用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 代友呼籲, 請各位快點作出決定, 並寫信到學校放棄學位 ...
go

代友呼籲, 請各位快點作出決定, 並寫信到學校放棄學位

有私校Backup, 又中左官津或考上直資的家長, 請你們盡快寫信回校放棄學位. 我眼見朋友等住個私校位救命架. 謝謝!!

原帖由 w_y 於 11-6-9 09:17 發表
有私校Backup, 又中左官津或考上直資的家長, 請你們盡快寫信回校放棄學位. 我眼見朋友等住個私校位救命架. 謝謝!!

你有你呼籲,但仍有不少人會諗到最後一秒!

我覆左私小會放棄,放返個位出來la

呢點我明. 我講緊係已有決定的家長. 有些根本係無諗過要寫信, 等到註冊落大訂唔見影, 學校call 至話唔讀.

原帖由 redkoni 於 11-6-9 09:40 發表

你有你呼籲,但仍有不少人會諗到最後一秒!

醒目開學勳章 王國長老

我聽過有D係衰格(對吾住, 但我真係覺得衰格)到, 一路返A校一路同B校請病假, 睇下對唔對路再決定

原帖由 w_y 於 11-6-9 09:51 AM 發表
呢點我明. 我講緊係已有決定的家長. 有些根本係無諗過要寫信, 等到註冊落大訂唔見影, 學校call 至話唔讀.

原帖由 Charlotte_mom 於 11-6-9 09:57 發表
我聽過有D係衰格(對吾住, 但我真係覺得衰格)到, 一路返A校一路同B校請病假, 睇下對唔對路再決定

呢d ge子女真可憐,又無得揀過父母,希望子女懂事家教番佢地父母.

寫左信, 寄左了.
大家加油!!

Just withdraw the offer by Maryknoll.  Hope I will not regret.
For the younger sister, need to play the P1 application game again next year, God bless !

原帖由 ac119 於 11-6-9 12:55 發表
Just withdraw the offer by Maryknoll.  Hope I will not regret.
For the younger sister, need to play the P1 application game again next year, God bless !

女拔魅力始終沒法擋,Good luck to your two girls!

已放番宣道個位出嚟!

Same here!  We decide to take KTS, and have released the seats at APS and St. Jo (KT)

原帖由 crystalwsm 於 11-6-9 13:25 發表
已放番宣道個位出嚟!

Thanks. Wish all parents good luck !  God Bless !

原帖由 redkoni 於 11-6-9 13:17 發表

女拔魅力始終沒法擋,Good luck to your two girls!

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 11-6-9 09:57 發表
咁都得!

Why not.........this is life.......lifes in HK
原帖由 QQLAU 於 11-6-9 19:43 發表
咁都得!

回復 10# Charlotte_mom 的帖子

咁都得?番兩間嘅風氣延到小學,太離譜啦啩!

我同你嘅選擇一樣,揀咗KTS

原帖由 chanfamily 於 11-6-9 14:01 發表
Same here!  We decide to take KTS, and have released the seats at APS and St. Jo (KT)

原帖由 icbb1230 於 11-6-9 22:34 發表
咁都得?番兩間嘅風氣延到小學,太離譜啦啩!

我個仔都有同學用兩間幼稚園自製全日制都係咁啦。

幫手推一推!
今日去落大訂,仲有人未諗掂,仲響度諗緊A好定B好,於是去我地間學校只係交學費,其他唔攪住喎。七月迎新日已經要著校服返校,佢諗左成5個月都未決定到,唔通過埋呢個月就會諗得通???兩間都係男女私校,由報考到依家都大半年喇,真係咁諗唔通???定係想開學後兩邊返吓,睇吓點呢???
你有錢交學費係叻,你交左學費令學校收唔到備取生,又令D備取生要9月開學先收電話,買書,做校服...
如果呢D自私行為教左落小朋友度,第日自己老左可能要承擔返架!!唉!!

大把呢的人,唔到最後一刻,都唔會做決定。如果是一線學校還好,唔憂冇學生;若果是二,三線學校就麻烦,未必短時間內搵到學生補上!