用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 各位考優才家長你地收到信未 ??
樓主: goofykero
go

各位考優才家長你地收到信未 ?? [複製鏈接]

回復 2# joanray 的帖子

我1:45去到2:45走

Yes, they are very efficient. You can finish within 1 hour.

我都覺得學校安排面試的流程真係順暢喎, 最值得讚賞係報名費唔使收,回郵信封唔使交,學校連郵費都要倒貼, 最好就係走之前每位小朋友都收到一個出奇蛋都要幾蚊雞喇, 學校真係唔話得囉!

咁請問小朋友係 interview 時會考佢地咩野呢 ??

回復 44# candykiki123 的帖子

我仔仔話玩lego同畫左張畫俾老師,老師仲問佢d英文,佢話佢一邊答老師一邊點頭,但都唔知佢係咪答對,因我無操過佢英文,穿著亦非常普通,我無同佢講面試,只說同小朋友玩。而我都穿得好普通隨意 - 牛仔褲+翻版洞洞鞋,見到其他家長白shirt+呔+西褲...感覺好像causal左d ops:" />

完全同意
原帖由 Queenielam88 於 11-6-20 09:34 發表
我都覺得學校安排面試的流程真係順暢喎, 最值得讚賞係報名費唔使收,回郵信封唔使交,學校連郵費都要倒貼, 最好就係走之前每位小朋友都收到一個出奇蛋都要幾蚊雞喇, 學校真係唔話得囉! ...

畫張心意卡俾x老師要寫出個姓同寫出3個字的英文
原帖由 roccolamar 於 11-6-20 13:41 發表
我仔仔話玩lego同畫左張畫俾老師,老師仲問佢d英文,佢話佢一邊答老師一邊點頭,但都唔知佢係咪答對,因我無操過佢英文,穿著亦非常普通,我無同佢講面試,只說同小朋友玩。而我都穿得好普通隨意 - 牛仔褲+翻版洞洞鞋,見到其他家長 ...

原帖由 Queenielam88 於 11-6-20 09:34 發表
我都覺得學校安排面試的流程真係順暢喎, 最值得讚賞係報名費唔使收,回郵信封唔使交,學校連郵費都要倒貼, 最好就係走之前每位小朋友都收到一個出奇蛋都要幾蚊雞喇, 學校真係唔話得囉! ...

yes, agree!!
我地都好意外, 佢報名費一蚊都唔收, 郵費仲要倒貼, 又送禮物呢!

原帖由 kitty23205 於 11-6-20 15:47 發表
畫張心意卡俾x老師要寫出個姓同寫出3個字的英文

哦?? 原來有寫英文詞語呀!
皓皓冇講呢! 我一陣又問下佢先。

原帖由 roccolamar 於 11-6-20 13:41 發表
我仔仔話玩lego同畫左張畫俾老師,老師仲問佢d英文,佢話佢一邊答老師一邊點頭,但都唔知佢係咪答對,因我無操過佢英文,穿著亦非常普通,我無同佢講面試,只說同小朋友玩。而我都穿得好普通隨意 - 牛仔褲+翻版洞洞鞋,見到其他家長 ...

我尋日見有個家長穿牛仔短褲+tee+涼鞋, 是你嗎?

我仔話無劃畫喔,只系認中文字,寫中文字,同睇圖睇字讀左句英文就無了喔

乜原來有人咁激仲casual 過我- 牛仔短褲?  

我是普通cutting 上衣+牛仔長褲+涼鞋,我見我前面個家長著高踭鞋,好似飲咁高貴,我先生普通花shirt+卡其長褲+涼鞋,前面家長個先生--白shirt+領呔+黑褲+閃閃令黑鞋;佢仔仔著得好smart好有英國feel的貴族子弟,感覺我仔仔及我們全家都好平民feel。

果時心想,死火,好似隨意左小小,但面試只有短短10分鐘,心想可能無人留意我著牛仔褲同涼鞋,不過答問題果part我是有信心的,只是最重要的仔仔果part就控制唔到。

你是邊日interview的?會唔會就係我前面的高貴家長?

原帖由 ChristieMing 於 11-6-20 15:54 發表

我尋日見有個家長穿牛仔短褲+tee+涼鞋, 是你嗎?

原來果位太太係你呀,你地全家真係好高貴好smart,你行係我前面時,我先生仲話我應該學下人地尊重下個interview,唔好咁causal。 我無見到有女仔同老師對答,你是否指講故事?但好似果part唔計分!

其實依人事部守則,穿得smart應會加分,我除非你仔仔in時好失準,否則應該機會幾大。Anyway, 大家努力!希望大家都有好消息!

原帖由 靚太太 於 11-6-20 17:50 發表
Roccolamar:我想你講個位所謂高貴的人物,可能係我地這一家,其實唔洗太介意,我覺得interview 始終都係睇小朋友表現為準見家長只係佔小小分數,同埋我反而見到好多小朋友好smart特別係有位女仔同外國人老師對答得好好!同埋好 ...

小女現正在GT讀G1, 我諗學校最concern係家長是否認同學校嘅教育理念, 及是否有誠意, 真係好想入去讀, 相對interview嘅衣著,我諗都未必係最重要,祝各位小朋友都有好消息。

原帖由 roccolamar 於 11-6-20 17:17 發表
乜原來有人咁激仲casual 過我- 牛仔短褲?  

我是普通cutting 上衣+牛仔長褲+涼鞋,我見我前面個家長著高踭鞋,好似飲咁高貴,我先生普通花shirt+卡其長褲+涼鞋,前面家長個先生--白shirt+領呔+黑褲+閃閃令黑鞋;佢 ...

佢o係我前面, 我見到佢咁著, 都有少少打o左個突, 好似街坊裝咁.....

但我都冇著得好高貴, 只係一條黑色長褲, 加件斯文o的o既衫而已!!

我見唔少人都係著牛仔長褲, 反而好少人打呔著西裝喎!

原帖由 wingwingcat 於 11-6-20 22:10 發表
小女現正在GT讀G1, 我諗學校最concern係家長是否認同學校嘅教育理念, 及是否有誠意, 真係好想入去讀, 相對interview嘅衣著,我諗都未必係最重要,祝各位小朋友都有好消息。 ...

你小朋友是否好smart o個種???
因老公話收到風, 優才鍾意收o的另類o既小朋友(例如有某方面好突出, 但未必係乖乖坐定定o個種)。

原帖由 windytiu 於 11-6-20 16:32 發表
我仔話無劃畫喔,只系認中文字,寫中文字,同睇圖睇字讀左句英文就無了喔

我仔仔都話冇劃畫! 只係要佢寫一個中文字, 另外串一個英文生字。
‹ 上一主題|下一主題