用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無良的幼兒學校
樓主: joannalee88
go

無良的幼兒學校

回覆 17# joannalee88 的文章

可唔可以將件事件經過說出?
學校絕對有責任照顧小朋友在校內的安全。
因小兒已交留位費,因此希望了解多點....

原帖由 coming331 於 11-6-13 15:26 發表

比著我都會好擔心,我都係媽媽所以好理解,但好抱歉,我真係唔可以講太多細節,如果你地家長有機會去問學校,學校一定準備左一個"潔淨版"的故事去應付你地,但信唔信就要自己決定

總之,個小朋友係o係學校出事,之後輾轉睇左幾個醫生,做過全身麻醉手術,縫左六針,呢d係事實,而學校處理成點,就算唔講到最detail,大家都一定覺得有問題

做父母無野求,比仔女返學除咗想佢地返得開心又學到野外,安全始終放係第一位

原帖由 Sumyeema1 於 11-6-13 14:06 發表
間學校管理層真系差,完全唔識危機管理。

e + 小朋友好番未?

已經過左最痛苦時期,宜家小朋友既傷痕未必一眼睇得出,但我個菲傭見左個小朋友一陣都發現到,問完我之後仲話:學校點可以甘唔小心,個BB好慘

很抱歉未能PM欲知詳情的家長,
BB盡快康復就好了

我都係交左 9 月 n 1 留位, 講真佢收 $ 3900 / 全日班都叫唔平, 心理上估可能得全校 60 人 , 各樣成本當然會貴 d 啦 !!

希望你朋友個小朋友快 d 好番, 而學校應要多加留意小朋友既安全 !!

原帖由 coming331 於 11-6-13 15:26 發表

原帖由 joannalee88 於 11-6-10 09:37 發表
觀塘某醫院內一間幼兒學校

我個friend個仔好慘,兩歲人仔,係呢間學校讀左一個月就換來嚴重受傷,要做全身麻醉手術,又要縫針,嚴重的話,會對日後有影響,小朋友身心都受到好大好大的創傷,真係好慘 !

件事甘嚴重,學校當時居然無送 ...

我知講邊間  08年我堂哥個囝就讀呢間   我堂家姐係醫院入邊做  話聽聞間學校唔錯  入咗去讀
個囝有少少語言遲緩  唔知係咪咁ge原因   對個細路好差  聽堂嫂講 似任由佢自生自滅多D   堂嫂都去學校交涉幾次   最後轉校   宜家個細路開心好多

我幫女搵緊學校,做緊少少research呀

我見哩間學校Facebook有家長話 "又有" 小朋友受傷,又話 "好似隔年就有呢D意外, 好似09 或10年, 都有家長在baby kingdom 訴說不滿",又叫 "請校長用愛心說誠實話",感覺上學校成日有意外,校長無愛心又不誠實

我之後search到哩個topic,更加覺得學校同個校長都好有問題!
我想confirm下係咪基督教聯合醫務XX幼兒學校呀?
如果係,我唔敢報哩間,但附近仲有無口碑好的全日制pre-nursery呀?

開一個新account,再找回陳年舊聞,其實像插人一刀無分別!如果是我,學校有疏忽照顧令兒童受傷,其實可報警/向教局投訴/向辦學團投訴最公道,由道理和法律去處理!如果四圍唱人就唔多文明了!我自己也是一個教學工作者,最怕有家長以偏蓋全,因為一些個別問題而抹殺整個團隊! 以上為個人愚見!與上述任何組織﹑人仕絕無關係。

回復 fiona2003 的帖子

純粹路過而已,但...
1)   此主題日期為 2011-06,一年都未夠,唔算陳年舊聞。
2)   已發生 = 歷史,家長當會引以為鑑。
3)   如此新聞屬實,就唔係單單一個教師問題,而係學校對意外發生所作出既上報機際同處理有問題。相信唔少家長既小朋友都曾經係不同學校受過傷,但處理上應未至於情況嚴重到要做手術唔理。
4)   陳述事實同四圍唱人 (誣陷事實) 應該有分別啩?

有小朋友既家長,每每見這種新聞都會感同身受。

原先唔係好知邊間, 但細看原文再加web search, 學校已經不出那兩三間! Support yr legal action!

正一衰學校

By the way, 間school 喺醫院內?我估應該獨立位置及和醫院大樓有距離 but 個人感覺not feel good!

Joannalee88:
聽到你的朋友囝囝遇到這件事都心痛,何況你同你的朋友?希望小朋友早日康復,聰明伶俐!
每位家長都希望自己的子女平平安安。支持你將事件講出黎,讓家長自己去觀察同了解。

回覆:無良的幼兒學校

Support legal action!! 雖然唔係自己但聽到都肉赤!讀得幼稚園即係好細個啦,小學生都未必可以照顧到自己何況係兩歲!

希望小朋友快快康復,家長可以放心。

我個囡嚟緊會返呢個機構辦嘅學校,有點擔心

希望小朋友早日康復...
我幫個女報N班果陣都有報呢間幼稚園,
後來因為我老公嫌呢間學校係醫院入面,
最終連INTERVIEW都放棄左冇去...
聽到你咁講就更加驚...
多謝你SHARE你既資料出黎.

fiona2003 發表於 12-5-10 17:35
開一個新account,再找回陳年舊聞,其實像插人一刀無分別!如果是我,學校有疏忽照顧令兒童受傷,其實可報警 ...
同意! 其實係學校個家長FACEBOOK,
都見好多家長力撐校長同讚揚老師的付出.
都係自己衡量下好.

嘩......樓主朋友個小朋友依家點呀. 好想知道係邊間學校呀.

談幼兒園果邊有人介紹間學校,post埋FB條link,我先入去睇咋,點知有家長爆話又有意外唧
如果知情人士/受害者無講出來,我地鬼知,而且觀塘得幾間全日N,無做research就好易中招
間幼稚園多意外,唔關學校事,唔通關風水事麼

平心而論...有冇呢件事都好,
如果真係交左比律師處理既話...
照理想說...
最好就唔好再討論了...
對當事人,對幼稚園,對校長,對老師同埋對大家家長都公平...
個人意見,不喜勿插...

當事人當然唔好再討論,但其他家長都可以繼續傾談。

表面黎睇,一個兩歲小朋友係校園入面發生嚴重意外至要全身麻醉做手術,我個人認為已經不能接受。