, 因為我都係自行, 統一同一學校, 咁即係我返去叩門機會大d...

妳可唔可以分享排位及派左邊間?

原帖由 yeungsan 於 11-6-12 22:54 發表
I'm not asking for the question.
Just wondering is that hard to get into the school?

我自行、大搞珠都唔係揀佢第一志願,後補既機會應該好低

回覆 2# hkfsic 的文章

抽到乙部第一志願 : 般官

咁你第一志願係邊間學校呀?

原帖由 hiellen 於 11-6-13 00:09 發表
抽到乙部第一志願 : 般官

咁你第一志願係邊間學校呀?

恭喜哂, 妳一定好開心.....
4/6 眼見有一位家長派位時知道派到般小, 開心到彈起, 連張綠表都唔攞番就想走...

我乙一聖彼得上午....for details, please refer #12.

聖彼得上咁難入? 妳甲乙都有棟佢囉喎....

原帖由 hkfsic 於 11-6-12 01:40 發表

甲. 軒上, 聖彼得上, 般小
乙. 聖彼得上, 般小, 聖彼得下,基恩, 英皇二, 中西區, 呂明才, 英皇一, 李陞, 潮商............

有無咁誇張, 唔攞張表就走, 咁我都好明白, 28個位都抽中, 真係好開心.

我覺得聖彼德學位比較多, 加上好多直資或私校6月尾至7月初才正式註冊及交學費, 到時如果有直資或好的私校收, 一定有位放留翻出黎, 所以你唔好咁灰心, 加油價!

原帖由 hkfsic 於 11-6-13 00:17 發表

恭喜哂, 妳一定好開心.....
4/6 眼見有一位家長派位時知道派到般小, 開心到彈起, 連張綠表都唔攞番就想走...

我乙一聖彼得上午....for details, please refer #12. ...

原帖由 snail 於 11-6-13 00:23 發表
聖彼得上咁難入? 妳甲乙都有棟佢囉喎....

自行都係揀佢.....

原帖由 hiellen 於 11-6-13 00:26 發表
有無咁誇張, 唔攞張表就走, 咁我都好明白, 28個位都抽中, 真係好開心.

我覺得聖彼德學位比較多, 加上好多直資或私校6月尾至7月初才正式註冊及交學費, 到時如果有直資或好的私校收, 一定有位放留翻出黎, 所以你唔好 ...

多謝妳的鼓勵.
交叩門表時, 同時收到張面試時間表, 上面講明如果OK, 20-22/6/2011 會收到通知

點都好, 7月2日都無好消息就買書, 因為想暑假已經同個仔準備開學....

唔知潮商全級頭十名入唔入到中西區BAND1

加油!  唔好灰心!

4年前我囝囝都派左第七志願, 因為我地無宗教信仰, 所以自行選左般小, 統一時亦將聖彼得擺第4/5位(因為知道唔將佢擺第一位一定入唔到).

最後唯有去叩門, 可能誠意搭夠~我地係第一個去st peter's 交porfolio既~~所以有得interview, 而囝囝最後亦係其中一個順利入st peter's.

Interview成功後, 學校會問家長選入上午校定下午校.  到時可依自己既意向去選擇既.

祝你成功!

原帖由 STH920 於 11-6-13 01:09 發表
加油!  唔好灰心!

4年前我囝囝都派左第七志願, 因為我地無宗教信仰, 所以自行選左般小, 統一時亦將聖彼得擺第4/5位(因為知道唔將佢擺第一位一定入唔到).

最後唯有去叩門, 可能誠意搭夠~我地係第一個去st peter's  ...

首先, 好多謝妳的分享及支持!

但竟然有人自行收生及統一派位都無揀但叩門成功 . 我諗唔止誠意, 妳囝囝面試表現一定好好!!

(自我安慰中)
唔通果一年叩門收哂自行收生及統一派位都係揀聖彼得嘅而仲有位剩, 所以有位收到無揀佢嘅學生.

填叩門表時已經要填埋上午/下午/無所謂

妳係上午定下午呀?

原帖由 yeungsan 於 11-6-12 21:15 發表
2nd choice 基恩, got it!

估唔到基恩放第二志願都入到, 我以為唔放第一就無機會.

4 年變化好大, 遲下呢個遊戲仲難玩, 簡直係折磨足一年. 希望在明天, 咁多間加埋機會都好多, 唔好灰心.

此外, 即係基恩/中西區聖安多尼放第二都仲有機會, 咁都無咁驚. 不過呢兩間我都有朋友係第一就係唔想冒險, 佢地都好滿意了.  我仲想知聖心放第二係咪都有人入到?

Honestly, I'm not familiar with the school, is 基恩
parents favorite too?? why do they like it?

原帖由 shootingstar 於 11-6-13 08:57 發表

估唔到基恩放第二志願都入到, 我以為唔放第一就無機會.

Just moved to Net 11 two years ago,對我黎講比較陌生...

仔仔派到第一志願 - 般官小 (甲及乙部都排1st choice)
(甲及乙部2nd choice is St. Peter's am)

原本第一志願係絶對開心,但由于小朋友英文能力比中文強好多(基本上10句有8句都講英文先),所以我都有d worry...

我無幫佢knock door,因為小朋友本身性格較害怕陌生環境,同埋佢好唔專注又坐唔定,我相信入到interview room都已經第一個比人趕出黎 : (

身邊既朋友既recommendation都好兩類,一係叫我唔理點都好,入咗去先,始終28個位都抽到,we're really lucky.同埋呢間都叫名校,係好難入.另一類呢就叫我快d去knock door, e.g. St. Paul Boys / St. Louis...

搞到我心大心細唔知想點...

p.s. 請問有冇家長知般官小有冇Mandarin呢?

希望其他家長繼續努力,繼續0係度同大家一齊分享net 11的資料.
‹ 上一主題|下一主題