用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無良的幼兒學校
go

無良的幼兒學校 [複製鏈接]

觀塘醫院內一間幼兒學校

我個friend個仔好慘,兩歲人仔,係呢間學校讀左一個月就換來嚴重受傷,要做全身麻醉手術,又要縫針,嚴重的話,會對日後有影響,小朋友身心都受到好大好大的創傷,真係好慘

件事甘嚴重,學校當時居然無送小朋友到隔離的急症室,甚至在我個friend要求下亦無做到,等我個friend趕到去,自己抱住個仔跑去急症室,呢間學校簡直離晒大譜,好明顯唔想負責任

學校事後打過電話交代事件,講埋一堆前後矛盾、疑點重重的說話,仲話學校無責任要負,將責任歸究於小朋友身上,無道歉,無悔意。講真,兩歲小朋友都仲係BB,大人唔顧佢安全,唔通叫佢自己照顧自己?!

學校一直都無探過個小朋友,甚至慰問電話都無,之後見到又扮見唔到,為人師表,真係太涼薄,點去教小朋友

由於事件交左比律師處理,我個friend暫時好多野唔講得,但佢仲怪緊自己選錯學校害左個仔!

我身為好朋友,自己又有小朋友,真係忍唔住要寫出來,唔想其他家長將自己的寶貝交比一間唔安全又唔負責任的學校!

0    0    0    0

簽名被屏蔽

我都認同

我又確得氣難平時,呻兩句無壞者!!

Hi joannalee,
Linda呀!
我都知道多少事件過程,
我真是覺得學校很過份,
校長超無愛心,
好鄧囝囝痛赤,
亦覺得替我哋個friend感到不公平,
希望囝囝早日康復,
其實做家長,
除了可以用法律尋求公道,
真係好無奈

Linda,你好!

聽講你當初都有in呢間野,你真聰明,無揀到,無比騙人的華麗包裝厄左入去

不過,佢地一家就慘了,我越知得多細節,就越激氣,好難想像香港都有d甘既學校校長及老師!

rainbowcov  你可以打電話去教育局投拆校長處事不當.  發表於 12-5-15 10:45

回覆 6# joannalee88 的文章

是你囡囡的照片嗎?
很夠斤兩啊

一間學校好唔好?
無事無幹你未必感受到!

針吉到肉便知痛

無端端唔會唱衰間學校。真是針唔咭到肉唔知痛。樓主將事件發表,可以令家長選校時多一個考慮。

如果樓主講o既係事實,唔係無中生有,生安白造,我覺得無問題wor,香港好多court case在開審或判刑之前都會被傳媒報導出來,受到市民廣泛討論o架啦

樓主講出o黎,可以比家長多一些資訊,唔駛好學校就大把人講,衰學校就無人知

雖然我o地係外人,唔知內情,但齋睇話學校無主動送嚴重受傷學生去急症室,就覺得學校行政差應變差,又無將小朋友安危放在第一位,點做幼稚園呀

醒目開學勳章

我都支持樓主講出嚟....等家長選擇時可以考慮下。

有無報警?
算唔算疏忽照顧?
家長唔在場,小朋友又唔識講,校方又可能會隱瞞,甚至講大話...若然真有其事,都未必告得入...但起碼都盡力攞返個公道,同埋比間學校/無良校長知道,唔係推搪就可以咁容易甩身既!

原帖由 joannalee88 於 11-6-10 09:37 發表
觀塘某醫院內一間幼兒學校

我個friend個仔好慘,兩歲人仔,係呢間學校讀左一個月就換來嚴重受傷,要做全身麻醉手術,又要縫針,嚴重的話,會對日後有影響,小朋友身心都受到好大好大的創傷,真係好慘 !

件事甘嚴重,學校當時居然無送 ...

如果個小朋友o係學校裏面發生意外, 學校唔係有責任架咩? 始終2歲人仔點識照顧自己呢? 呢間學校真係有點涼薄

好彩佢冇收我個囡

回復 1# joannalee88 的帖子

可唔可件將件事講出黎或pm 給我?因為我也有小朋友將會入讀此校,已經交學費及訂了校服,現在很擔心啊   

joeywongmy, 2PGirls:
無錯,我都怕影響單case,所以我唔會多講,亦都絕對唔會亂講

heungboy, yaulinda, ababymami, Gungungun, beanean:
我講件事出黎,係知道每個父母都當自己仔女係寶,當見到有人將其他小朋友當係草時,相信無人會睇得過眼

原帖由 littlecook 於 11-6-11 00:23 發表
有無報警?
算唔算疏忽照顧?
家長唔在場,小朋友又唔識講,校方又可能會隱瞞,甚至講大話...若然真有其事,都未必告得入...但起碼都盡力攞返個公道,同埋比間學校/無良校長知道,唔係推搪就可以咁容易甩身既!

...

你講得對,"唔係推搪就可以咁容易甩身",小朋友仲細,唔識亦無能力自己爭取,做父母就要為佢爭取公道,雖然過程又痛苦又漫長,但我地班friend一定撐佢地

原帖由 littlebobo08 於 11-6-11 00:50 發表
如果個小朋友o係學校裏面發生意外, 學校唔係有責任架咩? 始終2歲人仔點識照顧自己呢? 呢間學校真係有點涼薄

件事係o係學校發生,但學校話無責任wor

假設我o係你屋企整親好大件事,雖然我係成年人,識得照顧自己,但作為屋主,相信你都會主動送我入醫院啦,就算唔識做,我開口叫到,你都會幫我叫白車掛 ... 但佢地無囉

仲搞到要做手術甘嚴重,你可能都會覺得自己有少少責任同唔好意思掛,真心定假意都好,之後都會問候幾句啦 ... 但佢地都無囉,責任就更加話無啦

I wanna know the name of the school..

間學校管理層真系差,完全唔識危機管理。

e + 小朋友好番未?
‹ 上一主題|下一主題