用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 代友呼籲, 請各位快點作出決定, 並寫信到學校放棄學位 ...
樓主: w_y
go

代友呼籲, 請各位快點作出決定, 並寫信到學校放棄學位 [複製鏈接]

原帖由 ac119 於 11-6-11 14:41 發表
大把呢的人,唔到最後一刻,都唔會做決定。如果是一線學校還好,唔憂冇學生;若果是二,三線學校就麻烦,未必短時間內搵到學生補上!

辦二,三線學校就係咁慘,做得辛苦,又吃力不討好,學生成績唔好,家長就賴學校唔掂...都係收番埋兩句..

請各位快點作出決定, 並寫信到學校放棄學位.

幫吓手推.

PUSH

請問那位男拔已經收咗,仲去英華in,英華又收咗的cckg仔的家長,考慮成點呀,知你嗰仔好叻啦,可以放番唔要嘅位出嚟嗎?。並且叫你嗰仔唔好再問我個仔男拔有冇收佢!你嗰仔都咁自豪男拔收咗佢,就唔好仲去考英華啦,仲要hold位到而家。

謝謝大家.

我朋友除左派到俾佢果間, 只有 wait 緊一間私校, 同叩緊幾間門. 間私校早幾日收左大訂...相信要放位的都應該 no show, 除非之後有更佳 offer.

音樂椅遊戲, 而家至係戲肉. 希望大家都可以安安樂樂坐定過暑假.

原帖由 dandau 於 11-6-14 19:08 發表
請問那位男拔已經收咗,仲去英華in,英華又收咗的cckg仔的家長,考慮成點呀,知你嗰仔好叻啦,可以放番唔要嘅位出嚟嗎?。並且叫你嗰仔唔好再問我個仔男拔有冇收佢!你嗰仔都咁自豪男拔收咗佢,就唔好仲去考英華啦,仲要hold位到而家。 ...
乜真係有啲咁無聊嘅人?小心有報應呀。

We have released our offers asap already, as we don't want to hold up other anxious parents. We know that some parents are actually holding on to 2 or more DSS offers (eg Ying Wa & St Paul Boys) until they are asked to pay the school fees in mid-June / early July (even when they have already made their choice long ago).   

I just hope that all parents could be more considerate and release their quota to others on the waiting list.

I am about to inform 聖保祿天主教 that the place allotted to my daughter can be released to someone else.

Good luck and God bless.

回覆 5# Charlotte_mom 的文章

嘩!眞係好辦法喎,都係第一次聽。我都想...不過我"零"校在手全部waiting!大抽獎抽到第尾志願!希望呢啲自私行為唔好禍延下一代...係佢自己嘅下一代同別人的下一代!快些放位幫幫忙。

接近尾聲?

醒目開學勳章

push!push!

回覆 9# w_y 的文章

想問下,你朋友有好消息味?

謝謝關心.  
朋友結果等到校方某日上午大訂之後, 中午打去求位攪掂左. 誠意真係幾重要呀

回復 35# w_y 的帖子

請問係官津定私小直資?

回覆 36# ssskwan 的文章

i want to know which school too

5/Jun 已放番宣道個位出嚟!

到了今時今日, 仍然見到有人「1234」567,仲未知道要揀乜;又有小朋友係孖既揸唔定主意,一hold就hold兩個位,令其他人乾著急,真的感到很憤怒。

醒目開學勳章

回復 24# dandau 的帖子

甘衰格:;pppp:
‹ 上一主題|下一主題