用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 「嬴在起跑線」呢句野有冇問題?
樓主: evianh2o
go

「嬴在起跑線」呢句野有冇問題? [複製鏈接]

双儿,

我都唔钟意Rolex, 但这牌子的俵可以戴足二十年送去档舖, 重有钱赚.
一般顾客可拿是公价的八二至八八折, 以款式的受欢迎程度而定. 其他买名俵的折扣愈多,愈是证明无保值能力.

不過我多數係shopping到攰,貪小便宜入去嘆杯茶或咖啡,兼過手癮帶吓虛榮一番而矣
! 证明你出街都有番咁上下行头’, 我日常穿运动服和便服, 多行书店和超市, 超有钱女友都唔会系shopaholic, 为免被白眼’, 我情愿用二十八Starbuck买杯咖啡饮好D.

我老公又唔係investment banker,蚊蚊咬開都有血有汗
绝对恭喜你! 老公是 investment banker 的女人好惨, 年轻时似守寡, 丈夫是永运的出差, 一个月不超过五天在家吃晚饭, 留低三个到四个六岁以下的BB让你自己搅掂. 仲有好多秘书和女同事唔记得你丈夫是married man. 然后约四十岁被逼退休, 虽然生活没成大问题, 但无业的四十岁男人好消沈, 太太随时要当终身治疗师.
真是极高EQ的女人才顶得住.

原帖由 雙儿 於 11-6-17 22:26 發表

估唔到喺教育王國都可以傾買表。嘩, annie,我老公又唔係investment banker,蚊蚊咬開都有血有汗!唔講價勢係假。一隻柏德菲臘,多2%折扣就夠成家人就可豪擦一餐了。不過我多數係shopping到攰,貪小便宜入去嘆杯茶或咖啡,兼 ...

回復 22# ANChan59 的帖子

Anchan,

以你的教育功力而原意听小女子语无伦次, 我是受宠若惊了!  

刚好有些 investment banker 和医生 的太太朋友, 又上月因急症入了公立医院做手术, .听了一些实习医生的牢骚 ,有些感想佷想分享. 让我整理后即回复!

以令郎的态度, 可主动写信往各大行申请当暑期练习生, 大行透明度高, 是否取录的程序会公平点.  另十六岁以上可查询Matilda Hospital 申请当义工.  那边有较多外籍医师, 可能有另类得着.

annie

回復 62# annie40 的帖子

annie40

Thanks in advance for your info and inspiration.

I learnt a lot from different parents in BK, of course, I need to screen and double confirm with other info in public domain. Pls bear with me, I like to ask where is the reference, not impolite, just ensure I get the real picture.

I will pass on those info to him and let him try. The relevant volunteer works also count as CAS.

ANChan59
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

为免道听途说, 问得澈底是应该的.  只是有些是朋友的家庭生活, 有些是我的以女性出发点的个人感受, 很难证明来源的.  我还是私人回复你吧!

做医师或investment banker 也好, 对我来说是辛苦的高危工作, 如只想揾大钱, 失望机会甚高. 不是揾不到大钱, 而是容易忘记了真正的价值观,  然若孩子对此行业有兴趣和同时有崇高的使命感, 是社会之福矣! 我会是十分敬重和鼓励的.

原帖由 ANChan59 於 11-6-20 15:04 發表
annie40

Thanks in advance for your info and inspiration.

I learnt a lot from different parents in BK, of course, I need to screen and double confirm with other info in public domain. Pls bear with  ...

原帖由 awah112 於 11-6-20 15:45 發表

用專業知識去"貪".

問題系蔣小姐完全冇用專業知識去"貪". ......如果佢識用專業知識去"貪"個結果就唔止"貪"甘少,仲唔使臨老先俾人告到要入去踎啦......

回復 annie40 的帖子

Annie

你冇留意Starbucks坐滿多數喺後生仔女嗎(鬼例外)?多數都後好似我個女咁拎住張老豆幫佢增值嘅Starbucks卡找數。我早已過咗去公眾地方to see and to be seen嘅階段,喺人來人往嘅地方扮悠閒 is not my cup of coffee. 我係讀經濟嘅,喺香港呢個人均GDP遠低美國但俾貴過美國價錢飲杯紙杯裝嘅咖啡,咬住件同隔離美心西餅出自同一中央廚房,外形味道都難以分別,但價錢相差一大截嘅藍莓芝士餅,心裡實在難以平衡。Annie你可能係闊太,但未必好似雙如咁係精明消費嘅師奶仔。

女兒亦覺得一眾名店intimidating,但佢話跟著我就冇有怕,售貨員面口完全唔同,著往牛記笠記試完一大堆唔買都唔駛驚。

我老公後生都有獵頭揾佢傾份merchant bank嘅工(嗰時仲未有investment bank呢個字),我一句「你試--吓--呀--嗱。」搞掂。

仲有,我係典型自私自利師奶仔。SARS一役後,我點都唔會俾我個女做醫生。

雙儿附加版規適用於本文,即BK會齡少於一年或發帖數少於150者,恕不回應。

當您變成專業,根本就不需要名牌,你自己就係名牌, 一個專業人士講他專業的知識,李家成都未必知。  專業唔駛浦 (唔係investment banker 要social) ,唔飲酒,唔coffee,  OT 才要coffee撐住, 冇事冇幹咪啦, 專業單update 專業知識已夠忙,  update 遲D會影響工作, 後果自負,  仁心仁術電視劇是假!
原帖由 雙儿 於 11-6-20 16:14 發表
Annie

你冇留意Starbucks坐滿多數喺後生仔女嗎(鬼例外)?多數都後好似我個女咁拎住張老豆幫佢增值嘅Starbucks卡找數。我早已過咗去公眾地方to see and to be seen嘅階段,喺人來人往嘅地方扮悠閒 is not my cup of coff ...

回復 3# 雙儿 的帖子

双儿,

关于藍莓芝士餅, 好采你是女人, 如果是麻lue佬, 就非常的无情趣.  饮杯咖啡咋, 唔好咁大条道理, 再讲落去可能连 Starbuck 如可谋取暴利, 剥削农民都搬出来, 免费跟我上经济+环保课.

就凭你那句’to see and to be seen嘅階段’ , 我肯定你系女人, 无物男人会明白此种女人心态.  
‘喺人來人往嘅地方扮悠閒’是我二十年多前在Hotel coffee shop常做之事, 但嫁咗就无feel, 唔再需要D无谓attention 矣! 我当然唔系闊太, 常搭的交通公具之一是电车, $2.30 全程可以由西环搭到Shaukiwan. 交了些有钱好朋友, 但无个系闊太, 除却大屋名车, 生活比普通中产节俭, 当然如个喝杯starbuck coffee + 藍莓芝士餅, (今天已早午光顾各一次, 看免费报四份), 便疑似闊太, 是太抬举了!

仲有,我係典型自私自利師奶仔。SARS一役後,我點都唔會俾我個女做醫生
****有其母必有其女, 她做唔做醫生, 应该唔到你话事.  不过细侄女不想做, 我会等你讲句’ Hallelujah, 哈利路亞!

我想她出事主要原因係太貪。我估被發現的可能是冰山一角。以她的背景,為幾百萬就去冒險,好像不值。

原帖由 awah112 於 11-6-20 17:11 發表

蔣小姐那單, annie同MaryBrown講得都有道理.

人性既"貪",但出事在用唔夠專業知識既人去"貪".

原帖由 annie40 於 11-6-21 18:14 發表
双儿,

关于藍莓芝士餅, 好采你是女人, 如果是麻lue佬, 就非常的无情趣.  饮杯咖啡咋, 唔好咁大条道理, 再讲落去可能连 Starbuck 如可谋取暴利, 剥削农民都搬出来, 免费跟我上经济+环保课.

Annie

冇辦法,鬼叫我係讀經濟嘅咩。雖然我係一個絕對蹩腳嘅經濟學生,但教育往往就係你唔記晒學過乜而重剩番嗰啲。

雙儿
雙儿附加版規適用於本文,即BK會齡少於一年或發帖數少於150者,恕不回應。

回復 1# 雙儿 的帖子

双儿,

两月前曾私人电邮托付你把以下书介紹给uncle,  未见会音, 现重复书名. 敬希转交.

Thanks!!!!!

书名: 不一样的自然疗法,  吴永志.

原帖由 annie40 於 11-6-21 18:14 發表
有其母必有其女, 她做唔做醫生, 应该唔到你话事.  

Annie

其實女兒早已當我係目不識丁嘅C9,淨係會聽我買嘢嘅意見。但我有殺手鐗,因女兒十分崇拜老公,直頭封咗佢做偶像。我只需老公閒話一句:「我中學時最憎chem,得個記字,無得點樣問點解。」冇咗chem,咁就絕咗佢後路。

當然女兒一直是中魚,想做醫生嘅風險實在不大,我女人仔多心啫。

雙儿

P.S. 你的口訊早已代傳,能入耳否就唔知咯。

双儿:

点解我个女和老公的行为似足你屋企的番版.  我个女年纪小时, 我跟她一起听Beethoven, Bach. 老公走过来问:重物 唔听任剑輝? 从此阿女就话交响乐好难听, 拒绝接收!

女儿十岁前我是她的fairy godmother, 今时今日爸爸是他的偶像. 爸爸教的, 物都接收洒!

annie

原帖由 雙儿 於 11-6-24 16:20 發表

Annie

其實女兒早已當我係目不識丁嘅C9,淨係會聽我買嘢嘅意見。但我有殺手鐗,因女兒十分崇拜老公,直頭封咗佢做偶像。我只需老公閒話一句:「我中學時最憎chem,得個記字,無得點樣問點解。」冇咗chem,咁就絕咗佢後路。

當 ...

原帖由 annie40 於 11-6-24 17:42 發表
双儿:

点解我个女和老公的行为似足你屋企的番版.  我个女年纪小时, 我跟她一起听Beethoven, Bach. 老公走过来问:重物 唔听任剑輝? 从此阿女就话交响乐好难听, 拒绝接收!

女儿十岁前我是她的fairy godmother, 今时 ...

Annie

Maybe we are just the same persons living in parallel worlds. 不過我並非出身大塘,高攀高攀。睇你寫出入嘅地方,我哋重應該係街坊添。

你講起唔再揸車嘅原因,同我的亦相似。十幾年前有次開車,唔知點解入咗後波,成個車尾撞到後面幢樓外牆個棚架,重撞到搖搖欲墜,上面重企咗三個開緊工嘅大佬,嚇到佢哋都唔敢鬧我住,猛咁叫我定啲嚟,唔好郁,爬落嚟叫我落車再慢慢將車駛開。自此老公同家婆就落咗禁制令,我就從此take the back seat,費事累人。

重有一樣,早排你留意H先生對鞋,我就留意佢套衫。佢身邊人鏡頭前個個細意打扮,重驚cleavage露得唔夠注目,而主人翁幾日幾個locations都係同一套衫,可見旁人心思。我睇到咁即刻向老公保証,若有日佢癱咗而有機會上鏡,我一定個個鐘頭幫佢換套衫,威過歌星登台,以表愛意。

雙儿

Annie40笑我斤斤計較Starbucks嘅價錢,但有時唔到你唔計。有女喺美國讀書先知原來留學生暑期回港喺蘭桂坊同酒店搞咗不少parties。在上海回來的那天晚上女兒就要趕赴一群留英學生喺蘭桂坊搞嘅party。當然呢啲party入場費唔低,據女兒說有錢剩就分分鐘係不少香港學生會周年經費嘅來源,或者入咗搞手嘅荷包。前天晚飯女兒講起這幾天留學生話題之一,就係一個喺加州南部一大學讀書嘅一個SPCC graduate 喺金鐘C酒店搞嘅一個 party,入場費四千六。係,你冇睇錯,係四千六。老公聽見差啲刀叉都跌咗。我就講,若我有仔話要去,一棍打死再說。女兒問打死點「再說」?好,就一棍打死先講。囑咐女兒,有錢仔識吓唔拘,但敗家仔就千奇咪掂。

回復 1# 雙儿 的帖子

双儿:

今天年青人的排场真是好折堕.  揾钱有几叻未必有人知, 洗钱天分却是一流.  其实洗费点只四千六, 出席此等场面, 置装费闲闲地五千到数万不等, set头的士用一千, 买几件名牌朱义盛亲ball 裙 用二千, 随便洗左一万三千元就識埋好多敗家仔. 真是浪费弹药. 好仔醒目仔点会留连ball 场咁stupid. 若要急功近利, 在ball 场 识有錢仔个老豆的机会会大好多. 回报快. 又实际.  

加州南部一大學?  听落有D 近似名牌.  做得名牌大学生, major 当然是making big money.  点会咁老亲任人锯, D搞手学生应该有D人脉, 点解唔识用脑开宗明义话此乃charity party.  向金鐘C酒店dump心喉, 要求五百大元全包, 入場費收足四千,其余三千五捐獻慈善團體.  仲要揾太子仔太子女的父母大力赞助.  把个project 搅得成功得体, 强过在大行实习百倍. 年轻人脸皮厚, 正是初生之犢不畏虎, 到处勸人捐钱都唔会欠人情债.

用超豪价开个party, 唔洗用脑, 小学生都办得来, 点解疑似名牌大学生都唔觉得低B左D, 咁有勇气去搅个ball来给我这等师奶取笑.  本人有时会大洗左D, 有D蠢, 但是洗自己的钱, 无欠人.

今天的孩子是被寵坏了, 用脑似乎是普遍性的弱项…….真失败!

annie

何先生是有咁奈风流, 就有咁奈xx! 见到D富豪有三四个太太, 就整定有今日.  六十几七十岁仲要生多几个, 都唔化给 又话送游艇,又话送鑚石, 真系好好笑.  孩子一出世, 未识喊, 就要做足准备代阿妈去同各房争寵, 做他的儿女是无得选. 条命苦过'梁天来' ,做他的女人一定要抱着做生意的心情, 有买有卖, 否则好快患精神病. 有钱都补唔返.

做我个女快快乐乐, 有阿爸阿妈永远爱惜, 无论精神或物质生活, 永远是最好的.

原帖由 雙儿 於 11-6-25 02:37 發表

Annie

Maybe we are just the same persons living in parallel worlds. 不過我並非出身大塘,高攀高攀。睇你寫出入嘅地方,我哋重應該係街坊添。

你講起唔再揸車嘅原因,同我的亦相似。十幾年前有次開車,唔知點解入咗 ...
‹ 上一主題|下一主題