用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4/5月皇家試成績分享
樓主: wbmom
go

4/5月皇家試成績分享

我個大女考diploma Distinction 左 :)  非常開心.. 張 cert 仲比佢學緊果間琴行放左係門口做生招牌 :)

可喜可賀!!
wbmom

回復 101# mbball 的帖子

Congratulations!!

原帖由 junlymom 於 11-7-2 12:29 發表
請問5月25日考試的小朋友有成績了嗎

我學生28日考,收到了,在職成年人,8級,叮!!

我個女都pass左G2.,佢冇心機學嫁,係我迫佢先去學,去學,但估唔到佢合格,一方面好開心,另一方面迫唔迫佢學好....

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-7-2 23:01 發表

我學生28日考,收到了,在職成年人,8級,叮!!

在職成年人考到如此成績,真是難得!
恭喜!恭喜!

原帖由 fcbttkw 於 11-7-2 23:41 發表

在職成年人考到如此成績,真是難得!
恭喜!恭喜!

係阿,真係好難得,上年11月有另一個甚至係爸爸級的,都叮..好佩服佢地!

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-7-2 23:47 發表

係阿,真係好難得,上年11月有另一個甚至係爸爸級的,都叮..好佩服佢地!

成人學嘢,要學得成功,真係好講毅力和決心!

我都有想過跟埋阿仔學,但手指唔聽話,又的唔起心肝買個靚的4/4(實在已對琴聲有要求,已不能認受太難聽的琴),所以我都很佩服成年人考到8級,
wbmom

回覆 108# fcbttkw 的文章

yes, 成人學琴其實真係好辛苦, 返完工好tired, 都盡量squeeze time practice 少少, 我通常趁囡囡食飯時, 因為佢食得慢, 而我就用5min時間快快食完..之後再等囡囡訓咗再practice

之後用了一個方法, work咗一陣, 好好笑,就係practice時掛個牌喺身上寫住"do not disturb"..不過喺屋企practice, 都覺得好對唔住囡囡...有一日佢同我講, "好唔開心, 無人倍我, 得我自己一個...." 不過都有得著, 因為我成日雄心壯志同佢講"我要努力practice piano" 佢而家有時又會雄心壯志咁講"我要努力practice好violin" 仲要jar晒拳頭果隻..

near exam, 直情要出去book琴房practice...

原帖由 fcbttkw 於 11-7-2 23:56 發表

成人學嘢,要學得成功,真係好講毅力和決心!

不過有時佢地又唔多唔少比左自己壓力(如果打算參加考試o個批),我要花好多時間同佢地減壓

原帖由 stinkyrabbit111 於 11-7-3 08:11 發表
yes, 成人學琴其實真係好辛苦, 返完工好tired, 都盡量squeeze time practice 少少, 我通常趁囡囡食飯時, 因為佢食得慢, 而我就用5min時間快快食完..之後再等囡囡訓咗再practice

之後用了一個方法, work咗 ...

所以有時d 年輕學生成日抱怨冇時間練琴,我覺得係視乎你有冇心去完成呢件事,肯唔肯去犧牲自己其他的時間
弓起你阿!

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-7-3 09:20 發表

不過有時佢地又唔多唔少比左自己壓力(如果打算參加考試o個批),我要花好多時間同佢地減壓

要做好一件事,一定有壓力!

依家嘅小朋友都唔識得去珍惜現在所擁有嘅嘢,所以我經常要灌輸呢類訊息俾阿仔:‘幸福唔係必然嘅,要學懂珍惜現在!’

成人學彈最緊要唔好半途而廢!! 加油!!