用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 2011小一集合區: 多交流、指教和分享
go

2011小一集合區: 多交流、指教和分享

2011 入左協小的家長: 你們好呀!!

齊齊入左協小~~是幸運是緣份,日後更要是用功用心!! 大家加油!!!

明天是小一註冊日喇!!!

今日註冊了!!

原帖由 ChongChong28 於 11-6-7 12:41 發表
今日註冊了!!

ChongChong28:

我都註左冊la, 你地要唔要坐校車?我問過A5校車去黃埔要7:05am上車...

hugub

hihi hugub,

我o地行路5-8分鐘內到校,好彩近近地!!

你住黃埔? 好早呀!!

你囡囡會參加協恩暑期班嗎?

原帖由 ChongChong28 於 11-6-9 13:19 發表
hihi hugub,

我o地行路5-8分鐘內到校,好彩近近地!!

你住黃埔? 好早呀!!

你囡囡會參加協恩暑期班嗎?

Chongchong28:

我會參加故事認字班

Hugub

回復 5# hugub 的帖子

Same same arr...let's keep in touch!

希望我細囡會有機會同你地既囡囡同班啦!!

7月13日新生迎新日你地會去嗎?

琛琛:

你已經收到學校通知新生迎新日在7月13日舉行嗎? 什麼時間? 為什麼我還沒有收到學校通知?

原帖由 琛琛 於 11-6-10 10:17 發表

Hi, My girl will be p.1 in 2011 as well. Let's keep in touch.

BTW, where do you find the Heep Yunn Summer Course info? I receive nothing....

abbyliu,

前兩日收到學校寄來有關暑假班資料

ChingHinW,
我係睇我大囡本手冊, 知道今年在7月13日舉行, 上年都係咁上下時間舉行, 而在7月12日就好似係買書日 ^_^

琛琛:

可否分享一下協恩的學習情況,課程編排,老師愛心及其他??聽聽你大女的經驗!!! thxxxx

原帖由 琛琛 於 11-6-10 12:15 發表
abbyliu,

ChingHinW,
我係睇我大囡本手冊, 知道今年在7月13日舉行, 上年都係咁上下時間舉行, 而在7月12日就好似係買書日 ^_^ ...

how many class for P.1?

abbyliu,

ChingHinW,
我係睇我大囡本手冊, 知道今年在7月13日舉行, 上年都係咁上下時間舉行, 而在7月12日就好似係買書日 ^_^ ...

琛琛:

, 非常有用既資料, thanks..

hugub

小一有3班, 今年(我大囡讀緊小一)每班32人,

我大囡好鍾意返學, 日日都好開心, 功課唔多, 可以有好多時間睇課外書, 通常每星期各有一次中英默書, 首兩個月係適應期, 欠帶功課都唔會寫紅筆在手冊內, 大家放心啦!!老師們好好, 好照顧班妹妹, 同埋仲有高年級大姐姐會照顧小一妹妹

琛琛:

Many thanks!  請問協恩的學生上體育是否要游水? 幾多年級開始?

abbyliu,

ChingHinW,

ChingHinW,

有關游水堂安排, 小一下學期完之前有兩堂游水堂

琛琛,

謝謝你的解答呀!!! 令我放心不少!! 默書默詞語或句子? 學校飯盒質素如何?

你住近學校嗎?

MANY THANKS ~~~

原帖由 琛琛 於 11-6-10 14:03 發表
小一有3班, 今年(我大囡讀緊小一)每班32人,

我大囡好鍾意返學, 日日都好開心, 功課唔多, 可以有好多時間睇課外書, 通常每星期各有一次中英默書, 首兩個月係適應期, 欠帶功課都唔會寫紅筆在手冊內, 大家放心啦!!老 ...

英文默書上學期: 開學時, 老師會派上學期默書範圍, 第一次會默12個詞語, 第2至6次會係句子, 其中一次係背默

中文默書上學期: 大約5-6次默書, 每次默7-8個詞語及讀默課文

英文默書下學期: 默英文課文, 每次一課, 包括詞語和句子, 亦都會有背默

中文默書下學期: 每次默2課課文, 每次默7-8個詞語及讀默課文

整體默書唔難, 大家放心啦!!

btw, 我唔係住學校附近, 我囡囡要坐校車 ^_^