用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 請問各位家長今年或過往的小一派位成績如何呀??? ...
go

請問各位家長今年或過往的小一派位成績如何呀??? [複製鏈接]

小兒將會入讀創價K1, 但我不知道會唔會選錯學校, (其實都無得我選, 因為只有創價收我個仔...HAHA)

常瀏覽BK的我, 只知創價口碑好好, 同埋小朋友愉快學習, 不知道課程如何? 有沒有外籍老師 和 普通話老師? 每星期有幾多堂係外語.....?? 我都不知道, 當然入讀都是想小一派位有好成績啦!!! 好想知道今年或過往的派位如何或去考私校的, 會否成功????

希望家長們提供一些資料給我們將入讀K1的小朋友家長~

謝謝!!!!!
   1    0    2    0

首先,小一派位不是睇實力,是大抽獎的是睇彩數,任何幼稚園都係一樣,考私校及叩門除外,你放心創幼真的是很好,有好多畢業生都常常回去,學程之前攞咗行政長官卓越教育獎,呢個獎當時其他幼稚園係一級去參選,創幼係一次過三級去參選,得到獎已經係很大的肯定

原帖由 rvin920 於 11-6-5 15:45 發表
小兒將會入讀創價K1, 但我不知道會唔會選錯學校, (其實都無得我選, 因為只有創價收我個仔...HAHA)

常瀏覽BK的我, 只知創價口碑好好, 同埋小朋友愉快學習, 不知道課程如何? 有沒有外籍老師 和 普通話老師? 每星期有 ...

回覆 1# 915sooky 的文章

講得正確!!!
創幼已是一間100分的幼稚園,它收了你小孩已經很幸運了! OVER3000小朋友面試,今年只收180人! 
我覺得小朋友在短短3年的幼稚園生活應愉快學習,不能期望學校在每天3小時內可給小朋友多少知識,我們家長都要配合及有責任的!而且每位小孩吸收能力都不同! 
只可告知:在創幼出來到小學叩門面試,是很受小學學校歡迎!而且大多數家長對派位及自行叩門結果都相當滿意!
小學大抽獎與小孩成績絕無任何關係,只是彩數

小女今年畢業,考優才成功,但放棄了......
抽到千禧奉基,但想入最心儀的紅馬,終於叩門成功
坦白講我3年來很少自已跟主題學習教,但小女常識同思想都頗宏觀,我本身只著重教佢德育同安全意識,亦只上了半年畫班和體操班,所以我覺得學校教得真的好,尤其自理方面

咁其實派位成績如何?

校長捱介紅馬,你唔系因為咁去叩門?讀創價有無幫到你叩門入?系唔系校長同紅馬校長好熟?
原帖由 yau2012 於 11-7-25 17:53 發表
小女今年畢業,考優才成功,但放棄了......
抽到千禧奉基,但想入最心儀的紅馬,終於叩門成功
坦白講我3年來很少自已跟主題學習教,但小女常識同思想都頗宏觀,我本身只著重教佢德育同安全意識,亦只上了半年畫班 ...
哲哲寫真 哲哲私相集

咁即係每星期有幾多小時英文和普通話?

請問紅馬即係邊間?

學校結果顯示2010-11年有30%考到直資/私小, 包括一般名校, 例如瑪利諾, 拔萃, 九龍塘學校(小學部), 蔡繼有, 培僑, 國際基督教優質音樂中學暨小學, 啟思, 保良局陳守仁等等...... 另70%官津校

有人話創幼課程淺, 到K1先教眼耳口等五官, 是嗎?
讀創幼係咪要出去強化英文同普通話先夠COMPETENT考直/私小?

回覆:請問各位家長今年或過往的小一派位成績如何呀???

紅馬是甚麼?

平時用英文還是中文上堂?

回復 lorlor78 的帖子

紅磡官小, 英文系外籍老師教.
哲哲寫真 哲哲私相集

回復 mw7183 的帖子

红馬=馬頭涌官立小學,係中文小學,中文科用普通話教,英文除本科任老師,每星期有2堂由外籍師授課......回想當日近千人叩門只收10人而成功叩入,真的感恩!

回復 yau2012 的帖子

應是"馬頭涌官立小學(紅磡灣)",在黄埔的;因另有一所在土瓜灣,2所是姐妹校,2000年改全日制,原是上午校的留在土瓜灣原址,下午校獲撥地黃埔另建新校......今年升中成績滿意,超過8成獲派首志願

在我那年創幼的叩門成績極好,我所認識的全部叩門成功(我識的只有约十人)

yau2012 發表於 12-9-14 09:47
回復 mw7183 的帖子

红馬=馬頭涌官立小學,係中文小學,中文科用普通話教,英文除本科任老師,每星期有2堂由外 ...

中文科用普通話教,英文除本科任老師,每星期有2堂由外籍師授課 <<<你是講創價嗎??
為何創價website, 又唔見有外籍老師呢???

不是,是紅馬
但小女讀創價時的2位英文老師,K1有1位外籍,另一位應是來自新加坡;K2 & 3 時外籍那位改為一位由外國回來的俗稱"竹昇"男老師......現在我不太清楚了

thank yau2012
‹ 上一主題|下一主題