用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師上課冇教,,多數留番比家長自己教
樓主: cccolin
go

老師上課冇教,,多數留番比家長自己教 [複製鏈接]

原帖由 beetle 於 11-6-27 11:21 發表
相比之下,咁我個女間學校真係好好。平時上堂老師已經講解得好明白。返到屋企功課我完全唔駛跟。功課量適中。至於考試,範圍三星期前就派。中英科仲有一張checklist俾家長check番有冇工作紙唔見/漏咗。考試前老師又會俾 ...

咁體貼?真係好照顧家長同學生感受.有學校的支持,學生會好比心機讀.咁好的學校可唔可以告訴我是那一間?

回復 47# 排骨媽媽 的帖子

can u pm the school name to me.

Tks.

可以告訴你知, 要讀得成書, 根本從來都不是靠老師的. 這不是什麼秘密. 現在很多老師(注意, 我指是很多, 總有少數的)只是課程進度的指引者, 例如假設1年要教10課, 做得較絕的老師, 尤其做了10多年的那些, 會在每年復活節後才"教"餘下的7課..... 之前就hea住"教". 咁教師也知很多學生背後有補習社催谷, 那麼為何要辛苦自己呢? 當然要勞煩一下背後的家長/補習老師吧. 你醒覺也好, 其實很多大學生, 都不會感謝學校老師的.
(注意: 我本身經營補習社, 這些說話絕對有根據, 雖然我絕不認同香港補習社的風氣)

回復 23# 排骨媽媽 的帖子

又係wor!!

我仔的學校也有這情況,學期初的課教得好慢.........之後又好趕.....激死@@

原帖由 h9700549 於 11-7-5 00:12 發表
可以告訴你知, 要讀得成書, 根本從來都不是靠老師的. 這不是什麼秘密. 現在很多老師(注意, 我指是很多, 總有少數的)只是課程進度的指引者, 例如假設1年要教10課, 做得較絕的老師, 尤其做了10多年的那些, 會在每年復 ...

真係吾知點辦好啦,同亞仔講,你有吾識要問老師,亞仔就次次(年年)都話,老師都吾得閒,冇時間問.......都吾知而家讀書點解真係好難會遇到好老師!!

原帖由 呀夢 於 11-6-12 12:00 發表
我最怕中數常三科由兩位體育科老師,成日帶隊外出比賽,考試事一星期d考試內容都未follow好,9堂有7堂冇老師上堂,係到自修,考試日d家長電話不停打,因為某d作業未改正,唔知答案點温習??? ...

回復 56# momsusan 的帖子

你好幸運,揀左一間好有責任的學校!恭喜!!

回復 65# cccolin 的帖子

再遲些, 或上中學, 那些老師不是教的, 只是讀課文的, 不會作任何解說.
除非真是傳統名校(其實好老師比例高一點而己, 但其實也一樣), 否則靠老師讀成書是沒可能的.
如果你是愛投訴的那種, 又遇著老手, 他會按本子, 程序辦事, 罰你的子女不斷留堂, 或罰你的子女做很多無謂的抄寫...之類(有些家長又buy的...哈!)總之使你覺得他己做好份內事, 交差就算. 謹此忠告各家長明白, 尤其中學, 學校其實不是你們想像的那樣, 執生好了.

如果學校老師教得好, 根本就唔再需要出外學野或補習

原帖由 beetle 於 11-6-27 11:21 發表
相比之下,咁我個女間學校真係好好。平時上堂老師已經講解得好明白。返到屋企功課我完全唔駛跟。功課量適中。至於考試,範圍三星期前就派。中英科仲有一張checklist俾家長check番有冇工作紙唔見/漏咗。考試前老師又會俾 ...

可以pm我是哪一間嗎?

回復 15# 排骨媽媽 的帖子

嘩,真係咁離譜?邊間呀?邊區架,先其5好係我區

我便不太同意你所說; 每一個行業都有好與唔好的人, 其實如果你是經營補習社, 你應有留意到教育局之課程改革; 雖然改革不是完美, 亦有人說改了只是換了另一種方式去催谷; 但其實改革背後是有一定的教學理論去back up的;  其實, 如果你認為本身要學生讀得成書要靠老師才是正確的話, 你只是相信一套由老師做主要傳授型單向的教育模式; 對, 此方式於我們長大的年代或許是一條令人成功的方程式, 但此種教學方式實行多年; 以前的社會是比較缺乏其他的學習渠道; 受教育的人是少數的; 所以單向式的傳授是理想的; 但是, 現今小朋友還是只靠上堂老師講書便學到知識嗎?早在我讀書的時候我已發覺我在課堂上學到的東西很難在社會上應用得到, 特別是, 當我們有計數機時我們為什麼要學心算, 計+/-/X/除? 如果不知道為何要學, 學生是不會有學習動機的; 其實教學改革是希望學生可以 learning to learn.  在學校學的是一套基礎, 是訓練他們有自學的能力, 而學生最學得到的情況是, 老師給予一個引子, 引導學生自己去建立他們要學的知識, 這方面可能是通過自行收集資訊; 反覆分析, try out, 失敗再試, 到歸納出一套見解; 我自己是教英文的, 其實教育局最近的curriculum guide (都已經是2004年了)主張的是用task base learning 去學習, 即小朋友要通過各樣的activity 同task 去學習, 而不是強調不停的練習, 而各種的task是希望小朋友可以用此語文去溝通(communicate), 背後就是communicative language teaching 的理念, 而此理念因相對不支持過量的drilling,因此受上一代教育愈久之家長/老師會愈對此不安, 認為沒有操練背誦便學不到.  加上現今的老師大多是受上代教育的, 要他們實行新的教學理念, 仍要些時間去學習; 我個人認為, 老師在課堂上的參與相對愈少愈好, 但是, 我亦認同學習是需要一些backbone (如一定的grammar, 數學一定的概念)去幫助; 在給予功課小朋友時一定會demo 部分(在課堂內), 據我所知大部份的老師都會這樣, 只是學生有時不留心, 便不知道老師有講過; 當然我唔排除有d老師很 hea 啦
另一方面, 其實有很多時老師對教科書都很憤慨, 因為那些教科書的設計真的很差, 又把要學的東西夾硬設計在一些很不現實的框框內, 因此如可以的, 我都會盡量把不合理的課不教, 但現今大部份學校都會開會決定教咩同幾時教完, 是否真的如你們所說開頭hea住教, 後尾趕到死, 我相信只有少部份如此 ; 另外, 如你們留意, 其實上學期的時間很多都是斷開的, 12月有xmas, 2月有新年, 4月有easter,很多時老師想教多些都唔得呀, 教完又放假, 放完假又要重溫,因為d小朋友放完假多數心都散晒!
所以希望家長亦多些從多角度想, 事情未必是你們想的壞, 相信有心的老師亦不少的!
P.S.我常叫功課做得差的同學找我, 很少會有同學即叫即來找我的, 很多時要我三催四請, 我相信同學有心要找老師, 老師是會解答他們的
原帖由 h9700549 於 11-7-5 00:12 發表
可以告訴你知, 要讀得成書, 根本從來都不是靠老師的. 這不是什麼秘密. 現在很多老師(注意, 我指是很多, 總有少數的)只是課程進度的指引者, 例如假設1年要教10課, 做得較絕的老師, 尤其做了10多年的那些, 會在每年復 ...

另外, 我都不主張作文要全部錯改晒的; 老師不改晒是尊重小朋友的idea,而不是當一個grammar exercise,當然, 如理想的, 就是一份作文可以先給老師看idea,然後有教的grammar就圈起叫他自己改, 無教的就改左去; 這樣做, 小朋友會覺得我份作文老師係有心睇我寫咩, 而唔係捉我錯處, 呢樣野我地在大學時都討論得好多, 因為知道家長唔鐘意我地唔改小朋友的錯, 但, 在小朋友角度, 收到一份改到滿江紅的文,成句成句比老師畫左, 其實都好frustrate 架...

你好, 排骨媽媽, 好驚呀, 唔會係新界區卦??
如可以, 可不可以PM我知是那一間, thank~

回復 16# 生氣 的帖子

‹ 上一主題|下一主題