用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 瑪利諾神父/黃埔宣道/聖保祿天主教?
樓主: yutung
go

瑪利諾神父/黃埔宣道/聖保祿天主教? [複製鏈接]

原帖由 marcella 於 11-6-10 10:07 發表
st. paul 校車唔去新界九龍, 我問過nanny bus如青衣去返學要大約1.5小時,回家要1小時多d, 真係好遠同好耐。不過美孚會近dd。

過海保母車不會只載一間學校的學生,上學可能去第二間學校先放下學生或放學時再去第二間接學生,時間自然耽誤得多.如果你自己住得較偏遠,中途可能還需要轉第二輛車.
如果碰到測試.考試早放,因每間學校日期不同,放學路線還會有小小的變更.幸運的話可以比平常早回家,但通常是晚的居多.
如果有心唸,建議搬到港島去(有時港島區的同學回到家,吃完飯,打電話來了,女兒還遊緊車河).
抑或人力.時間許可的話,自己接送.或者只送上學一程(可以比搭保母車晚三十分鐘出門)

原帖由 lovelyaudrey 於 11-6-10 12:07 發表
HV 是指"維港灣"嗎??
我都係住奧運站, 對聖保祿天主教都好大興趣, 最頭痕就係交通...仲考慮緊..
去香港站轉車會唔會快D?
可否分享多點一上下課(出門及回家)時間, 謝! ...

不確定香港站附近是否有校車接駁?如果從香港站走到中環站搭MTR至銅鑼灣,也得走一段距離.
二年前問過某保母車,過紅隧最方便的地區(上學尾站,放學頭站)是九龍站.尖沙咀.佐敦.何文田,黃埔一帶.

原帖由 B.B.Mother 於 11-6-11 13:09 發表

不確定香港站附近是否有校車接駁?如果從香港站走到中環站搭MTR至銅鑼灣,也得走一段距離.
二年前問過某保母車,過紅隧最方便的地區(上學尾站,放學頭站)是九龍站.尖沙咀.佐敦.何文田,黃埔一帶. ...

通常校巴走線(各校)由西區東行都會經干諾道中或德輔道中,一定會有站在中環,香港站最多行兩步,不成問題.搭官方校車就算塞車遲咗,都不會計遲到.朝朝都有不少人搭東涌線過港島返學.

多謝各位熱心st. paul媽咪的回覆及建議, 雖然我好心儀這間學校, 但我因住得太遠而要打消報讀這間咁好的學校,真係好可惜。

原帖由 marcella 於 11-6-11 18:32 發表
多謝各位熱心st. paul媽咪的回覆及建議, 雖然我好心儀這間學校, 但我因住得太遠而要打消報讀這間咁好的學校,真係好可惜。

咁你係咪揀返荃灣葵青區ah?

因有20分, 但葵青同荃灣的天主教並不太突出, 我可能會抽聖家或瑪利諾神父。現在很煩, 因為我這半年者都只心儀st. paul.  但真的是太遠, 咁早搭車老公十分反對。

原帖由 marcella 於 11-6-11 18:57 發表
因有20分, 但葵青同荃灣的天主教並不太突出, 我可能會抽聖家或瑪利諾神父。現在很煩, 因為我這半年者都只心儀st. paul.  但真的是太遠, 咁早搭車老公十分反對。 ...

咁我鍾意聖家多d.

原帖由 redkoni 於 11-6-11 19:12 發表

咁我鍾意聖家多d.

雖然遠,我都係鍾意Sp.Paul's多好多.

原帖由 B.B.Mother 於 11-6-11 21:32 發表

我都係鍾意SPPCS多d,不過佢話巳放棄咗St. Paul's,想揀瑪利諾神父或聖家.

原帖由 B.B.Mother 於 11-6-11 21:32 發表

聽到大家聽完個簡介會都話marynol唔係幾好, 可唔可以pm我知有咩問題 麻煩大家

我覺得個簡介會無問題喎!我聽咗2年, 都present得幾好呀!個校長好老實, 我都feel到佢對統一派位的無奈(不能選學生), 所以強調叩門時會著重考生的能力.

醒目開學勳章

回覆 32# YongXin 的文章

原來係Happy Valley~ 謝謝回覆
住跑馬地D時間都好似只係剛好....唉...唔通真係要搬...

any parents from Lai Chi Kok / Mei Fu /Tsuen Wan can share that when will your daughters get on and get off from nanny bus? are  they tired ? what will they do at nanny bus?  sleep?

yutung, Please check PM.

原帖由 yutung 於 11-6-13 08:35 發表
any parents from Lai Chi Kok / Mei Fu /Tsuen Wan can share that when will your daughters get on and get off from nanny bus? are  they tired ? what will they do at nanny bus?  sleep?

homemama:

I also want to know, can you please PM me ?

回復 55# sonsonc 的帖子

sonsonc, please check pm

醒目開學勳章

回覆 54# homemama 的文章

homemama, may I share the information?

回復 57# lovelyaudrey 的帖子

sure, please check pm.  I can only share the information about the nanny bus from mei foo/tsuen wan to school.

原帖由 homemama 於 11-6-14 11:23 發表
sure, please check pm.  I can only share the information about the nanny bus from mei foo/tsuen wan to school.

Please also pm me.  I also want to know from Tsuen Wan to school.  Thanks a lot.

原帖由 w_y 於 11-6-10 11:10 發表
乜你同我一樣睇法. 我係2 年前去簡介會. 見過佢套女生校服, 我心涼左半截, 聽埋簡介會, 之後就決定搬港島讀女校, 即使我仲有位弟弟跟尾.   
我都好鍾意聖保祿天主教, D 女仔真係好乖又勤力, 只可惜"間條式"  ...

對不起,我攪不清楚。抵抽指瑪小?但20分收唔晒?你和愛愛地球認為簡介會有乜唔妥? Thanks for sharing.
‹ 上一主題|下一主題