用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14網如何排位,請分享經驗
go

14網如何排位,請分享經驗 [複製鏈接]

吾兒聰明但語言遲左半年(已治疗多年冇進步),唔識答問題或唔理解問題,interview好蝕底,

2012-13想博多位的学校及不太多功課的.

循道(舊100位)首選
丹循75位次選
衛理下午60位
太古100?
北官(雲景)60

請教點排位機會多d?次選应填丹循定衛理下.第3/4位又填乜?丹循/衛理下排第2/3仲有機定嘥位?

衛理上午太多人爭,我兒雖讀其幼稚園可有介紹信,但太多幼生想入我唔夠胆博了,佢interview答唔出,死硬.

太古同北官(雲景)都冇乜人提,第4/5位填邊個先好?
   0    0    0    0

有冇人指教下

醒目開學勳章

你囝囝有幾多分?

basic 10+5=15

no religion points

醒目開學勳章

net 14, 比較熱門 : 嘉諾撤, 北循, 滬江, 北官.

衛理上, 下, 聖米, 太古都多人揀.

冷門 : 啟基, 康山.

據今年我所知, 第一階段, 15分入滬江, 太古都有, 而第二階段, 抽獎, 嘉諾撒, 滬江, 太古都好多入到.

謝謝你但沪江太催谷,我怕不適合語障兒.嘉諾撒男仔少,男仔語言不夠女仔鬥,我亦冇考慮.太古亦非我首/次選.

原帖由 zater 於 11-6-7 22:19 發表
net 14, 比較熱門 : 嘉諾撤, 北循, 滬江, 北官.

衛理上, 下, 聖米, 太古都多人揀.

冷門 : 啟基, 康山.

據今年我所知, 第一階段, 15分入滬江, 太古都有, 而第二階段, 抽獎, 嘉諾撒, 滬江, 太古都好多入到. ...

Why you say 衛理上, 下, 聖米, behind 嘉諾撤, 北循, 滬江, 北官? it's my first time to hear this. In what sense? No. of B1 students.........

Or they are very competitive and parents opt for less competitive.....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我可以分享今年第一輪收生後的派位情況:

兩間循道都有好多世襲生
循道剩餘50人大抽獎
丹循剩餘17人大抽獎
衛理下午剩餘26人大抽獎
太古剩餘64人大抽獎
北官(雲景)剩餘77人大抽獎

你可以用以上的數據參考一下.

醒目開學勳章

原帖由 ANChan59 於 11-6-8 01:05 發表

Why you say 衛理上, 下, 聖米, behind 嘉諾撤, 北循, 滬江, 北官? it's my first time to hear this. In what sense? No. of B1 students.........

Or they are very competitive and parents opt for less comp ...

我唔係將衛理上, 下, 聖米的排名放嘉諾撒, 北循之後, 而係因為呢 3 間太大競爭, 位少, 得 15 分無可能於第一階段入到, 不如將心緒放落其他 15 分都有機會入到 ge 學校, 因樓主驚囝囝 interview 果 part 唔得, 如第一階段揀呢 3 間其中一間入唔到, 第二階段甲乙部第一位亦要將第一階段揀 ge 學校填入, 如位少抽中機會亦會少.

Hi Jasmine,

第一輪自行收生, 官津學校係唔需要 interview, 所以你都唔洗驚.

原帖由 zater 於 11-6-8 01:55 發表

我唔係將衛理上, 下, 聖米的排名放嘉諾撒, 北循之後, 而係因為呢 3 間太大競爭, 位少, 得 15 分無可能於第一階段入到, 不如將心緒放落其他 15 分都有機會入到 ge 學校, 因樓主驚囝囝 interview 果 part 唔得, 如第 ...

Thanks for your clarification.

Some parents may be confused and missed out your good intention from your previous post.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 10# JAN_VAN 的帖子

斃在我首/次/三選都有宗教呀,

自行收生只計分.15分入有宗教又世襲多的循道/丹循/衛理,Part 1衰硬的.

你的data是何處找的?網上有定逐間打去問....出年到我要找data,請指教.

Hi Jasmine,

我呀女係今年應屆大抽獎生, 以上數據, 都係今年第一輪收生之後, 教處比我哋參考數據, 好讓我哋知道每間學校的剩餘學位.  以便排位.

我呀女都係衛理堂讀.  應該同你囝囝一樣, 不過唔同級.
‹ 上一主題|下一主題