用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網 (荃灣) 派位結果, 請分享.
樓主: Daisy2006
go

62網 (荃灣) 派位結果, 請分享. [複製鏈接]

醒目開學勳章

回復 80# karena1017 的帖子

吓。。。。即係阿囡無行啦,咁我要交書簿費同校車費喇!

咁快?星期四 & 五見,星期六已知?

即係無望

原帖由 karena1017 於 11-6-20 22:45 發表

阿仔D同學星期六已經收到思源通知了.

醒目開學勳章

回復 82# maggiemaggie 的帖子

ME 2。。。

點解無過來人講吓荃官小嘅?我是在自行分配階段抽中的,但我只得15分,初時都無諗過會得,一直都諗住要等大抽獎,心中即時有個疑問,是不是很小人選這問學校(因有些不是很出名的學校15分都抽唔到)而每個有關荃官小的意見都是有彈無讚,真的不明白為何會是荃灣區出名的名校,我很擔心會選錯學校給小女,希望給一點意兒!

醒目開學勳章

我就係驚得15分抽唔到官小,所以唔敢揀咋!
原帖由 jamiewaitung 於 11-6-21 00:04 發表
點解無過來人講吓荃官小嘅?我是在自行分配階段抽中的,但我只得15分,初時都無諗過會得,一直都諗住要等大抽獎,心中即時有個疑問,是不是很小人選這問學校(因有些不是很出名的學校15分都抽唔到)而每個有關荃官小的意見都是 ...

原帖由 ChammyMAMA 於 11-6-21 00:14 發表
我就係驚得15分抽唔到官小,所以唔敢揀咋!

咁你抽到邊間啊?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 jamiewaitung 於 11-6-21 00:04 發表
點解無過來人講吓荃官小嘅?我是在自行分配階段抽中的,但我只得15分,初時都無諗過會得,一直都諗住要等大抽獎,心中即時有個疑問,是不是很小人選這問學校(因有些不是很出名的學校15分都抽唔到)而每個有關荃官小的意見都是 ...

你揀得荃官小, 一定有你的理由, 對嗎? 又何必因為少人談及而動搖呢?

至於 15 分都抽到, 你要明白計分準則.

除了以下人士, 大部份報荃官小的人都會是15分, 所以15分抽中是正常的....
- 父/母為該小學的校董
- 父/母或兄/姊為該小學的畢業生

其他 '出名' 的學校, 以下人士有機會多 5分:
- 與該校的辦學團體有相同的宗教信, or
- 父/母為該小學主辦社團的成員

醒目開學勳章

阿囡派咗青衣邨何澤芸!

"思源"果然利害, 300人apply, 抽1/3見, 仲要收得9件, 咁真係只有甲&乙部首選佢先叫有份入場, 其餘可以話入場證都冇

醒目開學勳章

回覆 89# MAYANGUSPO 的文章

完全無諗過咁多人爭,但係一日邊見到咁多人架!

回復 2# MAYANGUSPO 的帖子

咁又未必喎,我舊年甲部揀第二,乙部冇揀(因誇區)很好彩面試後第二曰收到電話收左,但四圍撲,曰曰等電話呢種心情我都試過,真係白頭髮都多幾條,各位加油

醒目開學勳章

回復 91# momoko2008 的帖子

我今日等到個人灰晒呀。。。。

希望在明天,你的心情我好明白,舊年我老公幾驚我有抑鬱症,好彩囝囝叻叻,不過見成與否,千萬不要遷怒於小朋友
原帖由 ChammyMAMA 於 11-6-22 00:42 發表
我今日等到個人灰晒呀。。。。

回復 3# momoko2008 的帖子

咁您仔仔真係精英中既精英呀 但未知是否讀名幼稚園? or 有好勁既cert.? 您是否天主教徒? 只想八下啫... 如乜都冇, 仲要跨區寫第2, 咁您真係好好彩有份見, 仔仔當然亦好叻定la...:loveliness:

ChammyMaMa唔好灰心la...一係未到最後一刻都唔好放棄呀

其實呢 ! 你地如果唔得唔好灰心, 讀住原先小一先. 因為小一收生有限制.好多學校o既小二開始就加人. 我仔係思源o既, 二年班成36人一班嫁.因為有o的同學仔加o左. 走o左. 你地只要小朋友係呢年比心機多o的出外參加公開比賽 ( 朗誦呀.音樂節呀 .咁 ) 比o的成績返學校.可能有機會小二插班的.

我唸我都有,今日不期然係公司喊左出來,真失禮

D大帝邊樹可以遷怒,有苦自己知
原帖由 momoko2008 於 11-6-22 01:00 發表
希望在明天,你的心情我好明白,舊年我老公幾驚我有抑鬱症,好彩囝囝叻叻,不過見成與否,千萬不要遷怒於小朋友

回復 1# maggiemaggie 的帖子

我都係呀!好傷心,由六月四日開始,未開心過,面試三次都沒回音,我一同人講起都喊,好痛心

醒目開學勳章

回覆 96# maggiemaggie 的文章

咪咁啦。。。。放鬆D,囡囡咁可愛,實有間好學校收架!

醒目開學勳章

回覆 97# JoyceChan123 的文章

大家加油呀!

回復 1# ChammyMAMA 的帖子

多謝!你都係呀!小二插班大家再努力.
‹ 上一主題|下一主題