用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 細個時自傾,大個會點?
樓主: wong503041
go

細個時自傾,大個會點? [複製鏈接]

我個仔而家3歲多, 係舊年8月左右發覺佢開始有問題EG,唔講野, 唔望人, 同人玩會咬人,
比左佢番私人S位大半年, 講到簡單短句, 開始同同輩玩, 老師提議佢可以番出去D幼稚園, 而家佢就番緊N班, 9月會番I位都係個間幼稚園, 而家我仲有比私人ST佢上, 都係抱住希望佢大D就會好D既心態.....

CAC醫生都唔肯確定佢係唔係A, 張個波拋比精神科處理,而家仲排緊, 不過係唔係都好, 我地都會一樣咁愛佢 :

大家一齊ADD OIL !!!!!!!!!!

原帖由 wcbaby 於 11-6-28 11:45 發表
我個仔而家3歲多, 係舊年8月左右發覺佢開始有問題EG,唔講野, 唔望人, 同人玩會咬人,
比左佢番私人S位大半年, 講到簡單短句, 開始同同輩玩, 老師提議佢可以番出去D幼稚園, 而家佢就番緊N班, 9月會番I位都係個間幼稚 ...

我個囡2.5歲評估左有自閉傾向, e+返緊普通學校N1, 老師都有投訴亞囡咬人, 都唔知點做好?
可否告訴我你囝囝返邊間私人S位? 讀成點? Thanks!

我囝囝今年升k2,語言和認知沒問題,但非常固執,脾氣很大,成日明知故問,要你答佢,又會鸚鵡話,社交差,唔乜睬人,坐唔定,陌生人望住佢會警。請問應該上什麼training啱佢?謝謝!

purplechung,

你女女講野點AR, 我覺得係因為佢表達唔到先去用咬人來處理, 仔仔而家少左好多, 但間唔中都有1,2次老師打黎, 佢講野同表達都遲人地半年-9個月, 好多野都唔識表達, 行為就自然差啦....

佢之前係番耀能...

lokjoan,

你仔仔番緊k2, 有無排緊i位e位呀???

原帖由 wcbaby 於 11-7-13 10:37 發表

你女女講野點AR, 我覺得係因為佢表達唔到先去用咬人來處理, 仔仔而家少左好多, 但間唔中都有1,2次老師打黎, 佢講野同表達都遲人地半年-9個月, 好多野都唔識表達, 行為就自然差啦....

佢之前係番耀能. ...

亞囡只係肯講bye, thankyou.  
爸爸, 媽媽, 大小便都未肯講, 鐘意自己玩, 唔望人 ... ...
耀能一個月都唔平, 唔知點解政府唔興建多d呢類學校幫助下有需要既小朋友, 等佢地可以快d追返d進度.
妳咁快排到位啦! 社工話要等一年, 亞囡評估完都要去排精神科, 都係等一年, 應該係用黎做統計紀錄, 津貼就批左3年.

佢入耀能之前係唔肯講野架, 入左去之後, 開始有少許句子, 所以我都覺得幫到佢........
佢係舊年排i位, 黎緊會入i位幼稚園k1喇, 而家佢仲有上緊st........

btw精神科都係排到出年要有得睇.....

回復 3# wcbaby 的帖子

今年派到i位,嚟緊八月返學,但擔心i位無乜用,因為一個老師要對咁多學生。

lokjoan

擔心實有架喇, 到時睇情況再見步行步啦

add oil!!!!!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題