用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問深水埗官立小學好唔好 ??
go

請問深水埗官立小學好唔好 ?? [複製鏈接]

請問深水埗官立小學好唔好 ??
   0    0    0    0

不好!叩門啦!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 sze0830 於 11-6-4 11:50 發表

唔好...我印象唔知有1個定兩個老師係果度跳樓自殺死左。

唉 !! 我個女都係派呢間..而且我係無簡過架.   現在唯有叩門.
原帖由 sze0830 於 11-6-4 11:50 發表

我記得兩個.  我隔離屋讀呢間, 總之唔好!

原帖由 silvia_ng 於 11-6-4 01:57 PM 發表

唔好...我印象唔知有1個定兩個老師係果度跳樓自殺死左。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

原帖由 Crabtree 於 11-6-4 16:59 發表
我記得兩個.  我隔離屋讀呢間, 總之唔好!

http://general_nm2008.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1597952

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20101005/00176_018.html

原帖由 greenling 於 11-6-4 14:48 發表
唉 !! 我個女都係派呢間..而且我係無簡過架.   現在唯有叩門.

下, 無揀過都派到???
呢間一向在深水埗區都無乜名.

係呀 !!  無CHOICE架.  現在好迷惘 !!  
盡一切能力去叩門.
原帖由 莎莎莉莉 於 11-6-5 00:21 發表

下, 無揀過都派到???
呢間一向在深水埗區都無乜名.

咁神奇, 無chose 都派到 ? 咁你仲有chose 邊間呀 ? 無理由chose 左果d一間都派唔到喎.

相信那些沒有選擇深官而獲派此校的家長應該沒有依次序填上全部的學校,否則只要把深官放在較後位置的話應該是不會被派到的!除非僅填了數間或校網內的學校不足才會派到沒有選的學校吧!

另深官給人的印像一直都是較差的,所以我兩年前把它排到幾乎是最後的。不過知道今年有一個去年在深官全級考得好名次的插班入了荔天小二,所以即使入讀深官,也還是有機會的。

上年聽聞兩位分別派旅港開平的家長叩門嘉靈成功,叩門荔天的第一輪失敗,但最後還是收到確認。另一位也是派深官,初次叩荔天失敗,但好像因有一些人事關係而小朋友最終獲荔天取錄。

深水埗有不少成功叩門的例子,不少還是在比較遲或差不多開學前才收到好消息,因為到開學前還是會有一輪大執位的,所以大家只要努力嘗試和抱著希望,很大機會最終能找到理想的小學,祝各位早日找到心儀的小學!

thomas_dad

醒目開學勳章

我都派左哩間呀,係15位
請問叩門叩幾多間好呀??
好心煩,本身都平靜落黎,睇完哩個topic,又好down呀,真係咁差?
我好驚叩唔到門,真係要讀哩間呀!

都唔係既, 其實長沙灣既津校. 間間都差不多la, 又唔會話邊間特別好, 特別差. 個syllabus 間間都係差不多. 不過呢區既教會學校比較多, 所以個個都prefer 教會學校lor. 佢地會覺得教會學校老師有愛心. 同埋永遠覺得學校勁谷家長先開心, 覺得程度高.

原帖由 natalielin 於 11-6-5 01:39 發表
好心煩,本身都平靜落黎,睇完哩個topic,又好down呀,真係咁差?

我一共Choice 咗 11 間.  
原帖由 Kittymummy 於 11-6-5 01:20 發表
咁神奇, 無chose 都派到 ? 咁你仲有chose 邊間呀 ? 無理由chose 左果d一間都派唔到喎.

我又係睇完哩個topic..勁down.  宜家都唔知點算.  唯有叩門...稍為好果D學校都叩.  我真係唔係咁想亞囡讀呢間.  

想問吓你個係仔仔定囡囡.

原帖由 natalielin 於 11-6-5 01:39 發表

唔好唔開心,努力去扣門la,我女兒上年都係咁,只要唔放棄,相信你和小孩都會找到一間你地兩個都喜歡的學校,萬一真係揾唔到,仍然可以裝備好自己等下一個機會再去扣門,我女兒都係小一下學期插班去第二間,只要唔怕麻煩,唔好灰心呀!Good Luck!!

回覆 1# jenny_wong 的文章

謝謝你.

回覆 7# thomas_dad 的文章

唉 !
之前我都聽過有的老師講過勤 , 就算點唔想讀果間, 都要放最後個幾個位置上. 電腦見填唔晒學校 no. 反而會< look > 到果間學校嫁啦 .

叩門深水埗英華小學可以嗎?要什麽條件呢?

唉,我個女今年派到去呢間,已經填晒15間佢放係第14間,但都派到,眞係想死,我見佢嘅聯繫中學都好出名如:荃灣官中、何文田官中等,其實點解個個對呢間嘅意見都係咁差,我都已經遞咗7間叩門信,但唔知有冇得interview,究竟點唔好我好想知,另外想問吓開平對比边間好d?
‹ 上一主題|下一主題