用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 救世軍田家炳學校 有冇人入左田小呀?
樓主: 可愛的天使
go

有冇人入左田小呀? [複製鏈接]

原帖由 bobo2001 於 11-6-20 18:17 發表
睇完你地呢幾日的分享, 明白同感受到你地的矛盾同顧慮, 當初也有你地的矛盾心情, 但隨著過去四年的小學生活, 我可以同你地講, 我無後悔比阿囡入田小, 我想信阿囡將來大左, 也會好回味佢的小學生活, 因為真係既精彩,  ...

完全認同, 亦因為咁我先擇田小俾亞囡, 我覺得小朋友讀書好, 自信心係好緊要, 如要去到名校, 每年都墊住個底來上的話, 咩自信心都無晒, 重點會想返學讀書呢?小學唔想讀中學就更加唔駛講啦, 我個人認為係要搵一間適合自己小朋友性格嘅學校, 而唔係搵一間滿足我自己嘅學校俾我囡, 我囡連返適應課也很ENJOY, 所以我很有信心佢係田小會讀得好開心

原帖由 bobo2001 於 11-6-20 18:17 發表
睇完你地呢幾日的分享, 明白同感受到你地的矛盾同顧慮, 當初也有你地的矛盾心情, 但隨著過去四年的小學生活, 我可以同你地講, 我無後悔比阿囡入田小, 我想信阿囡將來大左, 也會好回味佢的小學生活, 因為真係既精彩,  ...
多謝你既分享, 我個仔仔上星期番田小佢都很開心, 佢自己話要番這間小學, 其他都不要. 我心裡都覺得這小學很適合亞仔. 希望佢一路都會讀得開心.

原帖由 可愛的天使 於 11-6-20 08:42 發表
咁我都打定輸數亞仔入唔到普通話班. 其實我一心都諗住讀架啦. 係佢爸爸唔想姐.

點解呀?
擔心課程程度淺?
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

回復 59# CarmanCheng 的帖子

吓....咁遲,叩門要2/7先知,咁買咗書既無得退喎,咪好晒錢!
YOYO囡~~17/11/05沙田威爾斯醫院出世....重0.82kg係早產bb~~ Cindy BB~13/11/06 PWH出世...重3.1kg~~

十分認同~~
我都係因為咁,我先擇田小俾亞囡,我覺得讀書的路好漫長,打好基礎先至最重要。

我相信我地既小朋友一定有好愉快的小學生活。

係呢,你地知唔知2/7,仲有無得買校服呀?

原帖由 sandy2008 於 11-6-21 06:27 發表

點解呀?
擔心課程程度淺?

因為佢覺得田小試班果日少左好多人去, 咁佢就話這校個個人都唔想讀所以唔去, 要佢個仔讀佢就唉唉唉. 我話少人重好可以多d時間照顧亞仔同埋老師校長好有愛心(聽bk媽咪講架), 我講好多次佢都唔聽, 剩係覺得唔好law. 都唔知要點解釋比佢聽......

原帖由 sandy2008 於 11-6-21 06:34 發表
吓....咁遲,叩門要2/7先知,咁買咗書既無得退喎,咪好晒錢!
我都唔理其他學校收唔收(更加多數都唔收), 亞仔話佢鐘意田小, 我都打算照入田小了.

原帖由 sandy2008 於 11-6-21 07:18 發表
係呢,你地知唔知2/7,仲有無得買校服呀?
有呀, 我問個副校長.

我都要係2/7買多套校服和體育服俾亞囡

原帖由 CarmanCheng 於 11-6-21 16:49 發表
我都要係2/7買多套校服和體育服俾亞囡

我估個日都幾多人會買校服...

原帖由 可愛的天使 於 11-6-21 10:04 發表
有呀, 我問個副校長.

THX~~

原帖由 lrxsam 於 11-6-23 09:06 發表

我估個日都幾多人會買校服...

係呀!

原帖由 可愛的天使 於 11-6-21 10:01 發表

因為佢覺得田小試班果日少左好多人去, 咁佢就話這校個個人都唔想讀所以唔去, 要佢個仔讀佢就唉唉唉. 我話少人重好可以多d時間照顧亞仔同埋老師校長好有愛心(聽bk媽咪講架), 我講好多次佢都唔聽, 剩係覺得唔好law.  ...

可能佢唔太了解這校先咁啫,慢慢就唔會咁諗o架啦!:D

少人試班,唔等於個個人都唔想讀所以唔去o架,我諗住自行報佢,我都無去開放日呀嗰d,我由k1已經留意田小(準備),去問讀梗既小朋友/家長呀,周圍收料咁,而且我係91年畢業舊校友 嗰時填鴨式程度都唔差,8-9樣功課 .....雖然和現在相距成20年呀 ,好多嘢都唔同晒....但我既分析o係....一間28年歷史的老牌小學要在沙田91校網仲可以開足4班小一,佢都有佢的實力O架,唔係好快比人殺校了(淘汰)。

原帖由 sandy2008 於 11-6-25 05:54 發表

可能佢唔太了解這校先咁啫,慢慢就唔會咁諗o架啦!:D

少人試班,唔等於個個人都唔想讀所以唔去o架,我諗住自行報佢,我都無去開放日呀嗰d,我由k1已經留意田小(準備),去問讀梗既小朋友/家長呀,周圍收料咁,而且我係91年 ...

唉! 同佢講左佢就話我多如喎! 不過算啦我今日都交左書溥費. 已成定局.

今日亞仔上完適應課後好開心, 話今日取了十四張貼紙, 老師話十張就可以取小禮物(仔仔話7月2日會派唔知係唔係), 但係我同佢講7月2日學校畢業禮所以去唔到, 佢唔開心話:咁我一早番田小取左份禮物先再去畢業禮. 我話唔得因為要一早番去幼稚園. 佢就超唔開心啦. 佢真係好麻煩.....

原帖由 可愛的天使 於 11-6-26 01:49 發表
今日亞仔上完適應課後好開心, 話今日取了十四張貼紙, 老師話十張就可以取小禮物(仔仔話7月2日會派唔知係唔係), 但係我同佢講7月2日學校畢業禮所以去唔到, 佢唔開心話:咁我一早番田小取左份禮物先再去畢業禮. 我話唔 ...

十四張貼紙, 我囡囡話做題目做好快先有咁多貼紙咋...佢得三張咋, Good Job!

原帖由 可愛的天使 於 11-6-26 01:35 發表

唉! 同佢講左佢就話我多如喎! 不過算啦我今日都交左書溥費. 已成定局.

阿囝讀又唔係佢讀..... 唯有當佢唱歌啦~~haha~

你地就好啦,囝囝囡囡上得咁開心,恨c我囡啦
佢噚日無得返呀,因為我囡間田幼要停課一星期,22日上午田小打電話嚟,叫我地田家炳幼稚園既小朋友暫停一次先,所以無得上課呀。

原帖由 sandy2008 於 11-6-27 03:36 發表
你地就好啦,囝囝囡囡上得咁開心,恨c我囡啦
佢噚日無得返呀,因為我囡間田幼要停課一星期,22日上午田小打電話嚟,叫我地田家炳幼稚園既小朋友暫停一次先,所以無得上課呀。 ...

唔緊要 7 月 2 日仲有... he...he...
‹ 上一主題|下一主題