用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中下游分子
go

中下游分子 [複製鏈接]

0    0    0    0

都吾差WO,,一定還有進步的,,KEEP住有溫習應該沒問題的^^

原帖由 hophopbunny 於 11-6-2 23:20 發表
想問吓,小一已經是中游分子,有沒有人試過高年級會進步?

- 明明很喜歡閱讀(K3開始看chapter books,一有時間就看), 英文測驗分數得80。
- 數學,解題唔掂(英文數)
- 十分不小心,如重組句子常抄漏字。

想看看個仔仲有沒有進步的機 ...

簽名被屏蔽

回覆 4# hophopbunny 的文章

喜愛閱讀, 一生受用, 何必為了分數而苦惱, 又不是不合格, 而且小一, 很多時都是小朋友做卷時粗心大意,  其實分數唔高, 好大程度都系不小心. 為有再加提點拉.  上到小四, 五才見真功夫.

小一真係唔好比佢哋甘大壓力, 否則怕了讀書仲唔好.

回覆 3# hophopbunny 的文章

小一,二都係考"小心", 到4年級就會見到名顯進步, 因高班有較多課外題, 又有閱讀理解, 英文底子好一定唔會低分.

原帖由 hophopbunny 於 11-6-2 23:20 發表

- 明明很喜歡閱讀(K3開始看chapter books,一有時間就看), 英文測驗分數得80。

有小小唔係好明, 英好好可以看chapter books, why 解題唔店呢?

唉....我個仔都算係啦...上學期自問佢都考得吾錯架, 數~100, 英~97, 中~77, 叫OK啦, 係中文差DD, 已經比老師照肺, 話佢係叻仔, 不過D吾專心既性格害到佢...

而家下學期中期試, 英文叫做吾錯有9X, 中文都有88 (佢有進步我滿意架啦...), 不過因為多左文字題, 所以數學差左, 得88, 常識仲死, 成版漏左無做(問佢點解, 佢話吾知點答, 不過番屋企問佢又全部岩...作死佢!!!)
今次老師再吾客氣, 佢話成績太差啦, 要加馬, 因為學校對一年級生既要求, 至少要9X-100至為合理....

嘩你仔學校真係嚇人.....一年級要求9X-100至為合理!!請問試卷內題目是否全部課內範圍,題目都是作業或練習內有的?

回覆 2# rabbitpiggy 的文章

都唔出奇, 好多小一生加減都未識分, 始終都細, 識晒題目的字(中文or英文), 一樣唔明點做!

, 你 個 仔 間學校好 深 ah.. 我 聽 落 都 好 大 壓力... 不過始終佢地還 小, 急唔 黎...為有 我 地 d 大 人 學 會 放鬆..

原帖由 HappyHelena 於 11-6-3 09:23 發表
唉....我個仔都算係啦...上學期自問佢都考得吾錯架, 數~100, 英~97, 中~77, 叫OK啦, 係中文差DD, 已經比老師照肺, 話佢係叻仔, 不過D吾專心既性格害到佢...

而家下學期中期試, 英文叫做吾錯有9X, 中文都有88 (佢有 ...

我個仔小一小二時都係中游份子, 上到小三就開始有進步, 小四到小六都keep到好名次. 我d朋友話小一小二成績好都未必keep到高小, 有好多都在小三開始先見真將.

原帖由 wootaitai 於 11-6-3 17:49 發表
i have similar concerns too.... reading really equates good grades?

reading doesn't equate with good grades, but weak in reading does equate with low grades......

初小未必會拿高分, 不過應該唔會唔合格,
讀書多唔一定可以拿高分過少睇書的同學, 因為小學係考小心, 上到中學又唔同, 因英文科80%係課外嘢, 到時睇得課外書既應該就較優勝.

原帖由 wootaitai 於 11-6-3 17:49 發表
i have similar concerns too.... reading really equates good grades?

嘩你就好喇!
請問你其間有冇做過乜野令佢愈來愈好?
可以分享下嘛?

原帖由 alice44 於 11-6-3 16:57 發表

我個仔小一小二時都係中游份子, 上到小三就開始有進步, 小四到小六都keep到好名次. 我d朋友話小一小二成績好都未必keep到高小, 有好多都在小三開始先見真將. ...

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題