用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35區統一派位情況 ?
樓主: katrinafu
go

35區統一派位情況 ? [複製鏈接]

想請教大家, 奉基千禧在35區是一所好不好的學校? 謝..
~只要有夢想,凡事可成真~

但我识得几个都系2nd Choice抽到黄宣。

醒目開學勳章

所以大抽獎真係好睇彩數.

原帖由 sumyau 於 11-6-9 14:33 發表
係好微,因我識幾個第一紅馬唔得,第二宣道都唔得,派到第五、第七(即係最唔想0個兩間)so sad!

回復 10# sumyau 的帖子

我鐘意街市d料多d, 但成日斷碼 , 只好幫襯唯一(九龍城富豪酒店對面)la...

小伊:

今時唔同往日, 學校升緊leval la, 升中講座主任提過band2頭生可試band1尾中學,因為學校程度較高所以全港名次會升leval, 我囝考試3A1B都考到全級72/150名,你話我前面d人咩分數? 校長整張通告話明要培養溫文爾雅宣小生,所以以後要坐著進食,校服要熨呀...讀寫障礙果d,唔包容,唔該你地去做智能測驗

hugub

我大女現在在將軍澳小學讀書, 佢手冊入面其中一頁的內容大致同宣道這分通告差不多, 都係想學生校內校外唔好影響學校形象:)

原帖由 hugub 於 11-6-5 20:49 發表

呢份黃埔宣道通告証明校長有幾嚴

校服是學校象徵。學生穿著清潔、整齊的校服,不但標誌了本身的學生身份,而且亦代表著學生和學校的形象。校方會嚴格執行檢查夏季校服工作,務求各生的校服達到清潔、整齊、劃一這三個標準。為 ...
~只要有夢想,凡事可成真~

我在校巴站同其他家長傾,就知有人20分自行收生入了天神,另我的fd個仔就in了德雅,收了,現在等叩門!我上次去了黃宣開放日,見到他們的話劇和中國舞都好好,可是,英詩就麻麻地!黃宣的英文得唔得呢!
:-P

原帖由 sumyau 於 11-6-9 10:43 發表
我成日將個女個頭札到好似備雷針咁架!因為上星期假期,去0左3日大嶼山暴哂(由朝哂到黃昏),所以我同個女都黑黑地!應該幾易認!我女叫悠悠英文名zoe!好高興認識你地!仲有,今日發現,紅磡街市有宣道運動衫賣,校服就無問有無得賣!^_^ ...

咁攪笑~~咁你地會去街巿買定係學校訂校服呀~~??仲有你地會帶飯返學食定訂餐呀????我諗緊帶飯定係我lunch拎飯比佢好~~好煩惱~~唔想佢訂餐 因為我囡食飯好慢架~如果自己煮可以比少d佢食少d~~

饅頭Renee2005年1月23 日出世3 .58kg

hugub:
3A1B排72/150,系合理名次。因为黄宣考试排名系计所有科目。另外,在哪里听到学校关于读写障碍学生唔包容的评论?其实,读写障碍跟学生的智能无关。

原帖由 小伊 於 11-6-10 09:16 發表
hugub:
3A1B排72/150,系合理名次。因为黄宣考试排名系计所有科目。另外,在哪里听到学校关于读写障碍学生唔包容的评论?其实,读写障碍跟学生的智能无关。 ...

小伊:

上次考呈分試共10科, 中,數,常,聖經,電腦,體育,音樂 A
英文,普通話,視藝 B
操行 A- , 平均分 A
成張成績表無 C ga , 我只係想講呢間學校一d都唔簡單
我見補習社有個P.1同學讀寫障礙校長真係寫信叫他去做智能測驗評估, 我仔果班都有個同學智障ga,老師成日叫d同學幫助他

我有個 fd 個仔都係黃宣學生,佢地考試是計全科的,PE 都要考 PAPER, 簡直深, 所以 D 名次爭得很激烈, 3A1B 已經是很好的成績,係書店有本關於小學派位的書 (書名唔記得啦), 黃宣升讀英中的比率唔差, 係九龍城區佔第5位, 重好過陳瑞祺(喇沙), 所以名次後亦不要擔心, 最緊要分數高, 對升中派位有利。

原帖由 小伊 於 11-6-10 09:16 發表
hugub:
3A1B排72/150,系合理名次。因为黄宣考试排名系计所有科目。另外,在哪里听到学校关于读写障碍学生唔包容的评论?其实,读写障碍跟学生的智能无关。 ...

醒目開學勳章

你小朋友真係好叻, 其實間間學校都有學生有讀寫障礙, 只是睇家長及老師點幫佢, 我識一個家長, 佢仔讀幼稚園時, 老師發現佢有讀寫障礙, 叫家長帶個小朋友去 CHECK 下, 點知個家長唔理, 到上小學後, 老師發現佢有讀寫障礙, 但家長都唔正視, 點知小朋友更嚴重, 成績一落千丈, 現在真係好慘, 所以真係要看家長是否真的理會此問題。

原帖由 hugub 於 11-6-10 09:34 發表

小伊:

上次考呈分試共10科, 中,數,常,聖經,電腦,體育,音樂 A
英文,普通話,視藝 B
操行 A- , 平均分 A
成張成績表無 C ga , 我只係想講呢間學校一d都唔簡單
我見補習社有個P.1同學讀寫障礙校長真係寫信叫他去做 ...

haha都好喎一齊買~~你係咪住附近呀~不如帶飯返學食好似健康d~~今日黃宣打左電話黎講18號2點家長會 我問佢係咪要果日訂校服同買書 佢話唔係 只係比資料我地 同埋8月有個小一適應英語日營(唔知有冇聽錯日營 因為當時我個地方好嘈haa)佢話到時家長會會介紹埋~~~

原帖由 sumyau 於 11-6-10 10:09 發表
我應該會街市買校服因為可以摸下質地同平d,只係驚色差真的大,學校唔承認!另我會訂餐!咁你會去邊度買校服?你估如果我0地約埋一齊(3、5、7個小朋友一齊去街市買,會唔會再平d呢?)hahaha   ...

饅頭Renee2005年1月23 日出世3 .58kg

我也收到了電話啦

原帖由 ParcoBabyBaby 於 11-6-11 00:42 發表
我也收到了電話啦

收咩電話呀 ? 叩門?
‹ 上一主題|下一主題