用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網 (荃灣) 派位結果, 請分享.
樓主: Daisy2006
go

62網 (荃灣) 派位結果, 請分享. [複製鏈接]

唉~~呢個遊戲真殘酷, 
大家唔好灰心,明天會更好。

[quote]原帖由 evitalcm 於 11-6-22 15:09 發表
其實呢 ! 你地如果唔得唔好灰心, 讀住原先小一先. 因為小一收生有限制.好多學校o既小二開始就加人. 我仔係思源o既, 二年班成36人一班嫁.因為有o的同學仔加o左. 走o左. 你地只要小朋友係呢年比心機多o的出外參加公開 ... [/quote

無錯, P1入讀唔到心儀學校唔緊耍
P2 都可以再入表。
一定有人走,有人黎架。

原帖由 kiukiudaddy 於 11-6-22 22:53 發表
唔知大家有無想過,學校小二收插班生,一定會揀選D成績最優異的學生,如大家的子女可以成功插班,即係代表原有的小學栽培得大家的子女很好,他們亦很適應原有小學教學,咁....點解要轉校?

...

我明,但都唔一定係學校單一栽培,仲要靠家長,
可能人地校外D比賽有成績,對叩門好有幫助。

醒目開學勳章

回覆 100# JoyceChan123 的文章

我諗我唔會小二插班喇,要阿囡適應過,好慘架,嗰時幼稚園都唔肯,何況小學!

回覆 1# ChammyMAMA 的文章

你原先派出去個間小學都oK?

錯晒啦 !有O的小學唔一定要你成績好好 ! 反而小朋友唔怕羞.外出多O的參加比賽.有O的CERT比人睇. 一樣WIN. 小學有好多嫁. 我講O既朗誦 (有英詩.普通話.音樂節.仲有好多創作比賽,例如標語創作咁 )加油啦 !

醒目開學勳章

回覆 106# JoyceChan123 的文章

Ok啦,聽聞唔太差!

其實唔好睇小O的小朋友. 佢地適應能力好強的. 插班担心功課多唔知道習唔習慣就真 !

原帖由 kiukiudaddy 於 11-6-22 22:53 發表
唔知大家有無想過,學校小二收插班生,一定會揀選D成績最優異的學生,如大家的子女可以成功插班,即係代表原有的小學栽培得大家的子女很好,他們亦很適應原有小學教學,咁....點解要轉校?

...

又有d道理 如我都多數唔會插...就係唔想佢又適應我又適應, 而且如成績優異, 真係以靜制動會較著數, 唔郁冇事, 一郁就(有機會)大件事如讀得叻都會上到band 1中學既...

回復 3# ChammyMAMA 的帖子

你都好呀,我諗我係中下。

醒目開學勳章

回覆 111# JoyceChan123 的文章

阿囡入咗青衣邨何澤芸見d人話都ok咋!

我呀女入咗柴天,只是一般而已。

回復 1# JoyceChan123 的帖子

其實柴天都係唔錯既小學, 中等la...所以唔好唔開心, 上次有機會去大會堂睇佢地表演, 都令我對呢間學校認識多左...um...只可以話學校係學術上唔係太進取型, 順其自然, 相反地好鼓勵學生多參加課外活動, 有感學生係讀得好開心, 我睇到佢地表演, 老實講, 真係幾感動...其實只在乎您既心態, 又係個一句"想要沙紙多d定係健康開心多d"就要您自己去平衡下... 加油!!!

回復 1# MAYANGUSPO 的帖子

多謝你地呀!原來係度分享,係可以減壓,其實今次是我第一次同人在網上頑談。

醒目開學勳章

回覆 113# JoyceChan123 的文章

我都唔知呢間好唔好架,希望唔太差就得啦,其實阿囡比較心散(老師話),所以我開頭都唔敢叩思源架,我擔心佢讀唔掂!

到了呢一刻,冇得選擇,我們只有開心的迎接小一生活,希望小朋友快樂,我們就快樂。

醒目開學勳章

回復 118# JoyceChan123 的帖子

係呀。。。。聽天由命!

係呀, 既然已叩, 就應輕鬆面對, 未叩緊張係正常既, 但已成過去, 有咪當bonus lor, 冇唯有接受現實, 準備點樣迎接小一, 只要校風OK, 小朋友又鐘意返學, 成績達到要求, 已經值得加許小朋友, 千萬唔好嚇怕佢地呀...
‹ 上一主題|下一主題