用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2011/2012〈P. 1 家長區〉 ...
go

瑪利諾修院(小學部) 2011/2012〈P. 1 家長區〉

Hi 各位 2011/2012 小一家長請入來傾下啦!
我囡囡叫 Zita , 大家好!

昨天大家都有返學校造校服嗎?

醒目開學勳章

Hello,  你好吖! 我阿二都讀小一啦! 另外家姐9月會升3年級,今年小一家長好似靜少少,希望遲D 熱鬧D。

原帖由 pauli 於 11-6-9 11:54 發表
Hi 各位 2011/2012 小一家長請入來傾下啦!
我囡囡叫 Zita , 大家好!

昨天大家都有返學校造校服嗎?

Zita MaMa,

So happy for you,  such an amazing gift !!!

I am not P1 parent but my daughter will enter this lucky draw game next year.

May I know one question, does your daughter have any connection with St. Teresa Church since my colleagues said girls who baptist in this church have better priporty to choose this school, of course this rule is not in black and white.

So isn't it???

Hope you answer my Q, thx!

原帖由 lola2008 於 11-6-10 11:44 發表
Hello,  你好吖! 我阿二都讀小一啦! 另外家姐9月會升3年級,今年小一家長好似靜少少,希望遲D 熱鬧D。

Hi, 大家好, 我細女都升小一啦~~
家姐又係升小三啦~~

Hi,大女Hayley初來報到。

Hello,

May I know your girl got the seat in the first round or the second round?  If first round, how many marks do you have?

回覆 3# angelnicam 的文章

Hi Angelnicam,

我囡囡是天主教,但她是細女,15分在第一輪派位是無可能入到瑪利諾的,她是在統一派位抽中的。反而哥哥有20分在第一輪派位有機會在計分中抽中喇沙(當年是七揀一)!所以,如果20分有得抽,那麼第一輪也有機會。

另外想請教有阿大讀緊既媽媽,
1) 學校有沒有自己logo既書包?
2) 小一生可否在界限街入口返、放學呢?

原帖由 pauli 於 11-6-13 22:55 發表

1) 學校有沒有自己logo既書包?
2) 小一生可否在界限街入口返、放學呢?

(1) 學校以前有自己logo既書包.. 係PTA產品, 但近年已經無再出, 自己隨意買個啦.. 好似話唔可以用拖轆嗰種.

(2) 小一生返學可在界限街入口返
放學就一定係窩打老道上樓梯嗰個閘口, 不是斜路嗰個...
斜路嗰個應該for P.4-6

回復 7# pauli 的帖子

20分入唔入到?

想問問有冇識人在第1輪以20分派到入瑪利諾呀?

我囡囡是天主教,但她是細女,15分在第一輪派位是無可能入到瑪利諾的,她是在統一派位抽中的。反而哥哥有20分在第一輪派位有機會在計分中抽中喇沙(當年是七揀一)!所以,如果20分有得抽,那麼第一輪也有機會。

另 ...

我囡囡叫Ally,有幸20分後補入到,而家開始有D緊張,唔知會唔會讀得好辛苦呢?請過來人多多指教。

醒目開學勳章

放心,p1 唔會太深,上堂留心嘅話,基本上都讀咗7、8 成書,但老師好嚴,會罰同學,又要求好高,寫字唔標準、唔靚,要改,如果默書的改正,改錯咗會再扣默書分,再錯再扣,阿囡開始時都中過招,不過功課唔多,仲有D時間睇電視,呢樣就最啱我口味

for 8卦 only, 你點樣可以後補入,是否 old girl?

原帖由 DabyHou 於 11-6-14 14:55 發表
我囡囡叫Ally,有幸20分後補入到,而家開始有D緊張,唔知會唔會讀得好辛苦呢?請過來人多多指教。

醒目開學勳章

原來都好多 mami 要顧兩件,我e+ 係未放假,先擔心,成日震騰騰

另 ...

原帖由 NatalieMaMa 於 11-6-13 00:30 發表

Hi, 大家好, 我細女都升小一啦~~
家姐又係升小三啦~~

DabyHou,

我都想知妳囡囡係咪第1 round以20分入倒呢? 又點後補入呢? 咁第1 round睇放榜時有冇人20分抽倒呢?  妳囡囡咁好彩入倒不用擔心小朋友讀書辛苦啦, 我大囡由小一至而家中學, 人人問佢都話唔辛苦, 介唔介意話我知妳囡囡讀邊間幼稚園呀?

原帖由 DabyHou 於 11-6-14 14:55 發表

Hi Zita ma ma,

Thanks very much ar.......

原帖由 lola2008 於 11-6-14 18:04 發表
放心,p1 唔會太深,上堂留心嘅話,基本上都讀咗7、8 成書,但老師好嚴,會罰同學,又要求好高,寫字唔標準、唔靚,要改,如果默書的改正,改錯咗會再扣默書分,再錯再扣,阿囡開始時都中過招,不過功課唔多,仲有D時間睇電視,呢樣就最啱我口味:fu ...

我唔係 old girl,只是大女+宗教分
聽妳講功課唔多都放心D,但老師好嚴咁亞女死梗,佢而家又hea又free,希望佢適應到。

原帖由 lkf_leung 於 11-6-14 22:02 發表
DabyHou,

我都想知妳囡囡係咪第1 round以20分入倒呢? 又點後補入呢? 咁第1 round睇放榜時有冇人20分抽倒呢?  妳囡囡咁好彩入倒不用擔心小朋友讀書辛苦啦, 我大囡由小一至而家中學, 人人問佢都話唔辛苦, 介唔介意話 ...

第1 round 放榜時,佢榜上無名,幾日後,學校來電話有位問我讀唔讀,當時真有失而復得的感覺,心情很久都未能平伏。

想請問升中的百份比大概有幾多呢?本來囡囡讀spk直上會輕鬆D,但佢堅持要讀呢間,令我有D擔心。

原來會有"後補20分"... 又識多樣嘢嘞...

恭喜您!

原帖由 DabyHou 於 11-6-15 01:32 發表

第1 round 放榜時,佢榜上無名,幾日後,學校來電話有位問我讀唔讀,當時真有失而復得的感覺,心情很久都未能平伏。

想請問升中的百份比大概有幾多呢?本來囡囡讀spk直上會輕鬆D,但佢堅持要讀呢間,令我有D擔心。 ...

lola~~~~

聽D高年班家長講P.3 課程會深好多... 今個暑假唔好掛住玩.. 小心....

原帖由 lola2008 於 11-6-14 18:09 發表
原來都好多 mami 要顧兩件,我e+ 係未放假,先擔心,成日震騰騰

It seems kids from famous kindergarden have high chances.....don't you agree?

I read this forum serveral years, it seems that 20 Marks success girl are all from popular kinder....

原帖由 DabyHou 於 11-6-15 01:32 發表

想請問升中的百份比大概有幾多呢?本來囡囡讀spk直上會輕鬆D,但佢堅持要讀呢間,令我有D擔心。 ...