用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91綱-分亨下派位結果
樓主: KOC
go

91綱-分亨下派位結果 [複製鏈接]

原帖由 wongkf 於 11-6-15 17:46 發表

提供第3個做法, 我今年自行沙呂, 統一時 A1沙呂, A2梁小, B1 梁小, 都算穩陣, 用意相信唔講都明. 不過我第一輪有20分都唔得. 如果15分真係得個睇字.

如這樣選等於放棄叩沙呂喎 !!

原帖由 eggplant 於 11-6-15 20:10 發表

咁最後你入咗邊間??
我明年都會咁揀

梁小, 基本上只係博下A1

原帖由 ken815 於 11-6-15 22:37 發表

如這樣選等於放棄叩沙呂喎 !!

無去叩了, 地區上我近梁小, 所以無所謂啦. 假如梁小都唔得先係一個大問題, 所以人人情況都唔同.

last year 25分一呂應該第1輪會ok 因有d同學係20分抽到1st round. 機會係細d, 但不是沒有機會, 至於今年真係唔知了  25分唔易有, 但有25分的人, 應該會按年遞增, 今年認識的家長中, 有不少都係校友.

原帖由 AndyMah 於 11-6-14 12:07 發表

如果本身無宗教分, 第一輪唔揀無宗教學校會好d,
一胡排第一值博的, 一呂培基有25分都未必入到, 沙呂有多5分第一輪都有機會
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

原本會讀朱小, 但會搬返馬鞍山, c6 怕太遠, 會叩門馬鞍山, 請問馬鞍山區, 邊間比較好 ?

ken815~我是住富豪花園的,較近麗豪酒店果邊,所以如果我返沙呂,真係行路返學都仲得,而梁小反而仲要搭284,不過都仲算方便,因為其實我家除了沙呂、一呂及梁小就無咩就近學校了。
不過我唸我都唔會揀私小啦,因為仲有個細妹,所以咁先最頭痛,一方面又想博吓沙呂,咁可以帶埋個妹入去,但另方面我又驚連梁小都無埋,咁就真係最大問題,因為我沒有私小Backup,而且除了這兩間我又再沒有其他心水了,同埋又比較遠。
又或者可以學吓wongkf咁排位,就比較穩陣d,不過最重要真係仲有個細妹,同埋沙呂較近屋企,又有聯繫中學,所以真係好難揀呀......

原帖由 ken815 於 11-6-15 15:34 發表

yan321 我睇睇下你囡囡個樣好熟口面喎, 你是否在愉翠苑住呢 ? 其實沙呂我覺得係好d囉, 比我擇多次我都會擇沙呂.
你如果真係抽唔到沙呂而到時又想叩沙呂, 先要條件是要擇佢111先, 跟手重要睇下有冇機會interview,  ...

原帖由 yan321 於 11-6-16 14:05 發表
ken815~我是住富豪花園的,較近麗豪酒店果邊,所以如果我返沙呂,真係行路返學都仲得,而梁小反而仲要搭284,不過都仲算方便,因為其實我家除了沙呂、一呂及梁小就無咩就近學校了。
不過我唸我都唔會揀私小啦,因為仲有個細妹,所以 ...

入會多5分, 博第一次計分中沙呂, 唔中先算 !!

入什么会?

原帖由 ken815 於 11-6-16 14:58 發表

原帖由 DD仔 於 11-6-16 15:22 發表
入什么会?

基督教, 不過一定要呂明才認可的教會, 咁就多5分 !!

大B + 合適年齡 + 認可教會 = 20分

咁就可以在第一輪抽下, 睇下好唔好彩 !!

醒目開學勳章

原帖由 yan321 於 11-6-16 14:05 發表
不過我唸我都唔會揀私小啦,因為仲有個細妹,所以 ...

你可以考慮下朱小, 不過朱小都唔易入

都是那句话,孩子进好学校是重要,但如果不是真心相信基督教的神,而去接受浸礼,拿那5分,就好像颇褻瀆神靈.我通常都劝朋友不要这样做,因为后果往往超出预期,得不偿失.

原帖由 ken815 於 11-6-16 15:32 發表

原帖由 DD仔 於 11-6-16 15:49 發表
都是那句话,孩子进好学校是重要,但如果不是真心相信基督教的神,而去接受浸礼,拿那5分,就好像颇褻瀆神靈.我通常都劝朋友不要这样做,因为后果往往超出预期,得不偿失.

...

對 !! 所以我都沒有這樣做, 只不過是提出一個方法, 不過以我所知有好多家長都這樣做 !!

其他人做了,就是自作孽.这点上,我是颇肯定的.
未做的,请不要做吧,何必呢?

原帖由 ken815 於 11-6-16 15:54 發表

對 !! 所以我都沒有這樣做, 只不過是提出一個方法, 不過以我所知有好多家長都這樣做 !!

原帖由 AndyMah 於 11-6-16 15:49 發表

你可以考慮下朱小, 不過朱小都唔易入

朱小在沙田圍站喎, 距離富豪花園都比較遠 !! 如果擇朱小本人覺得梁小好過朱小, 梁小校舍大好多, 又光猛, 朱小比村圍住晒, 黑黑暗暗咁, 梁小升中派頭三志願不會給朱小差, 不過講到尾兩間都是好學校 !!

醒目開學勳章

原帖由 ken815 於 11-6-16 16:00 發表

朱小在沙田圍站喎, 距離富豪花園都比較遠 !! 如果擇朱小本人覺得梁小好過朱小, 梁小校舍大好多, 又光猛, 朱小比村圍住晒, 黑黑暗暗咁, 梁小升中派頭三志願不會給朱小差, 不過講到尾兩間都是好學校 !! ...

我只是提議, 我覺得富豪去兩邊都差不多遠, 沙田圍都是91網的.

每個家長對每間學校都各有喜好, 順自己意思揀就好了. 況且我沒有說梁小派位不好, 你說梁小的亦沒有錯. 梁小校舍本來是中學規格, 所以會比一些舊校好及地方較大, 環境的確唔錯, 幾吸引. 不過我不覺得朱小黑黑暗暗, 只是校舍比較舊而已.

原帖由 ken815 於 11-6-16 15:32 發表

請不要教人作假信徒,請尊重別人的宗教!

都要您真係返開教會,先至受浸得既。

受浸前仲要上浸禮班,牧師都會識得分果個係咪真係想受浸啦!

原帖由 ken815 於 11-6-16 14:58 發表

My child, you hold the whole of my heart in your small hands. 歡迎來看 ^^ 給恩浩的情書 ^^

那又不一定.狼都可以披上羊皮的.
其实,要扮虔诚,扮祈祷,有几难?牧师都不是每个都有那么好的功力.
只是,因为有名的天主教津贴学校比较多,很多家长都选择走天主教这条路.
但原则一样,各人为自己的所作所为负责,若然未报,时辰未到.

原帖由 SandyCPS 於 11-6-17 00:21 發表
都要您真係返開教會,先至受浸得既。

受浸前仲要上浸禮班,牧師都會識得分果個係咪真係想受浸啦!

回復 24# DD仔 的帖子

我都派到第一志願:沙呂, 第二係梁小
另想回應以上一些家長, 牧師功力多少不是通不通過受浸一關的關鍵, 因還有一位比他們還有能力, 無所不知, 無所不在的在看呢!
‹ 上一主題|下一主題