用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 暑期游泳班
go

暑期游泳班

邊間泳會好?聽過鯨天會,大一,東亞,史丹福...

Any comments?

回覆 1# nayvaj 的文章

囝囝係海天學咗好多堂都唔識,佢又唔係怕水,使咗我成三千幾蚊,睇佢上堂好似dum鐘咁,想轉其他地方學,唔知鯨天會好唔好呀?佢哋話方力申都係哋度學過噃。
(港島區)

咁你唔試下私人?!

原帖由 ben309 於 11-6-10 15:20 發表
咁你唔試下私人?!

私人好似好貴吓,而且真係唔知要學幾堂,所以都幾煩...
唔知有乜見議?

有冇媽咪可以分享吓?

去年join泳班, 效果不太好, 如果只係比小朋友玩下水, 還可以, 今年想一煲過搵私人 , 但一星期如果學得1-2堂, 有無用?

原帖由 nayvaj 於 11-6-13 10:46 發表
有冇媽咪可以分享吓?
09/06/04   3.35kg, 25/06/04   4kg, 30/07/04   5.2kg, 01/09/04   6.3kg, 02/10/04   6.9kg, 29/11/04   8.2kg, 28/12/04   9kg, 31/1/05     9.9kg, 13/6/05    10kg

我聽大力都幾好,但佢哋冇港島區!
網上討論話史丹福好劣參半...各泳會收費也參次,頭痛

怎樣dum鐘? 我仔在士丹福學, 上了兩堂, 暫時ok.

之前請私人教, 但那位姐姐其實主要替泳會教水, 所以我地呢d私人揾佢既, 成日要遷就佢泳會時間, 攪到阿仔游得幾堂.  今年報泳會係貪佢冬天都有室內池, 可以學到年尾/出年.

原帖由 nayvaj 於 11-6-9 15:14 發表
囝囝係海天學咗好多堂都唔識,佢又唔係怕水,使咗我成三千幾蚊,睇佢上堂好似dum鐘咁,想轉其他地方學,唔知鯨天會好唔好呀?佢哋話方力申都係哋度學過噃。
(港島區) ...

超級版主

如欲索取資料,請直接pm指定會員。多謝合作!

原帖由 紫蘿蘭 於 11-6-14 13:31 發表
怎樣dum鐘? 我仔在士丹福學, 上了兩堂, 暫時ok.

之前請私人教, 但那位姐姐其實主要替泳會教水, 所以我地呢d私人揾佢既, 成日要遷就佢泳會時間, 攪到阿仔游得幾堂.  今年報泳會係貪佢冬天都有室內池, 可以學到年尾/ ...

佢哋提議一堂上2個鐘,密集式一星期三日,但上堂時見教練由得小朋友係訓練池邊自己玩水傾計,hea hea吓,由小朋友自己踢吓咁,都冇乜帶過小朋友由一邊去另一邊,只係死守池邊,仲有叫阿仔離隊自己用浮板踢水由一邊去另一邊再游返去,仲要個教練全程冇望一眼,只同其他小朋友玩,我覺得好危險囉,就算叫佢練踢水都唔可以咁,因阿仔腳尖緊緊店到地,就算浸唔死,都可以嚇餐飽。
其實開始都唔知,因訓練池離觀看台好遠,又好晒,試過付費入埸想睇都俾趕,但有幾次清潔工開咗其中一個閘做嘢唔記得關,我可以近D睇就見到,打電話投訴過但並冇乜改進,可能已經俾晒錢掛,但一定唔會再搵佢哋囉。

my son has also tried Stanford but not good. Hes now doing Hoi Tin and also find it so so. I would like to know if any mommy would like to send my son to private coach. anyone interested in sharing one in HK island?

其實未學識既小朋友應該盡量唔好出泳會/泳班學,
因為好多時泳會都係隨便請D無牌OR唔係好識教既人教..
初學可以跟私人教練,1-3個小朋友一GP會易學識好多
再想學叻D先搵出名既教練改良姿勢同跟泳會操啦

醒目開學勳章

bbwan - PM了給你,可否幫忙?

原帖由 bbwan711 於 11-6-21 15:17 發表
游泳會 - 會分為很多階段為小朋友提供訓練~私教 - 是針對個別學生 提供合適和快捷的訓練..

我通常會建議家長首先參加私人教練的訓練 , 學懂後可以參與 泳會 辦的 操水訓練~

一來可以節省金錢 ,
2來小朋友透過操水 ...

原帖由 charmaine410 於 11-6-21 00:38 發表
其實未學識既小朋友應該盡量唔好出泳會/泳班學,
因為好多時泳會都係隨便請D無牌OR唔係好識教既人教..
初學可以跟私人教練,1-3個小朋友一GP會易學識好多
再想學叻D先搵出名既教練改良姿勢同跟泳會操啦 ...

我都想搵游泳教練小班教學

回復 16# ziyi 的帖子

hi, pm you for details. thanks.

我仔係泳天學, 佢由唔敢放頭落水 (佢連洗頭都驚), 到而家學緊最後一式蝶式, 都好ok (佢7歲幾(09年1月)先開始學咋).
而佢d泳班同學仔, 3歲開始係度學, 而家都同佢一樣學緊最後一式, 所以唔一定要私人教, 不過就真係要搵啱泳會 or 教練.
不過, 個人認為要持之以恆, 唔好只係暑假先學, 咁樣好難學識架我覺得.