用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91綱-分亨下派位結果
樓主: KOC
go

91綱-分亨下派位結果 [複製鏈接]

相信明年时...
一吕,沙吕,培基,一胡,朱小 - 排第一,不一定入到.
梁小 - 排第二,不一定入到,甚至可能要排第一.
萧小 - 排第三,不一定入到.

位有限,人越来越多.

原帖由 DD仔 於 11-6-7 09:12 發表
相信明年时...
一吕,沙吕,培基,一胡,朱小 - 排第一,不一定入到.
梁小 - 排第二,不一定入到,甚至可能要排第一.
萧小 - 排第三,不一定入到.

位有限,人越来越多. ...

係呀,由早幾年開始,係街上見得多左好多 bb 仔,所以e幾年開始又多番升小學的小朋友。
仲有唔少大陸..........

原帖由 ah_wa 於 11-6-6 08:19 發表

第一城胡素貞上年公佈超過70%入英中.
同埋冇宗教, 所以15分是有機會的, 不過都競爭好大.
我囝囝同埋識o既同學朋友都全軍覆沒.

Agreed.
我都是因為去年看過一胡的資料, 因此非常同意ah wa的意見, 其實一胡的中學派位拍得住另外最熱門的三間小學, 只是它沒有聯繫中學而已, 因為以上原因, 我們選校第一輪及統一時都以一胡為首志願, 結果 統一派到,Yeah!

原帖由 lingkinkin 於 11-6-5 12:59 發表
第一城胡素貞

我都係入到第一城胡素貞呀 !

原帖由 lingkinkin 於 11-6-5 12:59 發表
第一城胡素貞

第一城胡素貞 !

第二志願梁小, 今年第二梁小都好多人唔中, 出年仲多人, 我諗梁小唔放第一都未必入到.

回覆 18# wongkf 的文章

沙循排笫 5 , 梗係唔得 .

回覆 2# manchan619 的文章

梁小都要放第一位咁利害 ?

原帖由 HPChingchingma 於 11-6-7 21:00 發表
梁小都要放第一位咁利害 ?

都唔奇, 今年聽到好多人放第二唔得, 當然也好多得. 是熱門的第二選. 升中派位只差一胡少少.  爭開就多人爭. 當發現今年放第二都唔一定得時, 應該會多左想穩入二線頭的人將梁小放第一.

我係:

1st : 培基
2nd : 沙田循道衛理.
3rd: 主風

最後派左沙循.

好擔心呀!下年輪到我啦,我正想1.沙呂2.梁小,但見今年梁小第二都唔得,但自己又想博吓沙呂抽唔抽到...好難揀呀

分别是:梁小 - 放第一就应该实得; 沙吕 - 放第一都很难得.  如果沙吕放第一,万一不行,就要有心理准备,接受其他学校例如沙循,萧小,主风.这些都是好学校,都值得博的.

原帖由 yan321 於 11-6-8 13:33 發表
好擔心呀!下年輪到我啦,我正想1.沙呂2.梁小,但見今年梁小第二都唔得,但自己又想博吓沙呂抽唔抽到...好難揀呀

原帖由 DaddyX 於 11-6-5 15:17 發表

是有的。
分享一下資料來源同可以點計番出來
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/10rept_c.pdf

Page 22
看 "Unrestricted" 的column 同 "Restricted" 那 3個 column
用Unrestricted 的數加 Restr ...

根據你的資料,原來我地果區係重災區,只有60-70%派頭三志願。

仲想搬去沙田試下培基,我地果個係金豬年出世,買奶粉都經常爭唔到,到時升小一咪無機會?

好灰!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

原帖由 yan321 於 11-6-8 13:33 發表

其實呢個係一個計機會率同值唔值博的遊戲, 按我今年所見,  一呂好多人選, 假設10個有3-4個, 900個人即係有300人爭四十幾個位, 也即是唔中一呂唔代表隨機編號一定差, 咁佢放間熱小小的第二志願唔一定輸,
但沙呂相對少好多人選, 假設10個有1-2個即係有50%中. 咁講即係話如果沙呂放第一都唔中的話, 你的隨機編號應差過好多在一呂爭輸的人, 咁第二志願就最好放些更保守的. 唔知咁諗啱唔啱.

单凭观察,培基和一吕最多人选,沙吕紧在其后.

论多人选择:朱小>梁小>沙胡

论升英中率:梁小>朱小>沙胡

原帖由 yf 於 11-6-8 21:36 發表
請問知唔知培基多人簡d定一呂/沙呂多人簡d?
梁小, 保朱, 沙胡, 三間你地會點排?
thanks!

WAH,好厲害呀~你地分析得好細緻
我都係簡..一胡,梁小,主風
中左梁小,
我地間幼稚園比例入得最多係培基

你意思指如我no後,沙呂唔得,可能連梁小都唔得?梁小係未唔算穩陣?
另外如果第三,循理or主風好d?因為之前無唸第三位,唸住沙呂唔得,就梁小,但見今年咁既環境,可能要唸埋第三、第四....五...六...
原帖由 wongkf 於 11-6-8 22:18 發表

其實呢個係一個計機會率同值唔值博的遊戲, 按我今年所見,  一呂好多人選, 假設10個有3-4個, 900個人即係有300人爭四十幾個位, 也即是唔中一呂唔代表隨機編號一定差, 咁佢放間熱小小的第二志願唔一定輸,
但沙呂相對 ...

沙胡 = 乙明村or 第一城 ?

梁小 & 朱小 應該差唔多

原帖由 DD仔 於 11-6-9 10:25 發表
单凭观察,培基和一吕最多人选,沙吕紧在其后.

论多人选择:朱小>梁小>沙胡

论升英中率:梁小>朱小>沙胡

沙胡 = 乙明村

前几年,朱小是比梁小受欢迎,梁小没什么人认识,但去年开始,多了家长在BK分享了学校的情况,加上它的升英中率也真的不弱,就更多人认同它.

原帖由 bowling68 於 11-6-9 14:02 發表
沙胡 = 乙明村or 第一城 ?

梁小 & 朱小 應該差唔多
‹ 上一主題|下一主題