用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 各位考優才家長你地收到信未 ??
樓主: goofykero
go

各位考優才家長你地收到信未 ??

我都有答番老師講希望有機會再見面!
原帖由 SumSumBB 於 11-6-22 16:27 發表

老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=2115當年無同我地講希望有機會見我地的小朋友,係我地主動同老師講希望有機會再見面! ...

我懷疑女仔同男仔考的不一樣,我女話冇lego只有砌拼圖而且聽男同學仔話有考數學,我女又話無
原帖由 bb@wonderland 於 11-6-22 20:53 發表
請問各位已教既家長, 玩LEGO, 係大塊LEGO - Duplo, 抑或 Lego (細塊) 呢?

妳仔仔係咪讀x諾幼稚園?我女曾讀過幾個月
原帖由 roccolamar 於 11-6-22 16:31 發表
播道是有宗教背景,學生很有禮貌,這是我喜歡的原因,但始終語文方面優才優勝很多。優才是band 1c,播道是 band 2左右。

醒目開學勳章

原帖由 kitty23205 於 11-6-22 22:41 發表
我懷疑女仔同男仔考的不一樣,我女話冇lego只有砌拼圖而且聽男同學仔話有考數學,我女又話無

以前有傳你填唔同強項,就會問唔同問題,但唔知係唔係真!?

我仔仔現在P.1,當年小朋友和家長是分開面試的。流程:在禮堂集合後,小朋友先由老師帶上課室面試,家長則由另外的老師帶領參觀學校及個別面試,大家(小朋友和家長)差不多時間完成所有程序。

家長部份: 會問申請表那幾題問題,有機會指定Daddy答。老師們很友善,氣氛輕鬆,最重要是表達出對子女和優才的認識,以及入讀的誠意。

阿仔部份
根據阿仔的報導,他上課室後首先進行的是小组遊戲:
1/玩音樂椅,阿仔話每次會有小朋友無櫈仔坐,輸了要表演;
2/再分小组跟其他小朋友合作用積木玩「鬥砌得高」遊戲。

然後去第二個課室進行個人遊戲
1) 首先玩認中文字遊戲,大約6題;
2) 英文看圖問答遊戲,阿仔話圖畫是黑白的,大約6題;
3) 然後是數字填充遊戲,其中一題:

( ___, 45,____,55,60) ;
4) 用七巧板砌出三角形;
5) 老師再問了些個人問題,和問阿仔今天是幾月幾日....

第三部分:落草地和外藉老師玩體能遊戲!

記得阿仔那组有男有女的,阿仔無畫圖畫,但同年聽過有女仔要畫畫!

回復 1# SumSumBB 的帖子

thank you!
我記得報名表有填優點(即係强項?)

Why do U like GT college?

Can GT student enter traditional secondary school after P.6? Is GT college (secondary) band 1?

係呀,我仔仔是在比諾讀,你女女轉左邊間?真係好很多嗎?

我仔仔現在都讀得好開心。而這幾天3號風球都可以照返學,請小了很多假,令我特別喜歡比諾,特別現時係唔係都掛3號風球!

in 優才時老師無同我講希望下年見到我,因為問左3條問題己經夠鐘,但我覺得我答得唔錯,而我與我先生的背景及小兒的外向型性格應該幾大機會。所以我7月都應該不會去in港大同做後備,因他的中學部是在黃竹坑,我都是專心一意如萬一8月唔得就要啟動漫長的叩門戰了

原帖由 kitty23205 於 11-6-22 22:45 發表
妳仔仔係咪讀x諾幼稚園?我女曾讀過幾個月

其實喜唔喜歡優才,真的很視乎你的個人喜好。如果你個人理念與學校配合,又想小朋友讀得開心又buy優才的理念自然喜歡優才。但有些人喜歡名牌學校,如女拔或男拔收你小朋友,你會選他們還是優才?相信有很多人選女拔或男拔,但我會選優才,雖然女拔或男拔是band 1A而優才是band 1c。

小朋友年紀小,小學的選擇權很多時由家長決定,但如果到選中學時他們不喜歡這間學校而他們又有能力爭取到其他選擇,我會讓他們選的。

聽聞有些家長會在中一時轉去其他出名名校,例如皇x,因中學是睇成績的,讀得好都可以轉,而優才的語文能力都不錯。但聽聞會轉的都不是太多,因他們大部份都在優才讀得得開心,轉到名校會覺得壓力很大。

原帖由 melissaman 於 11-6-23 19:17 發表
Why do U like GT college?

Can GT student enter traditional secondary school after P.6? Is GT college (secondary) band 1?

我女N班就插班讀比諾到K1就去左SC,佢都讀得好開心,咁希望妳仔仔有機會同我女同次做到同學仔,另想請教通常學校較喜歡咩背景的父母?
原帖由 roccolamar 於 11-6-23 22:53 發表
係呀,我仔仔是在比諾讀,你女女轉左邊間?真係好很多嗎?

我仔仔現在都讀得好開心。而這幾天3號風球都可以照返學,請小了很多假,令我特別喜歡比諾,特別現時係唔係都掛3號風球!

in 優才時老師無同我講希望下年見到我,因為問左3條 ...

原帖由 roccolamar 於 11-6-23 23:02 發表
相信有很多人選女拔或男拔,但我會選優才

me too!!

雖然係band 1學校, 但壓力太大了, 呢o的學校太注重校譽了, 我不太喜歡! 所以亦唔會報!

你所說的父母背景, 是什麼呢???

似乎你好有信心優才會收你個小朋友喎!

其實填報名表時,家長一欄要填學歷、職業及其他專業等,而這些資料並非所有學校都會要你填,都應該可以聯想到,學校除了選一些聰明伶俐的小朋友外,亦都非常重視選擇家長的質素。所以如果父母學歷都高又有專業資格,相對來說機會應會高些。但2006年是8選1,現在是15選1,而現在的學歷普遍提高,所以現在競爭是很大的。

但我非常認同這間學校的理念,又想小朋友讀得開心,所以我會努力。如果8月沒有預期的好結果,哈哈,以我難
纏的性格,到時我會開動1.5年不停的叩門行動直至打動學校為止 。不過我當然希望8月順順利利,免卻不必要的煩惱!

原帖由 ChristieMing 於 11-6-24 15:43 發表

me too!!

雖然係band 1學校, 但壓力太大了, 呢o的學校太注重校譽了, 我不太喜歡! 所以亦唔會報!

你所說的父母背景, 是什麼呢???

似乎你好有信心優才會收你個小朋友喎! ...

醒目開學勳章

原帖由 roccolamar 於 11-6-23 23:02 發表
其實喜唔喜歡優才,真的很視乎你的個人喜好。如果你個人理念與學校配合,又想小朋友讀得開心又buy優才的理念自然喜歡優才。但有些人喜歡名牌學校,如女拔或男拔收你小朋友,你會選他們還是優才?相信有很多人選女拔或男拔,但我 ...

英雄所見略同!

醒目開學勳章

原帖由 kitty23205 於 11-6-24 13:26 發表
我女N班就插班讀比諾到K1就去左SC,佢都讀得好開心,咁希望妳仔仔有機會同我女同次做到同學仔,另想請教通常學校較喜歡咩背景的父母?

我囝囝那班至少有4個是你囡囡的師兄師姐!

SC是英文幼稚園,通常讀SC都會喜歡直資或名牌小學。我也曾考慮小朋友讀SC或英文幼稚園,但商量過後覺得中文比英文難很多,我先生想仔仔接觸多些中文及普通話,所以幼稚園選了傳統幼稚園。

原帖由 SumSumBB 於 11-6-24 18:48 發表

我囝囝那班至少有4個是你囡囡的師兄師姐!

咁希望8月順順利利可以做到你小朋友的師弟

原帖由 SumSumBB 於 11-6-24 18:47 發表

英雄所見略同!

原帖由 kitty23205 於 11-6-22 22:41 發表

My girl also played Lego during interview. I think all are the same for all kids.

回復 1# Kangaroo 的帖子

可能我女做唔切咁多野
所以冇糖派

回復 5# SumSumBB 的帖子

SC多學生嘛
如果我女都入到就好

原帖由 roccolamar 於 11-6-24 17:21 發表
其實填報名表時,家長一欄要填學歷、職業及其他專業等,而這些資料並非所有學校都會要你填,都應該可以聯想到,學校除了選一些聰明伶俐的小朋友外,亦都非常重視選擇家長的質素。所以如果父母學歷都高又有專業資格,相對來說機會 ...

如你所言屬實, 睇怕父母背景一欄, 我地已經輪晒了.....

唯獨是我有一棵教養好子女o既心, 放棄工作全心全意照顧兩個仔, 原來這個並沒有帶來優勢呢!

回復 99# ChristieMing 的帖子

千萬唔好甘快放棄,我同先生都唔係專業人士。舊年我們事前都無參加面試雞精班,但在第1輪面試中,小兒都能順利入到。或者相對專業人士我們在學識上未必親自教受到小朋友太多,但一個小朋友除左學術上外,禮貌/品行/責任心及習慣都好重要的。