用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網 (荃灣) 派位結果, 請分享.
樓主: Daisy2006
go

62網 (荃灣) 派位結果, 請分享. [複製鏈接]

醒目開學勳章

荃灣天主教小學 幾好架,不過舊D, 而且聽聞仁濟醫院快將重建,到時怕會大 塵.

荃天係我第二志願,荃基係第三志願.最後我派左第一志願
石鍾山

原帖由 wingwingbb168 於 11-6-7 00:37 發表
請問荃灣天主教小學好嗎?是band1orband2學校?

回覆 4# j98568983 的文章

Would you tell me how bad 潮州 is, as the daughter of my relative is assigned this one.

Thanks.

原帖由 jonesccw 於 11-6-5 23:52 發表
可否說一下何傳耀及思源嗎

小女派了何傳耀 但心儀思源

聽說何傳耀亦屬不錯的小學

請問各位家長意見

謝謝

阿仔有個女同學同你一樣,揀思源第一,派到何小。都話要去叩門思源
何小唔算差,我屋企樓下,聽d師奶話都谷得好勁。我放佢第6志願。

回覆 17# kiukiudaddy 的文章

確實如此 小女是第四志願被派何小的
首志是思源 次為浸聯 伍季明.

我亦認同何小為優良小學
小班及雙班主任制
升中至band 1率亦甚高
只是因應本身考慮因素而向思源叩門而已

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kiukiudaddy 於 11-6-7 00:05 發表
jonesccw與tungbb2005所講是互相矛盾的,前者心儀思源卻派到何小,(斷估唔會首志願係何小),後者話有人第一志願揀何小都派唔到要叩門。以垂直派位法這情況是不會發生的。(除非jonesccw是在甲部獲派何小。)

我絕對唔會話何小係 ...

其實係無矛盾的.

tungbb2005 應該係講緊 9月份首階段自行派位放榜時的情況.  佢唔係話 "有人第一志願揀何小都派唔到"

原帖由 tungbb2005 於 11-6-6 02:34 發表
hi
我第一輪已20份ok左何傳耀,何傳耀係一間好好既小學我去睇放榜時,有好多人去睇放榜,不過都入唔到,d媽媽仲話唔會放棄叩門都要入呢間,因為d老師好好,好有心,會由老師親手製作杗課程給學生,仲要25人/1 class , 1 clas ...

我仔仔派了伍季明(第一志願)

回覆 27# kiukiudaddy 的文章

第一,二輪學校冇得選擇,到叩門時有得選擇,邊間學校唔搵d有質既學生?擔心叩門好正常,我知道有部份學生有填何小都派唔到,因為個d係我朋友,你要計埋地區先得,我有一個朋友第二志願揀林金殿都入唔到,但另一個朋友第三志願先揀林金殿都入左,咁你咁有見解,可否解答一下呢?你知唔知何小升中派位都幾好,我唔知你對何小有幾了解,點解你會咁講說話呢?(不過D家長似乎無咩做功課,一間揀第四志願都派到的學校,竞然擔心要叩門?)

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 tungbb2005 於 11-6-7 23:54 發表
第一,二輪學校冇得選擇,到叩門時有得選擇,邊間學校唔搵d有質既學生?擔心叩門好正常,我知道有部份學生有填何小都派唔到,因為個d係我朋友,你要計埋地區先得,我有一個朋友第二志願揀林金殿都入唔到,但另一個朋友第三志願先揀林金殿都入左 ...

同一年的派位? 講緊甲部定乙部? 如果大家都係乙部, 無乜可能 wor? 咁奇怪?

Hi,
囡囡派到第二志願 - 柴天 (第一志願 - 深天派唔到)
不過, 都有好處, 就係近屋企, 同埋應該讀得輕鬆...

乜你註冊咗未?感覺尚算良好。我都想知學校衰乜

我自己比較喜歡年輕老師多o的學校. 感覺容易溝通o的. 我仔仔思源2升3 !功課多睇o黎間間小學差不多. 不過老師的確好好. 我仔仔上次係班上遇到不開心( 其實只是同學仔講佢2句 )事哭了,佢返O黎都冇同我講. 我又唔覺佢不開心.晚上7點幾,班主任打O黎講我知. 佢只是擔心我仔唔開心. 叫我安慰佢. 叫佢比心機.(個刻我好感動,老師唔講其實我唔知.不過佢主動講我知,真係出自關心O的小朋友 ) 有時放學接個仔.都見好多小朋友好喜歡同O的年輕O的O既老師傾.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 pinkpinkxo 於 11-6-8 13:38 發表
好唔開心,囡囡第一志願係深天,但派咗去聖十架,都唔知好唔好?

快快去叩門~~~~

聖十架..........識人唔知頭唔知路插班入左去讀 P.2, 跟住個媽咪極後悔.........
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我都係第四志願何小, 巳註冊, 但都交左好幾間叩門profile, 無回音的話都會讀何小

原帖由 miriam 於 11-6-8 17:37 發表

快快去叩門~~~~

聖十架..........識人唔知頭唔知路·插班入左去讀 P.2, 跟住個媽咪極後悔.........

我有叩門,但想做好心理準備真你係要入讀時,間學校究竟有幾差同衰乜。網上具體資訊近乎零,可以請你朋友分享一下嗎?

回覆 36# leungsyhk 的文章

除非立心申讀私學

其他似乎都沒奈何

唯有聽天由命了

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 miriam 於 11-6-8 17:37 發表

快快去叩門~~~~

聖十架..........識人唔知頭唔知路插班入左去讀 P.2, 跟住個媽咪極後悔.........

可以分享下原因嗎?

我只係知佢早年出過單唔係咁好的新聞

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 ssskwan 於 11-6-8 20:02 發表

我有叩門,但想做好心理準備真你係要入讀時,間學校究竟有幾差同衰乜。網上具體資訊近乎零,可以請你朋友分享一下嗎?

你又係派咗去聖十架? 你擺聖十架在第幾位呀? 擺得好前?
‹ 上一主題|下一主題